"Ми ніколи не підемо зі своїх монастирів": архієпископ УПЦ з Рівного про рішення Рівнеоблради

"Ми ніколи не підемо зі своїх монастирів": архієпископ УПЦ з Рівного про рішення Рівнеоблради

"Ми ніколи не підемо зі своїх монастирів": архієпископ УПЦ з Рівного про рішення Рівнеоблради
. Архієпископ Пимен/Фото: Суспільне Рівне

Рішення Рівненської облради щодо заборони УПЦ МП на Рівненщині та скасування низки статутів релігійних громад, а також передачі їм в користування культових будівель, вивчатимуть юристи єпархії. Про це у коментарі Суспільному сказав очільник єпархії УПЦ, архієпископ Пимен. Він заявив, що монастирі й церкви покидати не планують.

Що сталось

На позачерговій сесії Рівнеоблради 10 квітня депутати прийняли рішення про заборону діяльності УПЦ МП на Рівненщині. Крім того, проголосували за скасування низки рішень виконкому Ровенської обласної ради народних депутатів щодо реєстрації статутів тих релігійних громад, які станом на сьогодні перебувають у складі УПЦ МП та передачі їм в користування культових будівель. Виконати цей пункт рішення доручили ОВА. Також Рівнеоблрада втретє прийняла звернення до Верховної ради з вимогою прийняти закон про заборону УПЦ МП. Окреме звернення облрада надішле до органів місцевого самоврядування, аби ті прийняли рішення про припинення діяльності УПЦ МП на території своїх громад.

Крім того, 10 квітня і Рівнерада прийняла рішення щодо УПЦ МП, зокрема, припинила право користування земельними ділянками релігійним громадам на території Рівного та Квасилова, а також нерухомістю громади.

Як відреагував керівник єпархії

У коментарі Суспільному керівник єпархії, архієпископ Рівненський і Острозький УПЦ Пимен сказав, що ці рішення вивчатимуть юристи і більш конкретно говорити про подальші плани можна буде після Великодня.

"Що ми плануємо робити? Вірити. Вірити Богу, молитись. Мабуть, за цих всіх депутатів, які плювали в лице матерям, синам. Ми будемо молитись за нас, бо Христос нас вчив так робити: полюби того, хто тебе не любить. А ми, священство, до кінця залишимось з нашими вірними", — сказав архієпископ.

Він додав, що станом на тепер для них нічого не змінилось.

"Ми ніколи не підемо зі своїх монастирів, зі своїх церков, тому що ми їх побудували, відбудували із руїн, десь з нуля", — зазначив він.

Також архієпископ вчергове зазначив, що планів об’єднуватись із ПЦУ — немає.

Що відомо

  • У реєстрі релігійних організацій та офіційних документах Українська православна церква не має приставки Московський патріархат. Назву УПЦ (МП) ще можна побачити у звіті Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті за 2021 рік. Навесні 2022 року УПЦ Московського патріархату внесли зміни у свій Статут, щоб відмежувати УПЦ від РПЦ. Попри це, релігієзнавча експертиза Держслужби з питань свободи совісті засвідчила: УПЦ є структурним підрозділом Російської православної церкви.

Читайте також

  • В Україні впроваджують інститут помічника ветерана. Коли стартує проєкт та що він передбачає
  • У Рівному демонтували символ СРСР, який був у декомунізаційному переліку
  • Ігрова залежність: експертка пояснила, як допомагають людям в Україні
  • Екологічний Великдень: експертка дала поради, як підготуватись до свята без шкоди для здоров'я та довкілля
  • "Чоткий паца" з Рівного, який воює на фронті, одружився. Він розповів, як знайшов обраницю

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок