На Хмельниччині почали сіяти поля. Які культури цьогоріч переважатимуть

На Хмельниччині почали сіяти поля. Які культури цьогоріч переважатимуть

На Хмельниччині почали сіяти поля. Які культури цьогоріч переважатимуть
. Фото: Суспільне Запоріжжя

На Хмельниччині розпочали посів ранніх зернових. За прогнозами експертів, у 2023 році більше площ віддадуть під олійні культури.

Про це Суспільному розповів голова Всеукраїнської аграрної ради у Хмельницькій області Ігор Гай.

За його словами, в порівнянні з 2022 роком, коли запровадили воєнний стан, цьогоріч хмельницькі аграрії мають більше наявних ресурсів для успішного посіву площ — добрив та паливно-мастильних матеріалів.

"В нас є рання група — це ячмінь, горох, яра пшениця, ярий ріпак, гірчиця, овес. Ті культури починають сіяти в нас, як тільки можна зайти в поле. З тої ранньої групи, я думаю, відсотків 25 вже посіяно. Структура посівних площ змінилася. Бік, я гадаю, буде зміщено на олійні культури: соняшник та трохи сої.

Ігор Гай пояснив, чому планують сіяти більше олійних культур: "Є певна невизначеність по вартості газу. Хто за цим стежив, розуміють, що вартість газу восени здорожчала. Сьогодні маємо 15 гривень за кубічний метр, а була 55 гривень. Це надзвичайно дорого, щоб сушити ту саму кукурудзу, яка найбільше потребувала сушки. Тому я думаю, кукурудзи буде менше, а буде ставка на олійні культури".

Читайте також

  • На Хмельниччині стартує заборона на вилов риби
  • Від сільгосптехніки до бронежилетів. Історія хмельницького підприємця
  • Перший врожай огірків збирають в теплиці хмельницького училища

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок