На Харківщині облаштували соціальне житло майже для 300 переселенців

На Харківщині облаштували соціальне житло майже для 300 переселенців

На Харківщині облаштували соціальне житло майже для 300 переселенців
.

Протягом п’яти років на Харківщині створили умови для проживання для 282 переселенців. На проєкт за фінансової підтримки Німеччини витратили близько 88 мільйонів гривень.

Про це в ефірі програми "Тема дня" на Суспільному розповів Сергій Кадигроб, директор Східного регіонального представництва Українського фонду соціальних інвестицій.

Проєкт "Сприяння розвитку соціальної інфраструктури", в рамках якого відновлюють гуртожитки для внутрішньо переміщених осіб з Донбасу і Криму, діє з 2015 року у трьох областях України, в тому числі й в Харківській. Виконують проєкт спільно з Урядом Німеччини.

"Ми зробили 120 квартир і 194 кімнати в гуртожитках. Це по трьох областях (Дніпропетровська, Запорізька, Харківська — ред.)", — сказав Кадигроб.

Соціальне житло, розраховане на 282 людини на Харківщині, облаштували у Лозовій, Богодухові, Краснограді, Золочеві, Дергачах та Ізюмі. Роботи завершили у всіх заявлених населених пунктах Харківщини крім Золочева, де роботи відтермінували через карантин.

"Якщо брати безпосередньо Харківську область, то тут у нас виходить 17 квартир і 99 кімнат. Коли ми починали цей проєкт, було намагання забезпечити якомога більшою кількістю ліжкомісць, місцем для проживання, тому що був дуже великий попит. І ми намагалися задовольнити цей попит", — сказав Кадигроб.

Загалом на реалізацію проєктів у Харківській області витратили близько 88 мільйонів гривень. Станом на червень житлом користуються близько 200 переселенців.

"Житло надається на рік. Ніхто не має права виселити людину звідти, але у неї можуть змінитися життєві обставини: вона може купити квартиру, вона може переїхати в інший населений пункт", — говорить Кадигроб.

Після завершення проєкту з відновлення житла, організація реалізовуватиме проєкт допомоги інфраструктурі громад, які приймають переселенців на Харківщині.

"Ми допомагаємо громадам, ми здійснюємо реконструкцію, ремонт цих об’єктів... У нас чотири школи і два дитячих садочки в Краснограді, у Лозовій... Ми не вирішуємо проблему повністю — це проблема держави, перш за все, і тих громад, які прийняли до себе нових своїх мешканців. Ми показуємо приклад, як ці проблеми можна вирішити", — зазначив Кадигроб.

Громади, які мають намір прийняти переселенців, можуть подати електронні заявки на участь у проєкті. Відбір проводять за критеріями.

"Гуртожитки належать виключно територіальним громадам. Це комунальна власність Вони не підлягають приватизації, змінам цільового профілю... Ми маємо змогу протягом 15 років перевіряти ці цільові використання", — додає він.

Що відомо

  • Встигнути за п’ять днів: пільгове кредитування для переселенців у Харкові.
  • На початку червня 31 родина внутрішньо переміщених осіб скористалася пільговою програмою придбання житла.
  • Станом на червень 14 родин заселили в гуртожиток для переселенців у Дергачах. Закинуту і непридатну для життя будівлю відновили за проєктом Українського фонду соціальних інвестицій.

Автори: Анастасія Посохова, Віта Дубовик

На початок