Майже три тижні без начальника ОВА: які ризики існують для Одеської області

Майже три тижні без начальника ОВА: які ризики існують для Одеської області

Ексклюзивно
Майже три тижні без начальника ОВА: які ризики існують для Одеської області
. Одеська ОВА. Фото: Суспільне Одеса

Одеська область майже три тижні функціонує без начальника ОВА: після звільнення Максима Марченка Зеленським військова адміністрація не отримала нового керівника. Натомість наради та нагородження проводить перший заступник. Як відсутність начальника Одеської ОВА впливає на життя регіону та чи є ризики для області спробувало розібратися Суспільне.

Відповідно до Закону України "Про місцеві державні адміністрації", у разі відсутності голови місцевої державної адміністрації його функції і повноваження виконує перший заступник голови.

Після звільнення Максима Марченка в адміністрації звітували про присутність на різноманітних заходах першого заступника Бориса Волошенкова, який обіймає свою посаду із лютого 2021 року. Зараз, відповідно до публікацій пресслужби ОВА, він відвідує наради, проводить зустрічі та вручає нагороди. Проте посада начальника обласної військової адміністрації лишається вільною.

Борис Волошенков
Борис Волошенков нагороджує військовослужбовця НГУ. 24 березня. Фото: Одеська ОВА

Як відсутність голови Одеської ОВА впливає на ситуацію в регіоні

Представник Одеської обласної організації "Комітету виборців України" Анатолій Бойко вважає, що відсутність людини, яка б обіймала посаду начальника ОВА несе за собою корупційні ризики:

"Нема жодного контролю. Зараз всі посадовці можуть робити взагалі що їм заманеться і вирішувати всі питання, як їм заманеться, бо завтра прийде новий очільник ОВА і скоріш за все всі зами будуть зняті. І ніхто не буде розбиратися, що вони коїли ці два тижні і що вони роздали”.

Анатолій Бойко
Анатолій Бойко. Фото: Суспільне Одеса

Бойко каже, що відсутність очільника такого регіону як Одеська область має ризики дестабілізації попри те, що в регіоні присутні всі силові структури:

"Представництва державної влади такого чіткого зараз немає. І поки все добре, то добре, а якщо не дай Боже виникнення якась криза, не зовсім зрозуміла, то це ризик".

Разом з тим експерт вважає, що інститут ОВА у тому вигляді, який він є, має бути реформованим: замість повного управління всіма сферами з боку ОВА мали бути створені префектури:

"Мав бути призначений префект з обмеженим більш обмеженим, набагато більш обмеженим штатом, який більшою мірою мав контролювати з одного боку ті рішення, які приймає місцеве самоврядування, з іншого боку виступати певним довідником державної політики, але ну геть не в таких обсягах, в яких зараз це відбувається".

Читайте також: Чому звільняють начальника Одеської ОВА та кого можуть призначити натомість: пояснює експерт

Анатолій Бойко вважає, що посада голови Одеської ОВА вже як мінімум 15 років сприймається керівництвом держави як розмінна монета в політичних торгах або як посада, куди потрібно посадити “свою” людину, яка буде керувати фінансовими потоками:

“Скільки в нас за цей час вже було тих голів ОВА? Ну десь десяток, мабуть. Вони змінюються калейдоскопічно і жоден з них не реалізував ніяких системних ініціатив по розвитку регіону. Вони приходять, вирішують якісь свої питання чи питання того, хто їх поставив, але вони не допомагають розвиватися регіону”. Він стверджує, що велика кількість департаментів, які фактично спеціалізуються на видачі дозволів, створюють додаткові корупційні ризики, але не приносять достатньо користі. Він також припускає, що відставка Марченка відбулася через корумпованість в Одеській ОВА, адже партнери почали звертати на це увагу:

"Воно там було завжди, багато років вибудовувалося ця система корупції і я не вірю, що в Києві про неї не знали. Але це було всім вигідно, зараз просто ситуація змінилася".

Михайло Шабанов
Михайло Шабанов. Фото: Facebook/Михаил Шабанов

Відсутність централізованого управління стратегічним регіоном впливає на оптимізацію процесів управління в регіоні з боку президента, адже голова ОВА фактично є його представником, вважає Михайло Шабанов, кандидат політичних наук, старший викладач кафедри політології Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. За його словами, через це в управлінні можуть бути певні прогалини, проте це не призведе до дестабілізації: “Наразі, наскільки я розумію, йде процес пошуку потенційних кандидатур, які б змогли замінити пана Марченка на цій посаді. Також можна відмітити певним чином наявність кадрового голоду у цьому процесі, тому що, як ми бачимо, він уповільнився”. Шабанов вважає, що корупційні ризики в регіоні були подолані шляхом затримання співробітників ОВА, тож загрози з цього боку не буде. Він також переконаний, що Росія не зможе використати момент відсутності начальника ОВА для роздмухування ситуацій, адже українська влада повністю контролює регіон і всі служби працюють.

Що відомо

  • Зеленський призначив Максима Марченка головою ОВА 1 березня 2022 року замість Сергія Гриневецького. У 2015-2017 роках Максим Марченко був командиром 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар". У 2017 році був призначений на посаду заступника командира 92-ї окремої механізованої бригади. З травня 2018 року був командиром 28 механізованої бригади.
  • Президент звільнив начальника Одеської ОВА Максима Марченка із посади 15 березня. Напередодні відставку Марченка погодили у Кабміні.
  • Заступники Марченка та співробітники ОВА у грудні потрапили у корупційні скандали. Відбулося затримання двох заступників Марченка Олега Муратова та Ігоря Ткачука. Посадовців Одеської ОВА також запідозрили в розтраті грошей для військових.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок