Обстріли Херсона, загиблі від мін, суди над колаборантами. 402 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Херсона, загиблі від мін, суди над колаборантами. 402 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріли Херсона, загиблі від мін, суди над колаборантами. 402 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, пошкоджене обстрілами РФ дерево у міському парку, 20 лютого 2023р. Фото: Суспільне Херсон

402 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Українські авіація та артилеристи поцілили у два райони зосередження російських сил та засобів на лівобережжі Херсонщини та знищили 10 одиниць озброєння та техніки РФ.
  • Під обстріл потрапили люди, які намагались доправитись у Херсон на човні. Вони пливли з дач на лівому березі. Двоє людей поранені.
  • У селі Посад-Покровське на російській міні підірвалися троє енергетиків. Вони працювали над відновленням електромереж. Двоє чоловіків загинули, один — поранений
  • Дев'ятьох учасників незаконного збройного формування, серед яких ексголова СБУ, судитимуть за катування цивільних людей на Херсонщині. Вони працювали у так званій "Державній службі безпеки Херсонської області", яка стала аналогом ФСБ у тимчасово окупованій території області
  • У Новопетрівці Високопільської громади відновили електропостачання. Через війну світла у селі не було понад вісім місяців. Це п'ятнадцятий населений пункт Херсонщини, який під'єднали до електромережі за останні три дні.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Херсонська область - повітряна тривога!

Війська РФ обстріляли Берислав і Тягинку на Херсонщині

Російські війська обстріляли Берислав, пошкодили об’єкт критичної інфраструктури. Декілька населених пунктів без світла. Поранена одна людина, повідомив у Telegram керівник РВА Літвінов.

Також війська РФ вдарили по Тягинці, поранена людина.

Армія РФ протягом доби обстріляла дев'ять населених пунктів Херсонщини

На Херсонщині російські війська протягом доби обстріляли Дудчани, Качкарівку, Зміївку, Берислав, Веселе, Миколаївку, Бургунку, Кізомис та Херсон, повідомив у Facebook в оперативній інформації станом на 18.00 Генштаб ЗСУ.

У Посад-Покровську Верещук оглянула мобільні будинки та подарувала планшети

Під час перебування на Херсонщину віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Верещук оглянула мобільні будиночки для людей, які втратили житло у Посад-Покровську.

Обстріли Херсона, загиблі від мін, суди над колаборантами. 402 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук у Посад-Покровському Фото: Суспільне Херсон

Також подарувала дітям планшети.

На Херсонщині з Козацького евакуювали багатодітну родину

Сьогодні з Козацького на Херсонщині евакуювали багатодітну сім’ю, повідомила у Telegram віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Верещук.

Родину з п’ятьма дітьми вивезли до обстрілу селища, йдеться у повідомленні.

Обстріли Херсона, загиблі від мін, суди над колаборантами. 402 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Поліцейські евакуюють багатодітну родину з Козацького, 1 квітня 2023 Фото: Ірина Верещук/Telegram

Поліція зафіксувала нові факти мародерства військових РФ під час окупації правобережної Херсонщини

Як повідомила у Facebook поліція Херсонської області, до правоохоронців продовжують звертатись жителі деокупованих населених пунктів із заявами про факти мародерства російських військових.

З приватного подвір’я в селі Олександрівка вони викрали автомобіль, мотоцикл, мопед, три велосипеди, два генератори, бензопили, дрилі, болгарки, телевізор та інше майно. У чоловіка з Високопілля відібрали автомобіль, у жителів Херсона та Архангельського – мисливську зброю.

"Давно думав, де я міг бути корисним". Як вчитель інформатики з Херсона став бойовим медиком

До повномасштабного вторгнення Росії херсонець Петро Чупрун навчав дітей початкових класів основам інформатики, після уроків – робототехніки. Він не був на строковій службі, і опановувати професію військового довелось від самого початку. Зараз він – бойовий медик у лавах ЗСУ. Нещодавно повернувся з одного з найгарячіших напрямків – Авдіївського. Коли прийняв рішення стати на захист країни, Петро Чупрун розповів Суспільному.

24 лютого 2022 року Петро був у військкоматі. Увечері – на Антонівському мосту, де йшли бої.

Обстріли Херсона, загиблі від мін, суди над колаборантами. 402 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Бойовий медик Петро Чупрун з Херсона Фото надав Петро Чупрун

До цього моменту, каже бойовий медик, він жодного разу не надавав медичну допомогу. Це було його бойове хрещення. І вже в захопленому Херсоні Петро Чупрун не полишав думки піти до Збройних Сил України й бути корисним. Ще за кілька років до повномасштабного вторгнення рішення було прийняте, але відкладене, бо для нього це означало – почати все спочатку.

В окупації було важко морально, продовжив Петро. Бачив військових РФ на площі Свободи. За можливості фотографував і надсилав місця їхнього розташування ЗСУ. Виїхав з окупованого Херсона 18 травня, а 20-го прийшов до військкомату. Через кілька місяців підписав контракт і почав вивчати нову для себе справу. Пройшов курс у країні Європейського Союзу.

Прокуратура відкрила провадження за фактом обстрілу Херсона та Козацького

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом обстрілу Херсона, де загинув чоловік та селища Козацьке, наслідок обстрілу якого, поранені четверо людей.

У Херсоні внаслідок обстрілу РФ загинула людина

Російські війська вдарили з артилерії по Херсону, влучили у приватний будинок, на вулиці загинула людина, повідомив у Telegram керівник ОП Єрмак.

Також обстріляли село Козацьке, поранена одна людина.

За минулу добу рятувальники у Херсоні ліквідували дві пожежі

За повідомленням Головного управління ДСНС в Херсонській області, 31 березня у Херсоні виникли дві пожежі. Зранку рятувальники ліквідували займання господарської споруди на вулиці Кримській, пообіді – на полігоні твердих побутових відходів.

Сили оборони знищили опорний пункт та польовий склад боєприпасів армії РФ

На лівобережжі Сили оборони півдня завдали ударів по опорному пункту російської армії та знищили польовий склад боєприпасів. Про це в Telegram повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

У командуванні підтверджують, що знищили 10 одиниць озброєння та техніки: два великокаліберні "Гіацинт-Б", два безпілотники типу "Мавік", які використовують як для розвідки, так і для скидання гранат, танк, чотири інших автобронетанкових засоби й переобладнаний для диверсійно-розвідувальних груп легкомоторний човен. Також знищили 14 російських військовослужбовців, повідомив Назаров

У лікарні помер електромонтер, який підірвався на російській міні

Херсонська ОВА повідомила, що лікарям не вдалось врятувати життя 32-річного електромонтера, який підірвався на російській міні в Посад-Покровському. Чоловік помер від отриманих травм.

Громадам Херсонщини доставили допомогу від українських та європейських благодійників

До громад Херсонщини доставили допомогу від українських та європейських благодійників, повідомила в Telegram Херсонська ОВА.

Жителям сіл Дудчани та Нова Кам’янка Милівської надали два генератори потужністю 10 кВт, громадам Чорнобаївки та Киселівки теж два – на 15 кВт, йдеться в повідомленні.

Також понад пів сотні коробок молочної суміші отримали жителі Борозенського, Дар’ївки та Високопілля. До Антонівки доправлені засоби гігієни, ліки, одяг та продукти.

Російська армія обстріляла п'ять громад Бериславського району та пошкодила станцію мобільного зв'язку

Минулої доби російська армія обстріляла Бериславську, Нововоронцовську, Новоолександрівську, Милівську та Тягинську громади. Про це в Telegram повідомляє керівник Бериславської РВА Володимир Літвінов.

Зокрема під вогнем військових РФ опинились Томарине, Хрещенівка, Новоолександрівка, Михайлівка та Тягинка. Внаслідок обстрілів пошкоджена станція оператора мобільного зв’язку. Загиблих та поранених немає, йдеться в повідомленні.

Поліція відкрила ще 24 кримінальні провадження за фактами злочинів військових РФ на Херсонщині

Упродовж 31 березня російські війська завдали удари по місту Херсон, населеним пунктам Бериславського та Херсонського районів з РСЗВ, мінометів, артилерії та авіації. Збройної атаки зазнали об’єкти житлової інфраструктури, повідомляє на сторінці у Facebook поліція Херсонської області.

Під цілодобовим вогнем з лівого берега Дніпра опинилися житлові квартали обласного центру, там вибухи лунали чи не щогодини. Пошкоджені багатоповерхові та приватні будинки, йдеться в повідомленні.

На місцях подій працювали слідчі та експерти, які документували наслідки масованих обстрілів. Поліція відкрила 24 кримінальні провадження за фактами воєнних злочинів російських окупантів на Херсонщині, повідомила пресслужба поліції.

Впродовж доби російська армія шість разів вдарила по території Херсонської громади

Впродовж доби 31 березня російська армія шість разів вдарила по території Херсонської громади. Про це в Telegram повідомила МВА.

Влучання зафіксовані у Дніпровському, Суворовському районах міста, у мікрорайоні Корабел та у селищі Придніпровське. Також війська РФ обстріляли дачні ділянки у береговій зоні та на островах Дніпра. Одна людина поранена, йдеться в повідомленні.

Російські військові 54 рази били по Херсонщині з авіації, "Градів" та артилерії

31 березня російські військові 54 рази били по Херсонщині з авіації, "Градів" та артилерії, застосували 439 снарядів. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Херсон атакували п'ять разів, 27 снарядів влучили в житлові квартали, приватні й багатоквартирні будинки. Троє людей загинули, двоє – поранені, йдеться в повідомленні.

Армія РФ 31 березня активних дій на Херсонському напрямку не проводила — Генштаб

Російські військові на Запорізькому та Херсонському напрямках 31 березня не проводили активних дій, повідомляє Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 1 квітня.

За даними штабу, вони вдосконалювали оборонні рубежі та позиції. Також обстрілювали населені пункти, зокрема – Херсон.

На початок