Справи Майдану: ексберкутівцю повідомили про підозру у вбивствах і теракті

Справи Майдану: ексберкутівцю повідомили про підозру у вбивствах і теракті

Справи Майдану: ексберкутівцю повідомили про підозру у вбивствах і теракті
. фото Мстислава Чернова

Слідчі ДБР спільно з прокурорами Офісу генпрокурора повідомили про підозру ексспівробітнику підрозділу особливого призначення "Беркут", який брав участь у подіях 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві.

"Експравоохоронець підозрюється у перевищенні своєї влади та службових повноважень на виконання явно злочинного наказу керівництва; в участі у вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб, вчинених за попередньою змовою; у заволодінні вогнепальною зброєю, яка використовувалась під час вчинення злочинів, за попередньою змовою групою осіб шляхом зловживання своїм службовим становищем, з метою уникнення відповідальності", – йдеться в оприлюдненому на сайті ОГПУ повідомленні.

Також ексберкутівця підозрюють у вчиненні терористичного акту та у незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій із застосуванням фізичного насильства.

Причетність "ексберкутівця" до злочинів слідство встановило завдяки експертам-балістам Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. M.С. Бокаріуса.

Як зазначається у повідомленні, підозрюваний переховується від слідства та суду, наразі його розшукують.

Що відомо

  • Розгляд справи про розстріли на Інститутській 20 лютого 2014 року, під час яких загинули 48 людей та майже 80 були поранені, триває п'ятий рік. Її розглядає Святошинський районний суд Києва.
  • ОГПУ спільно з ДБР оголосили підозру експрокурору Києва і діючому адвокату за притягнення завідомо невинних людей до відповідальності.
  • Державне бюро розслідувань повідомило про підозру незаконному перешкоджанні, організації та проведенню зборів, мітингів у центрі Києва двом ексберкутівцям.
  • 21 травня слідчі Державного бюро розслідувань спільно з прокурорами повідомили про підозру двом колишнім працівникам полку міліції особливого призначення "Беркут" у Києві, які незаконно затримали трьох майданівців.
  • 9 квітня повідомлялося, що слідчі ДБР разом з прокурорами Офісу генпрокурора провели три слідчі експерименти в межах розслідування справ Майдану.
  • 3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про перезавантаження ДБР. Зокрема передбачається закон про зміни в роботі Державного бюро розслідувань, які розблоковують розслідування справ Майдану.
  • 20 лютого діюча на той час в.о. голови ДБР Ірина Венедіктова заявляла, що Державне бюро розслідувань ініціювало законодавчі зміни, які дозволять притягнути до відповідальності всіх причетних до подій, які відбувалися на Майдані у 2013-2014 роках.
  • 29 лютого опублікували перший звіт про розслідування "справ Майдану" за лютий 2020 року.
  • Святошинський райсуд Києва переніс на вересень розгляд справи про розстріли на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року у зв’язку з закінченням повноважень присяжних.

На початок