Торговицький скарб: що відомо про одну з найцінніших знайдених колекцій на Рівненщині

Торговицький скарб: що відомо про одну з найцінніших знайдених колекцій на Рівненщині

Ексклюзивно
Торговицький скарб: що відомо про одну з найцінніших знайдених колекцій на Рівненщині
. Колаж: Суспільне Рівне

Скарб із села Торговиця — найбільший цілісний офіційно знайдений комплекс давньоруських срібних предметів на Рівненщині, серед яких сім шийних гривен. Це одна з найцінніших колекцій обласного краєзнавчого музею, датована ХІ-ХІІІ століттями. Її не експонують через воєнний стан. Проте, скарб з 24 срібних предметів і п'яти бурштинових намистин зробили доступним для ознайомлення на сайті Museum-digital.

До цієї музейної бази долучена тисяча закладів з усього світу, 13 з яких — українські, розповіла Суспільному завідувачка сектору впровадження цифрових технологій Ольга Морозова. Це стало можливим завдяки співпраці з Museum Berlin-Karlshorst в рамках проєкту зі збереження музейних колекцій, він стартував у липні 2022 року.

Скарб із Торговиці, що в колишньому Млинівському районі — це датовані ХІ-ХІІІ століттями 24 срібні предмети і бурштинові намистини. Їх знайшли завдяки учням місцевої школи навесні 1971 року, пояснила Ольга Морозова.

"Випадково знайшли, хлопчаки були біля річки і на місці зсуву ґрунту знайшли браслет чи гривну. Гукнули вчителя історії, а той сповістив у музей. Працівники взяли таксі швиденько, поїхали й добрали частину цього скарбу. Це сім шийних гривен, три браслети, три скроневі кільця, три персні, п'ять сережок, лунниця, монетна гривна. Воно все разом було, ціле, срібне, досить високої проби і професійного рівня. Унікальна знахідка, бо офіційно наші археологи більше таких скарбів, великих і цільних, не знаходили. І в нашому музеї шийних гривен, окрім торговицьких, немає", — зазначила завідувачка сектору впровадження цифрових технологій.

Скарб з Торговиці
Шийні гривни ХІ-ХІІІ століть. Фото з сайту museum-digital

Скарб з Торговиці
Перстні ХІ-ХІІІ століть. Фото з сайту museum-digital

Скарб з Торговиці
Браслети ХІ-ХІІІ століть. Фото з сайту museum-digital

Зі слів Ольги Морозової, знахідка з Торговиці інакша, аніж Дорогобузький скарб із колекції музею. Бо в ньому не лише жіночі прикраси, а й чоловічі.

Скарб з Торговиці
Срібні скроневі кільця, ХІІ-ХІІІ століття. Жіноча прикраса, що укріплялася зазвичай біля скронь. Його носили по одному або по кілька пар одразу. Фото з сайту museum-digital

Скарб з Торговиці
Срібні сережки "волинського" типу, ХІІ-ХІІІ століть, складаються з дротяного кільця, декорованого срібними намистинами та бахромою. Фото з сайту museum-digital

Загальна вага срібних предметів Торговицького скарбу — 1,5 кілограма.

"Це дуже вартісний скарб. І, швидше за все, завезений. Можливо, купець якийсь віз на продаж. Бо через Торговицю пролягав транспортний шлях і назва говорить сама за себе — тут зупинялися й торгували. Про Торговицький скарб свого часу багато публікували матеріалів. Описав його Юзеф Нікольченко, у 70-х роках археолог і заввідділу охорони пам’яток історії та культури нашого музею. Торговицький скарб був у нас в експозиції, але через воєнний стан всі дороговартісні речі заховані. Та завдяки цифровим технологіям скарб можна побачити на сайті, до якого підключений музей", — зазначила Ольга Морозова.

Скарб з Торговиці
На час воєнного стану предмети Торговицького скарбу заховали, а в експозиції розмістили фото. Фото: Суспільне Рівне

Скарб з Торговиці
Лунниця. Розмір 21х32 мм. Вкрита кульками зерні, що утворює зигзагоподібний геометричний орнамент. Всього на поверхні виробу 564 кульки срібла. У верхній частині та по краях гнізда для кріплення, ймовірно, коштовного каміння. Лунниця за часом виготовлення є найбільш раннім предметом зі скарбу. Фото з сайту museum-digital

На сайті Museum-digital розмістили опис і фото кожного предмета з Торговицького скарбу, повідомила завідувачка сектору впровадження цифрових технологій.

"У рамках співпраці з Museum Berlin-Karlshorst наш музей доєднався до німецької програми обліку музейних предметів Museum-digital. Це світова музейна мережа, одна платформа якої призначена для внутрішнього використання і працює як музейна база даних. А друга — це вебсайт предметів музеїв з усього світу. В Україні до нього підключено 13 музеїв. Сайт багатомовний і дуже зручний у наповненні й користуванні, є навігація по областях, по закладах".

Скарб з Торговиці
Монетна гривна, ХІІ-ХІІІ ст, срібна у вигляді злитку, на поверхні помітні дві насічки. Гривна належить до "новгородського типу". Довжина виробу 17,2 см, вага - 193 г. Фото з сайту museum-digital

В Україні проєкт зі збереження культурних цінностей стартував влітку 2022 року. Станом на квітень 2023, до Museum-digital долучилася 1 000 музеїв світу.

Скарб з Торговиці
Скарб з Торговиці. Фото з сайту museum-digital

Скарб з Торговиці
Намистини з бурштину. Фото з сайту museum-digital

Наразі в доступі користувачам сайту є 182 предмети з колекції Рівненського обласного краєзнавчого музею, серед яких стародруки, корецька порцеляна, археологія, вишивка, документи й твори мистецтва.

Що відомо

  • Порцеляна, стародруки і старе Рівне у цифрі: як у музеї діджиталізують експонати
  • Фото старого Рівного: у краєзнавчому музеї почали сканувати колекцію негативів
  • Рівне 80-х у кольорі: в краєзнавчому музеї відсканували негативи "ювілейного періоду"

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок