У лікарні на Буковині хочуть створити реабілітаційний центр: що для цього потрібно

У лікарні на Буковині хочуть створити реабілітаційний центр: що для цього потрібно

У лікарні на Буковині хочуть створити реабілітаційний центр: що для цього потрібно
. Військовий під час занять у реабілітаційному відділенні. Фото: Суспільне Чернівці

У реабілітаційному відділенні Вашківецької лікарні Чернівецької області стаціонарно лікують 50 людей, 13 з них – військові. Їм допомагають відновитися після поранень та підготуватися до протезування. Опісля навчають користуватися протезом. Наразі відділення заповнене пацієнтами, тому на реабілітацію в закладі є черга. Завдяки новим пакетам від НСЗУ заклад хоче розширитися та купити нове обладнання, аби краще надавати допомогу. В майбутньому планують працювати як повноцінний реабілітаційний центр.

Відділення відкрили за підтримки жителів

Паліативне та реабілітаційне відділення лікарня відкрила у 2020 році – це вартувало майже 10 мільйонів гривень. Працівники лікарні та жителі громади самостійно збирали гроші на ремонт та техніку, щоб зберегти заклад під час медичної реформи, адже його могли закрити через фінансову неспроможність.

Наразі мають 7 пакетів від НСЗУ й можуть реабілітувати дорослих та дітей, які мають неврологічні захворювання чи травми.

Директор закладу Олег Мамалига каже, щоб розвивати лікарню потрібні мільйони гривень. Цьогоріч планують купити обладнання для фізкабінету та тренажери для пацієнтів. На це потрібно зібрати 4 мільйони гривень. Також волонтери передали закладу бігову доріжку, масажери та тренажери для силових вправ.

"Торік нам було складно, бо вплинув ковід та війна. Були фактично на нулях. Ми – планове відділення, тому не могли госпіталізувати людей. Гроші отримуємо за пролікованого пацієнта, тому сподіваємось на фінансування за новими пакетами з НСЗУ", – розповідає Мамалига.

Керівник закладу каже, завдяки співпраці з НСЗУ зможуть щомісяця заробляти 3 мільйони гривень: 1,5 мільйона за пакетом паліативної допомоги, ще 1,5 мільйона за послуги реабілітації. Майже 1,7 мільйона витратять на зарплату медиків, решту грошей відкладатимуть на купівлю обладнання. Так до кінця року матимуть до 7 мільйонів гривень на розвиток закладу.

Майже місяць у закладі проходить реабілітацію 22-річний військовий з Чернігівщини Сергій Тхоренко. Він водій в артилерійських військах 95-ої десантно-штурмової бригади. Військовий воює з 2019 року. Наприкінці грудня підірвався на протипіхотній міні й втратив ногу. У Вашківецькій лікарні готує м'язи до протезування й опісля вчитиметься ходити на протезі.

"Щодня роблять масажі й ванни, також є психологічна підтримка й фізіотерапія. Люди добрі, відносяться як до повносправної людини. З понеділка вже отримаю протез. Тут його зробили за два тижні – це найшвидше, що мені пропонували. От, коли я тут буду бігати крос хоча б на 65 кілометрів, лише тоді звідси випишуся", – розповідає військовий.

У лікарні в Чернівецькій області відновлюють військових – хочуть працювати як реабілітаційний центр
Під час реабілітації військові роблять фізичні вправи. Джерело: Суспільне Чернівці

"Єдиний заклад, який має територію для реабілітаційного центру"

Реабілітація у закладі безплатна. Директор каже, до відділення черга на госпіталізацію, бо в лікарні мало місць. Загалом мають 50 ліжок тоді, як у повноцінному реабілітаційному центрі має бути 150-200 ліжок. Тому є потреба добудувати основний корпус відділення. Там зможуть розмістити ще 100 ліжок.

Мамалига каже, наступного тижня розпочнуть розробляти проєктну документацію – тоді знатимуть, скільки грошей потрібно для забудови. За гроші закладу це зробити не зможуть, тому будуть звертатися до обласної влади щодо фінансування та шукати меценатів.

"Під час реабілітації з пацієнтами впродовж 5 годин мають займатися спеціалісти: ерготерапевти та масажисти. Опісля пацієнт має самостійно вдосконалювати напрацьоване щонайменше впродовж трьох годин. Для цього потрібно мати територію", – каже директор закладу.

Вашківецька лікарня має 12,5 гектарів території, ще майже стільки ж землі можуть отримати в користування від громади. За словами Мамалиги, такої території немає в жодному іншому закладі області. Там можна зробити озера й пляж, а біля закладу встановити бігові доріжки, доріжки для велосипедистів та іподром. Лікарня надіслала до Міністерства охорони здоров'я перелік необхідного для реабілітації обладнання.

"Це великі гроші й громада самостійно не справиться. В січні ми не отримали грошей за один з пакетів на реабілітацію. Завдяки минулорічним запасам й за гроші з інших пакетів, ми змогли уникнути заборгованості. Держава має нам допомогти".

Мамалига каже, коли зроблять добудову, будуть наймати нових працівників. Вже зараз можуть наймати фізичних терапевтів, щоб навчити надавати якісну допомогу.

"На певну кількість хворих потрібна певна кількість лікарів. Зараз нам вистачає медиків, однак шукаємо терапевтів на перспективу. Поки ми робимо центр, вони будуть вчитися. Можемо відправити їх на закордонні курси".

У лікарні в Чернівецькій області відновлюють військових – хочуть працювати як реабілітаційний центр
Джерело: Суспільне Чернівці

У лікарні в Чернівецькій області відновлюють військових – хочуть працювати як реабілітаційний центр
Фото: Суспільне Чернівці

Що відомо

  • У 2023 році НСЗУ законтрактувало 6 лікарень Чернівецької області за пакетом "Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах". Про це у коментарі Суспільному повідомила директорка обласного департаменту охорони здоров'я Наталія Свестун. За її словами, в області збільшилась кількість людей, які потребують реабілітації — це поранені військові та цивільні, евакуйовані із зон бойових дій.

Читати також

У шести медзакладах Буковини надаватимуть стаціонарну реабілітаційну допомогу

У Чернівцях відкрили відділення реабілітації для військових: обладнання коштувало майже 7 млн грн

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок