За кордоном не всі знають про наших військовополонених. Хмельничани - про акцію у Польщі

За кордоном не всі знають про наших військовополонених. Хмельничани - про акцію у Польщі

За кордоном не всі знають про наших військовополонених. Хмельничани - про акцію у Польщі
. Леся Стебло

Звертатимуться до усього світу, аби повенути рідних. За словами Таїси, нареченої українського воїна, який перебуває в російському полоні, з такими планами повернулися хмельничани з Кракова. Туди вони їздили на мирну акцію і з’ясували, що про ситуацію із нашими військовополоненими пересічним полякам мало що відомо. Деталі Суспільне дізнавалося.

Таїса – одна з десяти хмельничанок, які взяли участь у мирній акції в польському Кракові на підтримку українців, які перебувають у російському полоні. Після повернення додому жінка розповідає, з якою метою їздила до Польщі: «Ми поїхали до Кракова задля того, щоб громадяни Польщі, інших країн світу почули про нашу проблему, про те, що нам найбільше болить – свобода наших рідних, які десятий місяць перебувають у полоні. І ми не знаємо нічого про них».

Таїса розповіла, що з полону чекає нареченого: «Мій коханий від початку повномасштабного вторгнення разом зі своїми побратимами тримали оборону Маріуполя. У цей період на зв'язок виходив дуже рідко, це були поодинокі повідомлення або дзвінки. Останнє смс було перед виходом у полон. Він написав: «Не переживай, у мене все добре, ми трішки тут затрималися, скоро будемо вдома». Щоб ви собі розуміли, з ним взагалі немає ніякого зв’язку, я не знаю, як він, де він, цілий чи йому дають їсти, взагалі нічого».

Координаторка акції "Поверніть героїв додому" у Хмельницькому Леся Стебло розповідає: «Ця акція відбулася саме у співпраці з українцями, які проживають у Польщі. Мали можливість пройти до посольств Франції, Німеччини, США з гаслами про те, що ми просимо, щоб міжнародна спільнота вкотре звернула увагу і допомогла родинам військовополонених пришвидшити процеси обміну і пришвидшити процес повернення всіх військовополонених додому. Акція відбувалася на кількох мовах: польській, українській та англійській. На жаль, після спілкування ми зробили такі висновки, що дуже-дуже потрібна ця інформація для поширення, тому що багато людей уперше чули, хто такі військовополонені, що є така проблематика, з якими ситуаціями вони стикаються, вперше чули про захисників Маріуполя».

За її словами, до акції в Кракові долучилися близько сотні учасників різних національностей. В обласному центрі такі заходи, розповіла Леся Стебло, організовують щоп’ятниці вже сім місяців поспіль. Перша з них відбулася 19 серпня 2022 року.

«Кожної п’ятниці ми будемо закликати і закликаємо небайдужих громадян усіх міст і селищ виходити на центральні майданчики з 12 до 13 години на підтримку полонених захисників Маріуполя, захисників «Азовсталі» та інших людей, які перебувають в полоні, чоловіків і жінок», - каже Леся Стебло.

Та додає: у Хмельницькому наступна акція на підтримку українців, які перебувають у російському полоні, запланована на 24 березня.

Авторка: Ярослава Антошевська.

Читайте також

  • У Хмельницькому переносять пункт видачі безкоштовного одягу: де видаватимуть
  • У Хмельницькій громаді стартує онлайн запис до школи
  • У Хмельницькому запрацював простір для дошкільнят

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок