У санкімнаті полтавського окнодиспансеру зробили ремонт за гроші благодійників

У санкімнаті полтавського окнодиспансеру зробили ремонт за гроші благодійників

У санкімнаті полтавського окнодиспансеру зробили ремонт за гроші благодійників
. Суспільне Полтава

За майже пів мільйона гривень в обласному онкодиспансері облаштували нову санітарну кімнату. Гроші на меблі, сантехніку та ремонт дали благодійники, каже директор фонду «Helpgroup» Давид Джалагонія. У кімнаті проводитимуть процедури для пацієнтів перед операціями.

Кімната після ремонту
Кімната після ремонту. Суспільне Полтава

При вході – душова і туалет, а далі – кушетка та нові меблі. Така нині санітарна кімната в обласному онкодиспансері. Її обладнували близько трьох місяців за гроші благодійників.

А такою вона була до початку робіт. Ремонту тут не було від відкриття закладу. А це приблизно 40 років.

Медсестра Альона Дзюба згадує: "Там туалет стояв, але він не працював, тут якийсь стелаж один був, ось це ліжечко для процедур і більше нічого такого не було. Пральна машина тут у нас є, це уже плюс".

Вигляд кімнати до ремонту
Вигляд кімнати до ремонту. Суспільне Полтава

Кімнатою користуватиметься персонал та пацієнти. Вона для гігієнічних і медичних процедур – перед операціями та після них.

Головний лікар обласного онкодиспансеру Орест Вовк пояснює: "Перш за все – це гігієна пацієнтів. Неможливість у таку погоду прийняти душ банально, чи в процесі передопераційної підготовки помитися".

Проєктували приміщення після консультацій із лікарями та медсестрами – зважаючи на їхні потреби, говорить дизайнер.

Полтавський онкодиспансер
Полтавський онкодиспансер. Суспільне Полтава

Дизайнер кімнати Дмитро Козиренко каже: "Це агресивне середовище, там проводять маніпуляції, після яких доводиться дезінфікувати приміщення, тому якість матеріалів має дуже велике значення. В першу чергу – це функціонал, зручність, якість матеріалів, щоб ремонт у цій кімнаті не потрібно було проводити наступні мінімум 10–20 років".

На ремонт благодійники витратили 485 тисяч гривень. Це і на роботу, й на устаткування.

Директор благодійного фонду «Helpgroup» Давид Джалагонія розповідає: "Все європейського виробника, меблі дорогі й високоякісні. Санітарні кабінки дві й меблі кухні, поличок обійшлися у близько 180 тисяч. Наш фонд давно вже займається допомогою людям з онкологією. Близько 7 років ми допомагаємо в лікуванні, закупівлі ліків, реабілітації".

У хірургічному відділенні, де обладнали санкімнату, одночасно можуть лікувати 35 пацієнтів. Загалом обласний онкодиспансер розрахований на 413 ліжок.

ВІДЕО:

На початок