Здав плазму - пограй у шахи: у Хмельницькому стартувала спільна ініціатива медиків та спортсменів

Здав плазму - пограй у шахи: у Хмельницькому стартувала спільна ініціатива медиків та спортсменів

Здав плазму - пограй у шахи: у Хмельницькому стартувала спільна ініціатива медиків та спортсменів
. Суспільне Хмельницький

"В шахи грай, плазму крові здавай, ЗСУ допомагай", - із таким гаслом звернулися до хмельничан організатори майстер-класу з шахів та здачі плазми крові. Виконавча директорка Хмельницького центру служби крові Людмила Щербатюк каже: першими відгукнулися постійні донори та спортсмени й тренери дитячо-юнацької спортивної школи №3.

Майстер спорту з шахів Олександр Шевчук каже: сьогодні грає з донорами плазми крові, і пропозиція проводити майстер-клас саме тут його не здивувала.

"А чому здивувала? Ми ж допомагаємо військовим. Ми лише «за» таких ініціатив", - каже чоловік.

Першими за шахівницю з титулованим шахістом сідають двоє чоловіків. Перша партія триває кілька хвилин. Чоловіки кажуть: "Дуже швидка. В шахи вже давно не грали. Ми просто одразу зрозуміли, що сили нерівні. Тут, мабуть, чоловік 10 треба".

За їхніми словами, плазму крові обоє здають частіше, ніж грають у шахи: "Ми вже не перший раз здаєм кров. Стараємся кожних 14 днів приходити".

Олександр Шевчук говорить: "В першу чергу, ми повинні зацікавити людей займатися шахами в загальному. А я тут для чого? Щоб допомогти людям навчитись грати".

Ініціатива влаштувати майстер-клас з шахів у центрі здачі плазми крові спільна, належить і медикам, і тренерам та спортсменам третьої Хмельницької спортивної школи, каже її директорка Олеся Закуренко. За її словами, прийшли разом з колективом вже вдруге, і, на її думку, будуть робити це на постійній основі.

За здану плазму крові донорам платять гроші, розповідає виконавча директорка Хмельницького відділення Людмила Щербатюк: "Кожному донору ми компенсуєм за здачу крові від 280 до 340 гривень. Ці кошти донори можуть задонатити, і на них можуть бути закуплені необхідні речі, яких потребують наші військові".

Плазми потрібно багато, з неї виготовляють ліки, які часто рятують життя.
Плазми потрібно багато, з неї виготовляють ліки, які часто рятують життя. Суспільне Хмельницький

Олеся Закуренко каже, що спільно вирішили задонатити гроші на ЗСУ."Ми всі кошти перераховуємо на благодійні фонди".

Зі слів Лариси Щербатюк, за три місяці роботи відділення 950 донорів здали 650 літрів плазми крові, яка йде на завод в Білу Церкву для виготовлення ліків. Їх застосовують при опіках шкіри, травмах, сепсисах, в хірургії, при онокологіях як для цивільних, так і військових: "Плазми потрібно багато. Орієнтовно протягом робочого дня ми можемо прийняти близько 100 донорів. Зараз, на жаль, донорів йде замало, 15-20 людей. Дуже потребують заклади охорони здоров’я великої кількості таких ліків".

За день у центрі плазми можуть прийняти до 100 донорів. Нині ж приходять лише 15-20 бажаючих.
За день у центрі плазми можуть прийняти до 100 донорів. Нині ж приходять лише 15-20 бажаючих. Суспільне Хмельницький

Надія Пилипчук, яка очолює Хмельницьку міську організацію Червоного хреста, сьогодні здає 700 мілілітрів плазми, та каже, як почувається: "Чудово. Жодних проблем, жодних негативних наслідків не відчувала після здачі плазми і крові. Хочеться вірити, що це внесок в чиєсь здоров’я, в чиєсь одужання, рятування потерпілих, поранених".

За її словами, сьогодні її організація підписує меморандум про співпрацю із центром служби крові: "На систематичній основі здавати будуть наші волонтери і всі бажаючі плазму для потреб закладів охорони здоров’я, шпиталів".

Людмила Щербатюк каже: у наступну середу, 29 березня, відбудеться шаховий турнір серед донорів плазми крові з призами від центру служби крові.

Читайте також

  • У музеї Хмельниччини продають мистецькі роботи за донати на потреби ЗСУ
  • Хмельничанам та переселенцям пропонують навчитися скандинавській ходьбі та перевірити свій стан здоров’я

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок