"Для мене іграшка - це друге дихання". Хмельничанка шиє іграшки за мотивами казкових звірів Марії Приймаченко

"Для мене іграшка - це друге дихання". Хмельничанка шиє іграшки за мотивами казкових звірів Марії Приймаченко

"Для мене іграшка - це друге дихання". Хмельничанка шиє іграшки за мотивами казкових звірів Марії Приймаченко
. Суспільне Хмельницький

Другим диханням називає хмельницька майстриня Олена Панчук своє хобі, яке тепер приносить їй непогані заробітки. Вона створює іграшки за мотивами казкових звірів художниці Марії Приймаченко та каже: іграшки сподобались багатьом, тому замовлень в неї вистачає і з України, і з-за кордону.

Бородатий зоряний та сумний синій бички, пан місяченько. Хмельничанка Олена Панчук відтворює казкових звірів художниці Марії Приймаченко в м'яких іграшках та каже, чим її захопили диво-звірі художниці: "Перше - це кольорова гама. Друге одразу якесь поєднання з природою і з космосом. Я не знаю, як це працює, просто відчуваєш цей стан людини, коли вона створювала ці образи. І воно надихає створювати".

Із її слів, зоряного бичка пам'ятає з дитинства, він був у мультфільмі вечірньої казки. Тоді, каже, не знала, що звірі з аніме змальовані з персонажів Марії Приймаченко: "Ця іграшка – зоряний бичок, хоча його багато хто називає сонько-дрімко з вечірньої казки. Згадують про цей мультик. Я його назвала зоряний бичок, бо він перетворюється на зорі".

Найбільшим попитом користується зоряний бичок.
Найбільшим попитом користується зоряний бичок. Суспільне Хмельницький

Олена раніше працювала в швейному цеху, шила одяг. Каже: конвеєр знищував індивідуальність і не давав можливості творити. Іграшки, розповідає, почала шити й оздоблювати в період воєнного стану: "Чого я створювала ці іграшки? Щоб якось заспокоїтися. Текстури, кольори мали наче терапевтичний ефект. Робилось для себе, але знайшло відгук в людей, тому що мій стан передався - оце бажання безпеки, безпечного місця, дитинства, тепла, затишку. Для мене іграшка - це друге дихання".

Олена розповідає: коли зробила перші свої іграшки, подруга розмістила фото в інтернеті. Тоді на неї почалися сипатися коментарі: "Крадійка. Авторське право де?" Тому, каже, почала шукати родичів Марії Приймаченко, щоб отримати дозвіл створювати іграшки за її мотивами. Ті її підтримали.

"Мені допомогли спочатку сина знайти, він на фронті, тому внучка займається правами. Я її знайшла, написала. Зараз ми списуємось, юрист скидає договір, питання якісь ще врегульовуємо", - каже майстриня.

Для своїх іграшок майстриня обирає м'які та приємні на дотик тканини й хутро.
Для своїх іграшок майстриня обирає м'які та приємні на дотик тканини й хутро. Суспільне Хмельницький

Так само, каже Олена, і у випадку з котом сучасної художниці Ніти Кравець: "Ніта Кравець дозволила іграшку робити. Я просто всюди зазначаю, що це за мотивами її роботи".

Для своїх іграшок майстриня обирає м'які та приємні на дотик тканини й хутро, фактурно оздоблює, нашиває візерунки: "Хутро різне буває. Тут м'якеньке як імітація кролика, тут таке, схоже на вовну нерпа. Я дуже багато приділила уваги саме грі фактур під пальцями, щоб це було приємно. Це теж дуже заспокоює".

Кіт за мотивами сучасної художниці Ніти Кравець, пошитий з її дозволу.
Кіт за мотивами сучасної художниці Ніти Кравець, пошитий з її дозволу. Суспільне Хмельницький

Далі планує іграшки вишивати. Тільки часу, каже, бракує, бо іграшок замовляють багато і звідусіль: з Америки, Німеччини, з різних куточків України, Польщі, Італії.

Найбільше, каже Олена, замовляють зоряного бичка: "Переважно це, я так помітила, люди мого віку, 35-40 років, старші жінки. Купують ніби для дітей, але я розумію, що для себе. Дуже багато людей писали в особисті повідомлення, підтримували, казали, що я роблю гарну роботу і що це дуже важливо для них. І це надихає".

Читайте також

  • "Маємо жити і творити". У Хмельницькому дизайнерка та художниця створюють авторські картини з норвезького моху
  • Хмельницькі учні гуртка анімації створили мультик про небезпеку вибухівки. Його розповсюдять рятувальники
  • Хмельницькі волонтери продають розписані шоломи і гільзи

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок