"Я буду тут, допоки ми не приїдемо у Крим". "Знахар" рятує поранених з лінії фронту на Донеччині

"Я буду тут, допоки ми не приїдемо у Крим". "Знахар" рятує поранених з лінії фронту на Донеччині

"Я буду тут, допоки ми не приїдемо у Крим". "Знахар" рятує поранених з лінії фронту на Донеччині
. Фото: Суспільне Донбас

Волонтер Сергій Кузьмич з позивним "Знахар" сьомий місяць вивозить травмованих військових та цивільних із зони бойових дій. Чоловік у мирному житті працював у невідкладній швидкій допомозі Львова, тепер щодня стабілізує і везе важкопоранених з Донеччини до лікарень.

Понад 20 автомобілів для евакуації поранених

Медики-волонтери фонду "Центр спасіння життя" кілька разів на день відвозять поранених до Дніпра. Організовує роботу медичної частини житель Львівщини Сергій Кузьмич. Він, як і його колеги волонтери-медики, щодня вивозить поранених із Краматорська, Слов'янська, Часів Яру, Костянтинівки.

"Ми займаємося евакуацією цивільного населення, військових, які зазнали поранень внаслідок бойових дій. В команду входять суто волонтери-водії, є також парамедики, є фельдшера і є лікарі-анестезіологи", — розповідає Сергій Кузьмич.

Чоловік має псевдо "Знахар". За його словами, волонтери мають понад 20 автомобілів, обладнаних спеціальною технікою для евакуації поранених і з легкими, і критично тяжкими травмами.

"Я більш ніж 10 років працював у невідкладній швидкій допомозі міста Львова. Це мирна медицина. У мирній медицині зовсім інші виклики, інше співчуття, співпереживання й інші ризики. Є мирні хвороби. Тут переважно вогнепальні, тут вибухові поранення, контузії, тут тяжкі, які граничать із життям", — каже "Знахар".

Завжди одна мета поїздки: довезти живим

Автівкою швидкої допомоги, якою львівьский медик, вивозить поранених, має сучасне обладнання.

"Маємо систему вентиляції киснем, є достатня кількість балонів для евакуації 4-6 годин заінтубованого тяжкого хворого. Ми маємо прекрасний апарат постачання кисню. Автомобіль забезпечений функціональними ношами, вони вакуумні, абсолютно укладають пораненого так, як нам потрібно, в машині є відсмоктувач, в машині є система бортового комп'ютера, яка ставить клімат контроль", — пояснює волонтер.

"Не зупинюся, поки ми не переможемо". "Знахар" рятує поранених з лінії фронту
Фото: з архіву Сергія Кузьмича

о команди "Центру спасіння життя" Сергій доєднався у жовтні минулого року.

"Я по вислузі років є офіцер у відставці, який не чекав завершення своєї служби. Перебуваючи на службі займався волонтерством, і плавно перейшла відставка у службу тут. Коли їхав сюда, я мусив підчитати й препарати, мусив згадати собі, мусив подивитись турнікети, яких колись не було, мусив подивитись тактику. Передивися мільйон відео про суто тактичну медицину, пройшов курси медиків. І з'явився тут, все зразу згадалося. Коли побачив першого пораненого, воно зразу повернулося", — каже Сергій.

Дорогою до лікарні Сергій стабілізує і підтримує стан пацієнта. Каже, завжди одна мета поїздки: довезти живим.

"Я бачив різних поранених, тяжких, середніх, і особливо запам'ятається на все життя, коли я віз хлопця зі Львова. Він назвався Романом, я тільки це пам'ятаю, і в нього було поранення двох легень, поранення серця, поранення кишківника, голови й ока. І ця людина знаходилася при повній свідомості, мав бажання сам фізично пересуватися, вийти з машини з абсолютно збереженим почуттям реальності, абсолютно адекватно мислячим. Мене вразило бажання вижити, бажання перемогти у людини, яка була надзвичайно поранена", — згадує Сергій.

Окрім допомоги пораненим, Сергій також привозить на Донеччину ліки, продукти, одяг, якими допомагають його рідні, земляки, колеги та просто небайдужі люди.

"Не зупинюся, поки ми не переможемо". "Знахар" рятує поранених з лінії фронту
Фото: з архіву Сергія Кузьмича

"Тут якось включається режим виживання і режим допомоги людям. Найтяжче, коли ти бачиш людей холодних серцем, які не займаються допомогою війську, які ігнорують наявність війни", — говорить волонтер.

Сергій каже, вірить у перемогу України й робитиме все задля того, щоб вона настала швидше.

"Нема компромісного рішення. Є одне рішення — перемога. Я буду тут до тих пір, поки ми не приїдемо у Крим. І тут багато таких хлопців, як я. Компромісного рішення, договірняків і решти не буде. Я особисто сам не зупинюся, поки ми не переможемо", — підсумовує Сергій.

Читайте також про волонтерів на Донбасі

Як парамедики на реанімобілі евакуюють поранених людей на Донеччині

Мобільна стоматологія їздить на фронт до бійців. Військових на Донеччині та Луганщині лікують медики-волонтери

Щодня вивозять по десять людей з зони бойових дій на Донеччині: як працює евакуаційна команда "Восток SOS" у Дніпрі

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок