Вітрова енергетика в Одеській області: які перспективи розвитку та чому вона необхідна регіону

Вітрова енергетика в Одеській області: які перспективи розвитку та чому вона необхідна регіону

Ексклюзивно
Вітрова енергетика в Одеській області: які перспективи розвитку та чому вона необхідна регіону
. Вітряки та сонячні панелі. Фото: pexels

Завдяки роботі зеленої електроенергії споживачі Одеської області під час масованих ударів по енергетиці та блекаутів отримували додаткові години зі світлом. Три вітрові станції змогли забезпечити 1/5 від необхідної частки енергії в регіоні.

Як вітрогенерація може покращити життя українців під час подальших проблем з електропостачанням, які перспективи розвитку вітрової енергетики є в Одеській області й чому тут потрібно будувати вітропарки, дізнавалося Суспільне.

Розвиток вітрогенерації в Україні

Під час щорічного послання у Верховній Раді Президент Володимир Зеленський відзначив, що Україна повинна стати одним із гарантів європейської енергобезпеки. Сприяти цьому буде енергетичний потенціал півдня України, повідомив заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков у колонці для Економічної правди.

Він говорить, що за оцінками міжнародного агентства IRENA, Україна має найбільший серед країн Південно-Східної Європи технічний потенціал використання відновлюваної енергетики, а особливо це стосується вітрової генерації. Невелика глибина Чорного та Азовського морів дозволяє використовувати недорогі технології монтажу, а для технічного забезпечення будівництва морських вітропарків в Одеській, Миколаївській та Запорізькій областях можна використовувати порти.

втірова енергетика в Україні
Найбільші вітрові елетростанції в Україні. Джерело: Хмарочос

Швидке зростання вітроенергетики відбувається в Азії та Північній Америці, свій потенціал розвивають Данія, Іспанія, Ірландія та Німеччина.

До повномасштабного вторгнення в Україні працювали понад 30 вітрових електростанцій. На території Одеської області зараз функціонують три вітропарки.

Як вітрова енергетика давала споживачам Одещини додаткові години зі світлом під час блекаутів

Використання енергії вітру пом’якшило проблему вимкнень електроенергії в Одеській області, розповів перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко. Коли були пошкоджені автотрансформатори на підстанції в регіоні, вітропарки, розташовані на Одещині, змогли забезпечити електроенергією критичну інфраструктуру і близько 100 тисяч споживачів. Знеструмленими лишалися ще понад півмільйона.

Відповідну інформацію Суспільному в ефірі "Українського радіо Одеса" підтвердив гендиректор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор’єв:

“Той вітропарк додавав нам додаткові потужність у наші мережі і це була впливова частка. Коли в мирний час Одеса та Одеський район споживали 700 МВт, а ми мали під час останніх аварій надавати лише 400, то 50 МВт, які надавав вітропарк, це була дуже велика частка”.

За словами Дмитра Григор'єва, ДТЕК на наступний опалювальний сезон має плани щодо співпраці із зеленою електроенергією.

"Вітрової генерації в нас 150 МВт, приєднаної до нашої мережі в Одеській області. Близько 400 МВт – це сонячна зелена енергетика. У роботі дуже багато контрактів перспективних, які плануються до приєднання", — розповів генеральний директор.

Дмитро Григор'єв
Генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор'єв. Фото: ДТЕК Одеські електромережі

Наскільки перспективною для Одеської області є вітрова енергетика

У жовтні минулого року після перших відключень електроенергії гендиректор ДТЕК Одеські електромережі у коментарі Суспільному пояснив, що сонячні батареї та вітряки не можуть бути єдиним джерелом електроенергії. Якщо у мережі немає напруги, то самі по собі вітряки чи сонячні станції не зможуть працювати. Тоді ж, за його словами, і почали працювати, аби подавати зелену енергію на критичні об’єкти:

“Об’єкти генерації у нас є, ми розуміємо, що потрібно зробити, аби той обсяг генерації, які вони спроможні видати у мережу, отримати, та працюємо із цими підприємствами. На деяких підприємствах ми готові до деяких випробувань. Ці підприємства повинні отримати дозвіл від компаній, які виробляли їхнє обладнання, бо в деяких є гарантійні зобов’язання”.

Як зазначив Суспільному голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Коначенков, під час блекаутів у Одеській області функціонували три вітропарки, які працювали в залежності від того, наскільки вітряною була погода: “Вони працювали на повну міру в залежності від потужності вітру. Вітроенергетика нестабільна, адже вона не може постійно видавати один і той самий струм. Сучасні вітротурбіни побудовані на територіях, де якщо три з половиною м/с є вітер, вони вже починають працювати. А Одеська область має дуже великий потенціал вітру, адже вона розташована біля узбережжя Чорного моря та недалеко від Азовського”.

За словами Андрія Коначенкова, для розвитку вітрової енергетики найбільш перспективними регіонами є Одещина, Херсонщина, Миколаївщина та Запоріжжя, адже за рахунок перепадів температур у морях виникає постійний вітер. Експерт вважає: аби інвестори своєчасно почали підтримувати вітроенергетику в Україні, а держава розраховувалася за зелену електроенергію, то в Одеські області було б набагато більше можливостей отримувати електроенергію. Наразі в регіоні продовжують добудовувати Дністровську вітростанцію, аби збільшити обсяги виробництва. Під час активних обстрілів робити це не було можливості:

“Західні компанії з першого дня війни покинули Україну і треба було самотужки вирішувати всі питання. А враховуючи те, що вітротурбіни належать західному виробнику, то без дозволу західного виробника не можна було ні ввести в експлуатацію, ні добудувати. Процес переговорів, страхування безпеки робітників зайняв деякий час і попри обстріли процес продовжився”.

За словами Андрія Коначенкаова, аби держава вкладалася у вітроенергію, то блекауту можна було б уникнути зовсім, адже попри пошкоджені вітряки чи сонячні панелі станції можуть продовжувати генерувати енергію:

“У теплоелектростанцію якщо попадає ракета, то вона перестає повністю працювати. Якщо ракета потрапляє у вітроелектростанцію, то може бути знищена одна турбіна чи дві. Але весь вітропарк пошкодити неможливо. Багато треба ракет”.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок