"Давно думав, де я міг бути корисним". Як вчитель інформатики з Херсона став бойовим медиком

"Давно думав, де я міг бути корисним". Як вчитель інформатики з Херсона став бойовим медиком

Ексклюзивно
"Давно думав, де я міг бути корисним". Як вчитель інформатики з Херсона став бойовим медиком
. Бойовий медик Петро Чупрун з Херсона Фото надав Петро Чупрун

До повномасштабного вторгнення Росії херсонець Петро Чупрун навчав дітей початкових класів основам інформатики, після уроків – робототехніки. Він не був на строковій службі, і опановувати професію військового довелось від самого початку. Зараз він – бойовий медик у лавах ЗСУ. Нещодавно повернувся з одного з найгарячіших напрямків – Авдіївського. Коли прийняв рішення стати на захист країни, Петро Чупрун розповів Суспільному.

24 лютого 2022 року Петро був у військкоматі. Поки російські військові не увійшли в Херсон, був у теробороні міста. Далі, пригадує Петро, були два із половиною місяці окупації. Було важко морально. Бачив військових РФ на площі Свободи. За можливості фотографував і надсилав місця їхнього розташування ЗСУ.

"В окупації морально було важко. Це було гнітюче, неспокійно. Відчувалася несвобода, постійний ризик і нерозуміння, що буде", — пригадує Петро.

Виїхав з окупованого Херсона 18 травня, а 20-го прийшов до військкомату. Через кілька місяців підписав контракт і почав вивчати нову для себе справу. Пройшов курс у країні Європейського Союзу.

"Інструктори навчали навичок поводження зі зброєю, штурмовим діям в різних умовах: польових і тактичних ситуаціях, плюс домедична допомога. Також було заняття по розмінуванню, по маскуванню, стеженню, теоретичне заняття по військовому праву. Тобто була базовий військовий вишкіл", — розповів Петро.

У збройних силах Петро вісім місяців, з них чотири — на Авдіївському напрямку. Зараз ротація. "Бойове хрещення", говорить, пройшов у перший день, коли потрапив під обстріл.

"У перший же день ми потрапили під обстріл, як під мінометний, так і під і вогневий. Мені довелося чотирьом хлопцям надавати допомогу. Звичайно, там були хлопці, які допомагали. Умовно за чотирьох відповідав я. Це було складно", — згадує Петро Чупрун.

"Давно думав, де я міг бути корисним". Як вчитель інформатики з Херсона став бойовим медиком
Аптечка, зброя, жилет Петра Чупруна, бойового медика Фото надав Петро Чупрун

До цього моменту, каже бойовий медик, він жодного разу не надавав медичну допомогу. Це було його бойове хрещення. І вже в захопленому Херсоні Петро Чупрун не полишав думки піти до Збройних Сил України й бути корисним. Ще за кілька років до повномасштабного вторгнення рішення було прийняте, але відкладене, бо для нього це означало – почати все спочатку.

"Мене це питання почало хвилювати: чи правильно я роблю, що я не там на відміну від хлопців і дівчат, які воюють. Це питання я відклав, бо наче я ще не готовий. Але позаторік влітку я поїхав до табору, це 10 км від лінії фронту. У нас по програмі була екскурсія на базу "Правого сектору" "Вовки Да Вінчі", до музею російсько-української війни та до меморіалу загиблим. І після цього мене питання знов почало тривожити. Знов почав: думати йти чи не йти. Це ж складне рішення", — сказав херсонець.

"Давно думав, де я міг бути корисним". Як вчитель інформатики з Херсона став бойовим медиком
Бойовий медик Петро Чупрун у Херсоні Фото надав Петро Чупрун

На полі бою Петро виконує бойові завдання, а за необхідності надає пораненим домедичну й першу медичну допомогу.

"Давно думав, де я міг бути корисним і чомусь обрав два напрямки. Перший — це медична допомога. І друге, це логічно, я — вчитель інформатики, мені легко оперувати технологіями, у цьому не було б проблем. Але я вбачав більшу цінність в наданні власне медичної допомоги", — сказав Петро Чупрун.

Про те, що їхній вчитель став на захист країни, учні й батьки дізнались із соцмереж. Петро розповів, що виставив пост про допомогу, необхідну для підрозділу територіальної оборони. Зв'язок з дітьми й батьками не втрачає і продовжує спілкуватись.

"Я люблю своїх учнів. Звичайно мені їх не вистачає Передаю їм вітання. Вони, на щастя, пишуть мені у соцмережах або їхні батьки. Передають вітання. Це допомагає підтримувати цей зв'язок, не втрачати хвилю з ними. Мені приємно, що вони згадують про мене", — сказав Петро.

Читайте також

На лівому березі Херсонщини Сили оборони знищили опорний пункт та польовий склад боєприпасів армії РФ

"Зусилля Сил оборони по зачищенню позицій військ РФ на лівому березі ефективні". Гуменюк про ситуацію на Херсонщині

Вибухова хвиля сягнула півтора кілометра: на Херсонщині сапери знищили авіабомбу

Обстріли Херсона, загиблі від мін, суди над колаборантами. 402 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок