Зеленський відвідав Чернігівщину у річницю її визволення та передав побажання Путіну

Зеленський відвідав Чернігівщину у річницю її визволення та передав побажання Путіну

Зеленський відвідав Чернігівщину у річницю її визволення та передав побажання Путіну
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки на Чернігівщину побажав Путіну відчути те саме, що жителі підвалу в Ягідному. А саме, він може "побажати президенту Росії провести залишок своїх днів у підвалі із відром замість туалету". Зеленський відвідав деокуповане село біля Чернігова, де російські військові примусово, як живий щит, тримали у підвалі школи 366 людей. Самі ж на верхніх поверхах організували штаб. Також Президент побував на зруйнованому мосту через Десну, який авіабомбами підірвали росіяни 23 березня 2022 року.

Спогади тих, хто вижив

В школі у селі Ягідне росіяни влаштували свій штаб, а в підвал зігнали понад 300 людей. Це було 28 днів, які жителька Ягідного Валентина Данілова пам’ятає від першого і до останнього. Прізвища загиблих писали на стіні підвалу, а поруч число, коли це сталося.

Прізвища загиблих, написані на стіні підвалу у Ягідному
Прізвища загиблих, написані на стіні підвалу у Ягідному. ФОТО: Офіс Президента
"Коли померла перша людина 9 числа, то я так спонтанно записала. Думала, що можемо загубити дату. Я ж не думала, що стільки людей буде помирати тут, а тому почала писати число, що пам’ятати, коли померла людина. А так вийшло, що кожного дня почали помирати люди", — каже Данілова.

У підвалі загинуло щонайменше 10 людей, переважно люди похилого віку.

"Трагедія абсолютна, страждання, катування, нелюдське відношення до всього живого. Близько 400 людей жили в Ягідному до окупації, і всі 370 людей були в цьому підвалі, у якому менше ніж 200 квадратних метрів. У підвалі були 28 днів, а вижили стоячи та сидячи", — говорить президент.

Одне з приміщень підвалу у Ягідному
Одне з приміщень підвалу у Ягідному. ФОТО: Офіс Президента

Місця не вистачало, люди стояли, сиділи на стільцях підтиснувши коліна, розповідає Валентина Данілова.

"Світла тут не було, ми сиділи у повній темряві. Щоб винести тіло, то ми вимушені були передавати через верх тіла. Але все одно писали гімн України на стінах", — розповів очевидець подій Валерій Польгуй.

Також він додав, що у підвалі не вистачало кисню, не кажучи вже про харчові продукти. Від цього люди втрачали свідомість, сходили з розуму, а потім помирали.

Побажання Путіну

"В пітьмі й абсолютній темряві чекали назад Україну і все те, що могли вони писали у темряві. Прізвища у темряві тих, хто загинув, щоб їх не забути з датами, а діти писали рядки гімну України", — каже Зеленський.

Також він додав, що побачивши все це, він може "побажати президенту Росії провести залишок своїх днів у підвалі із відром замість туалету.

Напис на стіні підвалу у Ягідному
Напис на стіні підвалу у Ягідному. ФОТО: Офіс Президента

З приміщення підвалу школи люди вийшли 31 березня 2022 року.

Автомобільний міст через Десну

Разом з начальником Чернігівської ОВА В'ячеславом Чаусом Президент Володимир Зеленський побував на зруйнованому автомобільному мосту через Десну. Російські літаки у березні минулого року скинули на нього, як мінімум шість авіабомб, чим значно ускладнили транспортний зв'язок Чернігова з, тим же Києвом.

Наразі відновлювальні роботи на мосту тривають, а В'ячеслав Чаус у розмові з Президентом зазначив, що ускладнюють ситуацію залишки зруйнованої частини мосту на дні Десни.

Читайте також

Пекло в Ягідному: російський воєнний злочин, не помічений Amnesty International

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок