Тиждень роботи з е-рецептами у Хмельницькому: що змінилося

Тиждень роботи з е-рецептами у Хмельницькому: що змінилося

Тиждень роботи з е-рецептами у Хмельницькому: що змінилося
. Фото: Суспільне Хмельницький

На десять відсотків зменшились продажі препаратів, які з першого квітня відпускаються за рецептом, в одній з аптек Хмельницького. Адже більшість їхніх клієнтів не знали, які лікарські засоби відпускаються за рецептом. Нагадаю, з 1-го квітня усі рецептурні ліки можна придбати за електронним рецептом.

Про це розповіла завідувачка рецептурно-виробничого відділу аптеки Ілона Точинська.

Хмельничанка Лідія прийшла на прийом до своєї сімейної лікарки.

"Кожен місяць я приходжу за електронним рецептом, бо я без цього не можу прожити. Я отримую інсулін і пігулки. Це для мене дуже зручно. Як не зручно мені прийти, то мені лікар присилає смс-ку", — говорить пацієнтка.

Через запровадження з першого квітня електронних рецептів на більшість препаратів, на 15% зросла кількість пацієнтів у сімейної лікарки Наталі Цибульської.

"У пацієнтів стало більше запитань: як? чому? навіщо таке зробили? Вони ще не адаптувалися до того, щоб записуватися на прийом, щоб я могла виділити їм час, могла приділити їм більше уваги й розказати про ті рецепти", — розповідає сімейна лікарка.

На десять відсотків зменшились продажі препаратів, які з першого квітня відпускаються за рецептом, в одній з аптек Хмельницького
На десять відсотків зменшились продажі препаратів, які з першого квітня відпускаються за рецептом, в одній з аптек Хмельницького. Фото: Суспільне Хмельницький

Електронний рецепт можна виписати та дистанційно, каже головна терапевтка департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Аліна Костенко.

"Якщо ця людина має хронічні захворювання і на неї створений план лікування, або лікар знає цього хронічного хворого, якщо ліки необхідні для продовження курсу лікування", — розповідає Аліна Костенко.

Хмельничанка Ольга Михайлова каже, їй зручно користуватись електронними рецептами.

"Ми йдемо в Євросоюз, а там все по електронному рецепту всі ці препарати, які зараз ідуть по електронних рецептах у нас, там вже давно. Ми йдемо в Євросоюз, ми маємо це прийняти та до того звикати", — каже Ольга Михайлов.

За словами хмельничанки Наталі, пенсіонерам не вистачає інформації про електронні рецепти.

"Людям похилого віку дуже важко, не всі можуть користуватися електронними рецептами. Не всі люди знають, де що шукати. Для молодих людей – так, їм так легше, бо вони живуть в смартфонах, а для таких, як я, дуже важко", — розповідає пацієнтка амбулаторії.

Із запровадженням електронних рецептів, додалось роботи поза прийомами, каже Наталя Цибульська.

Із запровадженням електронних рецептів, додалось роботи поза прийомами
Із запровадженням електронних рецептів, додалось роботи поза прийомами. Фото: Суспільне Хмельницький

"Пацієнти звертаються і в вайбері, і в телефонному режимі для того, щоб отримати рецепт на ліки", — розповідає Наталя.

Якщо зубний біль, нестандартні ситуації, є знеболювальні препарати, які відпускаються без рецепта, каже сімейна лікарка.

"Німесил – це не панацея. Німесил – не один препарат є знеболювальний, так що непотрібно переживати, можна його замінити ібупрофеном в адекватній дозі й наступний день потрапити до лікаря. І таких невідкладних препаратів, що вже сьогодні, зараз мені треба, немає. Якщо це невідкладна допомога – це швидка, якщо це знеболення – це ібупрофен, якщо це антибіотики та призначення подальшої терапії та лікування – це тільки особистий лікар", — розповідає сімейна лікарка.

Завідувачка рецептурно-виробничого відділу однієї з хмельницьких аптек Ілона Точинська розповідає, з чим вони стикнулись у перші шість днів після масового запровадження е-рецептів.

"Клієнти в більшості не знали, які лікарські засоби за рецептом лікаря відпускаються. Викликають керівника, щоб пояснити, чому не можуть відпустити, чому я маю іти до лікаря. Ми їм наголошуємо, що самолікування – це є шкідливо самому клієнту. Менше почали купувати. П’ять-десять відсотків менше", — розповідає Ілона Точинська.

Нагадаю, з 1-го квітня усі рецептурні ліки можна придбати за електронним рецептом.

Авторка: Наталія Сідова

Читайте також

  • У Хмельницькому дітей з інвалідністю вчать бути самостійними
  • "За кожним костюмом, за кожним строєм стоїть історія якоїсь родини": хмельничанка про свою колекцію строїв
  • У Хмельницькому директор коледжу з Маріуполя розповів історію їх евакуації
  • Понад дві тисячі окопних свічок передала на фронт "Поважна рада" з Хмельниччини

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок