Армія РФ намагається взяти під контроль Бахмут, найзапекліші бої тривають за Мар’їнку — Генштаб

Армія РФ намагається взяти під контроль Бахмут, найзапекліші бої тривають за Мар’їнку — Генштаб

Танк з українським військовим
. Український танк їде, коли солдати перевіряють готовність техніки до бойового розгортання, на військовій базі в Запорізькій області, Україна, 16 березня 2023 року. AP Photo / Kateryna Klochko

Попри численні втрати техніки та людей, Росія зосереджує основні зусилля на веденні наступів на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Минулої доби, Сили оборони відбили 72 атаки на цих напрямках.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби війська РФ завдали одного ракетного та 21 авіаційного удару, здійснили 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Ситуація на фронті

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Визначені підрозділи територіальних військ збройних сил РФ продовжують перебувати на території Білорусі.

Зберігається присутність військ у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей, продовжується інженерне обладнання місцевості.

Протягом минулої доби росіяни обстріляли населені пункти Блешня, Кам'янська Слобода, Грем’яч Чернігівської області; Волфине, Катеринівка Сумської області, а також Ветеринарне, Глибоке, Гатище, Вовчанськ, Зибине, Волохівка, Охрімівка, Черняків, Комісарове, Бударки та Довжанка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку російських обстрілів зазнали населені пункти Колодязне, Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Рідкодуб, Новомлинськ, Дворічна, Кіндрашівка, Піщане і Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби війська РФ вели безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Білогорівка та Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Спірне Донецької області.

Дивіться також: "Хоч помремо тут, але росіян нагребли більше" — репортаж з окопів біля Бахмута. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

На Бахмутському напрямку росіяни продовжують наступати, намагаються взяти під повний контроль Бахмут, бої тривають. Протягом минулої доби російські війська безуспішно наступали неподалік населеного пункту Богданівка. Від обстрілів постраждали Никифорівка, Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Маркове, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках російські війська наступали в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Невельське та Мар’їнка Донецької області, успіху не мали. Найзапекліші бої тривають за Мар’їнку. Російських обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби війська РФ не наступали. Обстріляли населені пункти Новомихайлівка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках росіяни обороняються. Протягом минулої доби обстріляли понад 30 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Новосілка, Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Золота Балка, Качкарівка, Берислав, Козацьке, Бургунка, Іванівка, Микільське, Антонівка, Білозерка, Дніпровське, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та техніки військ РФ, а також збили 2 безпілотники типу “Орлан - 10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 5 районів зосередження солдатів, озброєння та військової техніки, а також 2 станції радіоелектронної боротьби росіян.

Що відомо про ситуацію у Бахмуті

Бої за Бахмут тривають з літа 2022 року. Російська армія після відводу Сил оборони від Соледара в кінці січня 2023 року зосередилась на штурмах міста, яке стало політичною ціллю для росіян, переконані в українському військовому командуванні. РФ намагається продемонструвати захоплення відносно великого міста (у Бахмуті до війни проживали приблизно 70 тис. людей), адже останні співмірні "досягнення" були в червні 2022 року (захоплення Сєвєродонецька, а згодом Лисичанська).

Обороною Бахмута керують генерали української армії Сирський, Тарнавський та Гнатов, також там воюють досвідчені командири бригад, полковники Павло Паліса та Олександр Півненко.

Підрозділи десантних військ, які РФ перекинула на Бахмутський напрямок фронту доукомплектовані мобілізованими, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Череватий. На його переконання, поява десантників — це, скоріше за все, не підсилення "вагнерівців", а поповнення угруповання у зв'язку з великими втратами.

Шляхів евакуації з Бахмута лишилося мало, всі — небезпечні: російські військові прицільно обстрілюють евакуаційні машини з дітьми, розповіла очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук. За даними на 17 березня, у місті залишалося 33 дитини. Немає електрики, опалення, водопостачання, зв'язок — поганий.

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський відвідав позиції Сил оборони в районі Бахмута. Він заявив, що РФ перейшла в місті до тактики випаленої землі, яку застосувала під час війни в Сирії. Росіяни знищують будівлі та позиції ударами авіації і вогнем артилерії. Оборона Бахмута триває. Ситуація складна, але контрольована.

Читайте також

Маневрені та прохідні. Як бійці Сил оборони використовують БТР Bushmaster на Бахмутському фронті

Гра у хованки під бомбами та "квест" з пошуками дітей. В Авдіївці поліція розшукує дітей, щоб вивезти з-під обстрілів

"Виїхати хочуть вже поранені". Українські прикордонники обороняють Бахмут та вивозять звідти людей

На Донеччині у 21 населеному пункті оголосили примусову евакуацію дітей — Мінреінтеграції

На початок