Найважчий опалювальний сезон: як енергосистему Одещини готуватимуть до наступної зими

Найважчий опалювальний сезон: як енергосистему Одещини готуватимуть до наступної зими

Найважчий опалювальний сезон: як енергосистему Одещини готуватимуть до наступної зими
. Генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор'єв. Фото: ДТЕК Одеські електромережі

За осінньо-зимовий період енергетики ліквідували понад 37 тисяч аварій в мережі, серед яких 72 внаслідок ракетних обстрілів. Як пережили найскладніший опалювальний сезон на Одещині та як енергетику регіону готуватимуть до наступної зими на брифінгу 6 січня розповів гендиректор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор'єв.

Перед зимою в Одеській області років відремонтували понад тисячу енергооб'єктів та 1,5 тисячі кілометрів ліній електропередач.

За даними ДТЕК, протягом осінньо-зимового періоду 2022-2023 енергетикам доводилося підіймати енергетику області з нуля. Через обстріли енергетичної інфраструктури України на Одещині утворився дефіцит електроенергії. Значні руйнування зазнали енергооб'єкти Одеського району, зокрема в Одесі. Внаслідок чого 58 разів запроваджувались екстрені відключення світла. Натомість графіки стабілізаційних відключень застосовували 96 днів. Також до Одеської області завезли 106 потужних генераторів, які встановлювали на об'єктах критичної інфраструктури.

"Попри всі труднощі 2022 року, пов'язані з війною, ми встигли підготувати мережі до проходження найскладнішої зими, що була в історії України, Колектив ДТЕК Одеські електромережі, а це 4 тисячі співробітників, попри обстріли та ліквідацію їхніх наслідків, встиг оновити 1,5 тисячі кілометрів електроліній та понад тисячу енергооб'єктів, серед яких чотири високовольтних підстанції", — розповів генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор'єв.

Як енергосистему готуватимуть до наступного опалювального сезону

Також директор додав, що у 2023 році вони планують реконструювати вісім високовольтних підстанцій, оновити 842 енергооб'єкти в розподільчих мережах, збудувати 90 нових енергооб'єктів, відремонтувати близько двох тисяч кілометрів ліній електропередач.

За словами Дмитра Григор'єва, мережу Одеської області живить вітрова та сонячна енергетика. Він зазначив, що вони мають плани щодо співпраці із зеленою електроенергією.

"Вітрової генерації в нас 150 МВт приєднаної до нашої мережі в Одеській області. Близько 400 МВт – це сонячна зелена енергетика. У роботі дуже багато контрактів перспективних, які плануються до приєднання", — розповів генеральний директор.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок