Отримання паспорта РФ це шлях до примусової мобілізації і депортації. Про ситуацію на лівобережжі Херсонщини

Отримання паспорта РФ це шлях до примусової мобілізації і депортації. Про ситуацію на лівобережжі Херсонщини

Отримання паспорта РФ це шлях до примусової мобілізації і депортації. Про ситуацію на лівобережжі Херсонщини
. Фото: Каховська МВА/Telegram

На лівому березі Херсонщини складна гуманітарна ситуація, здійснюється постійний тиск на людей. Насамперед це стосується примусової паспортизації, заявив в телемарафоні "Єдині новини" перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"Російські окупанти обмежують доступ до медичної допомоги, психологічно тиснуть на людей, які відмовляються отримувати російський паспорт, віддавати дітей в їх заклади. В цих школах бачимо мілітаризацію діточок, ця так звана "юнармія", розповів Соболевський.

За його словами дітей одягають в військову форму і примушують брати участь в пропагандистських роликах, де вони ходять з червоним прапором.

Також, говорить Соболевський, окупаційна влада обмежила постачання. Вона робить це свідомо, повідомляє населення про те, що необхідно виїжджати до території РФ.

"Вони це називають евакуацією, але ми розуміємо, що це просто геноцид, депортація. Так хочуть поліпшити власну демографічну ситуацію, насамперед в депресивних регіонах Росії. Знову обіцяють видавати житлові сертифікати людям, які погоджуються виїхати", повідомив перший заступник голови облради.

Відомо, що частина "евакуйованих" отримала повістки, говорить Соболевський, чоловікам призовного віку заборонений виїзд за території РФ, поки вони не з'являться до їх військових комісаріатів. Тобто отримання російського паспорта це шлях до примусової мобілізації і депортації на територію Росії.

Що відомо

  • На території тимчасово окупованої частини Херсонській області російські військові оголосили про “націоналізацію майна українських олігархів”, тобто місцевих підприємців, які відмовились працювати на РФ.
  • Російські окупанти поширюють неправдиву інформацію про "негативні наслідки" повернення української влади у результаті контрнаступу Сил оборони. Вони залякують людей ймовірними "каральними заходами" з боку української влади та закликають жителів тимчасово окупованої території Херсонщини евакуюватись.
  • Окупаційна влада розпочала складати списки на так звану "евакуацію" місцевих жителів Скадовського району, які згодні виїхати до ТОТ Крим та на територію РФ.
  • У тимчасово окупованих населених пунктах Запорізької та Херсонської областей російські військові активно організовують евакуацію до Криму. Поки йдеться про опитування, втім поширюють інформацію про примусове виселення наприкінці цього місяця.

Читайте також

"Казав, що повернеться весною". Історія загиблого бійця з Херсонщини Артема Сілібжана

Російські окупанти лякають "каральними заходами" та закликають жителів Херсонщини терміново евакуюватись

Заходи безпеки у храмах на Великдень: як у Херсоні готуються до свята

Атаки керованими авіабомбами, насильницька "паспортизація". 415 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок