Гендиректор МАГАТЕ Гроссі прибув на Запорізьку АЕС — Енергоатом

Гендиректор МАГАТЕ Гроссі прибув на Запорізьку АЕС — Енергоатом

Гендиректор МАГАТЕ Гроссі прибув на Запорізьку АЕС — Енергоатом
. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі виступає перед ЗМІ в Міжнародному аеропорту Відня після повернення з інспекції Запорізької атомної електростанції, 2 вересня 2022 року. (Фотографія Хайнца-Пітера Бадера / Getty Images)

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі прибув на Запорізьку АЕС.

Про це повідомили у ДП "НАЕК "Енергоатом".

Як зазначили на підприємстві, у рамках поїздки директор планує побачити, як змінилася ситуація на ЗАЕС, поспілкуватися з атомниками, які її експлуатують, а також виступити гарантом ротації членів постійної місії Агентства, яка працює на Запорізькій АЕС із вересня 2022 року.

Це другий візит керівника МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію, відтоді як її окупували військові РФ.

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

27 листопада президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявив, що зараз є ознаки того, що російські окупанти можуть залишити Запорізьку атомну електростанцію. Однак 28 листопада прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що відведення військ Росії з території Запорізької атомної електростанції не буде.

2 грудня очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що агентство сподівається досягти домовленості з Росією та Україною про створення захисної зони на Запорізькій атомній електростанції до кінця року. 5 грудня речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що про вихід російських військових із Запорізької АЕС "не може бути і мови".

12 лютого міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що росіяни, які перебувають на ЗАЕС, свідомо експлуатують обладнання таким чином, щоб Україна в майбутньому не могла підключити її до енергомережі.

Окрім того, безпекова ситуація на станції погіршується через зниження рівня води у Каховському водосховищі, спричинене росіянами. Нестача води у басейнах витримки ЗАЕС може призвести до розігріву палива в реакторі, і це може призвести до його розплавлення, і як наслідок — до радіаційних викидів.

2 березня директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі заявив, що на Запорізькій атомній електростанції відбулася ротація групи експертів МАГАТЕ. Раніше Суспільне повідомляло, що російська окупаційна адміністрація заблокувала ротацію спостерігачів від МАГАТЕ на станції.

5 березня міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що спроби України повернути під свій контроль Запорізьку атомну електростанцію наразі не мають успіху. За його словами, перемовини щодо станції зайшли у глухий кут.

27 березня президент України Володимир Зеленський, перебуваючи в Запоріжжі з робочою поїздкою, зустрівся з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі. Вони розглянули питання щодо Запорізької АЕС. Глава держави акцентував на умовах в яких доводиться працювати атомникам, оскільки російські військові продовжують тиснути на персонал та змушують брати російський паспорт.

Читайте також

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області росіяни готуються до проведення "виборів" — Федоров

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок