Маєток вірменського землевласника, мисливський будинок та центр культурного життя. Історії палаців Буковини

Маєток вірменського землевласника, мисливський будинок та центр культурного життя. Історії палаців Буковини

Маєток вірменського землевласника, мисливський будинок та центр культурного життя. Історії палаців Буковини
Палац Оренштайнів у Сторожинці. Світлина: heritage-ua-ro.org

Журналісти Суспільного зібрали історії трьох буковинських палаців, які можна відвідати, проїхавши менш як 50 кілометрів від Чернівців.

Про ці пам'ятки ми розповіли в проєкті "Буковинські загадки".

Палац родини Гроссу в селі Банилів-Підгірний (44 кілометри від Чернівців)

Двоповерховий палац з вежею та заскленою верандою у стилі заміських маєтків для відпочинку звели в кінці 19 століття. Заможний німецький поміщик Гроссу купив у селі частку землі і почав будівництво свого заміського палацу. У кінці 19 століття у селі звели двоповерховий палац і вежею у стилі заміських маєтків для відпочинку. Родина Гроссу приїздила відпочивати у свій маєток влітку та восени. У будинку була невелика зала із каміном, а також кімната із мисливською зброєю та трофеями з полювання.

Після Першої світової війни маєток купив румунський підприємець з прізвищем Урсакі. Він з родиною приїздив сюди декілька разів на рік.

У 1940 році радянська влада націоналізувала палац. Після Другої світової війни будівлю використовували як склад. Потім у палаці розмістили лікувальний заклад, тепер тут амбулаторія. Будівлю оточує парк закладений ще сторіччя тому, він є пам'яткою садово-паркового мистецтва.

Будівлю амбулаторії відремонтували у 2017 році. Який вигляд має палац Гроссу дивіться у відео:

Палац Оренштайнів у Сторожинці (23 кілометри від Чернівців)

Меценат і землевласник Оренштайн у 1912 році збудував у Сторожинці свій сімейний маєток. Це двоповерховий палац із балконом та спостережною вежею. Ця будівля стала центром культурного життя у містечку. На першому поверсі була велика зала, де власники влаштовували танцювальні вечори та запрошували оркестр з Чернівців.

Оренштайн перетворив лісовий масив навколо палацу на парк, де висадили унікальні породи дерев та чагарників.

Коли Радянський союз окупував Буковину, то маєток Оренштайнів націоналізували. Тоді ж родина Оренштайнів покинула свій палац та виїхала з Буковини. Після завершення Другої світової війни у будівлі палацу створили навчальний заклад, зараз тут головний корпус лісового коледжу.

Маєток вірменського землевласника, мисливський будинок та центр культурного життя. Історії палаців Буковини
Світлина: heritage-ua-ro.org

Палац Криштофовичів у селі Карапчів, що неподалік Вашківців (47 кілометрів від Чернівців)

Родина Криштофовичів переїхала на Буковину з Вірменії. Тут двоє братів збудували собі маєтки, один з братів займався лісом, інший — агрономією. У 1878 році старший брат звів родинний палац Криштофовичів у центрі села Карапчів.

У 1905 році поміщику Криштофовичу належали майже дві тисячі гектарів землі — це була майже третина від площі всього села. Незадоволені селяни, які працювали на поміщика, озброїлися косами, серпами та ціпами виступили проти Криштофовича. Але виступи селян придушили.

Родина Криштофовичів мешкала у своєму маєтку до 1942 року, тоді виїхали за кордон. Майно, яке Криштофовичі не встигли вивезти, розграбували під час війни.

У 1947 році маєток переобладнали та відкрили там народну середню школу. Тут і досі навчаються діти. Зберігся колишній панський сад навколо садиби, який вважається пам'яткою садово-паркового мистецтва.

Читайте також

Аристократи, вечірки та парки з рідкісними рослинами. Три історії буковинських палаців

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок