У Полтавській міськраді звільнили Олександра Мамая

У Полтавській міськраді звільнили Олександра Мамая

Оновлено
У Полтавській міськраді звільнили Олександра Мамая
. Фото: Суспільне Полтава

До кінця дня 12 квітня голову Полтавської громади Олександра Мамая мають офіційно звільнити з посади. Про це Суспільному повідомив секретар міськради Андрій Карпов.

UPD. Станом на вечір 12 квітня Олександр Мамай офіційно звільнений, повідомив Андрій Карпов.

За його словами, нині для цього готують необхідні документи. Додаткових дій для звільнення Олександра Мамая більше не потрібно, сказав Андрій Карпов.

Вчора (11 квітня – ред.) ми отримали документи від ВАКС (Вищого антикорупційного суду – ред.), зараз у процесі, я вже попідписував частково документи. Сьогодні (12 квітня – ред.) ми його звільнимо точно. Ніяких додаткових дій не треба, я виконую обов’язки міського голови, рада працює. Все те саме, тільки Мамая тепер не буде остаточно.

Причини звільнення Мамая

Олександра Мамая мають звільнити з посади через вирок Вищого антикорупційного суду. 2 березня 2023-го року посадовець визнав свою провину та пішов на угоду зі слідством у справі про розтрату понад пів мільйона гривень із бюджету громади. Йдеться про фіктивне працевлаштування до комунального підприємства "Інститут розвитку міста" хатніх робітниць, які працювали у помешканні Мамая.

У ВАКС оголосили вирок – п’ять років позбавлення волі зі звільненням від відбування основного покарання з іспитовим строком один рік. Крім того, йому не можна обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційних, розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на один рік. Таке ж покарання отримали керівниця та три працівниці комунального підприємства.

Що відомо

  • Олександра Мамая головою громади обрали 2020-го року. До цього двічі він був міським головою Полтави – 2010-го та 2015-го балотувався від "Совісті України".
  • На виборах 2020-го року його кандидатуру на посаду міського голови висунула партія "За майбутнє". Змагався за посаду у двох турах. Під час повторного голосування його підтримали понад 51 відсоток виборців.
  • 4 грудня 2021-го в ефірі телеканалу "НАШ" Олександр Мамай сказав: "Мені здається, що у нас сьогодні відбуваються бойові дії, на нашій території воюють дві наддержави – це Сполучені штати Америки і Росія. Дуже прикро, що іде брат на брата".
  • 15 грудня 2022-го під час брифінгу Олександр Мамай повідомив дані про нову військову частину у Полтаві. Через це 29 грудня правоохоронці вручили йому підозру. Полтавський міський голова заявив, що поширена ним на пресконференції інформація про забезпечення військових була відкритою. Справу розглядають у суді.
На початок