"Пів року не було роботи". Підприємець з Дніпропетровщини розповів, як отримав мінігрант на відновлення бізнесу

"Пів року не було роботи". Підприємець з Дніпропетровщини розповів, як отримав мінігрант на відновлення бізнесу

Ексклюзивно
"Пів року не було роботи". Підприємець з Дніпропетровщини розповів, як отримав мінігрант на відновлення бізнесу
. Суспільне Дніпро

250 тисяч гривень — таку суму отримав підприємець з Підгородного Анатолій Гузь на відновлення свого бізнесу. Чоловік став одним із перших учасників урядової програми "єРобота".

До лютого 2022 року чоловік мав бізнес з надання електромонтажних послуг: установка систем відеоспостережень, контролю доступу та сигналізацій. В Анатолія працювало четверо співробітників. Після кількох місяців повномасштабної війни через брак замовлень чоловік скоротив персонал. Окрім цього підприємцю не вистачало матеріальної бази, щоб брати участь у нових тендерах – для цього потрібно мати кошти на закупівлю обладнання.

У серпні дружина Анатолія дізналася про програму “єРобота”. Подружжя подало заявку на отримання гранту через портал “Дія”. Вже за два тижні підприємець захистив бізнес-план перед комісією обласного центру зайнятості. На початку вересня Анатолій отримав кошти на закупку необхідного обладнання, також працевлаштував двох людей з-поміж колишніх робітників, що було умовою отримання гранту.

Зараз підприємець має замовлення: прокласти оптоволокно у 25 будинках в одному з районів Дніпра.

Як допомога від урядової програми “єРобота” сприяла відновленню бізнесу, чи потрібно повернути кошти державі та як залишатися конкурентним на ринку – в інтерв’ю підприємця Суспільному Дніпро.

– Розкажіть, яким ваш бізнес був до початку повномасштабного вторгнення. Які послуги надавали, скільки працівників у вас було? Який був прибуток?

– Займаюся цим бізнесом давно – 20 років. Займаюся монтажем охоронної сигналізації та відеоспостереження – електромонтажні роботи. До початку вторгнення в нас працювало чотири працівники. Замовлення в нас були й великі, і малі: приватні та державні заводи, підприємства. Прибутки були невеликі, але стабільні. Працівники були оформлені, сплачували податки. На початок вторгнення в нас було декілька державних об’єктів, які на деякий час припинили платити. Тобто ми зробили всі роботи, закупили матеріали. Виплатив зарплати своїм працівникам за свій кошт. А підприємства з нами не розраховувались. Тільки в грудні ті підприємства змогли з нами розрахуватися. І одне підприємство з Донецької області ще й досі не розрахувалося за виконані нами роботи – ми встановили 64 камери відеоспостереження. Їх, на щастя, не розбомбили, він і досі працює. Проте вони не можуть поки вивозити сировину, тому і коштів з нами розрахуватися поки в них немає. Ми з ними на зв’язку. Колись, я сподіваюся, ми отримаємо ці кошти.

– Після 24 лютого як розгорталися події, коли бізнес почав гальмувати?

– Після повномасштабного вторгнення приблизно пів року в нас не було роботи. Ми були в простої. В нас були не закінчені роботи, то ми їх повільно закінчували. Але це був не той обсяг робіт, як раніше. І на цей момент довелося скорочувати наші витрати. Я був вимушений звільнити своїх працівників. Тобто фактично довелося припиняти діяльність. Така ситуація тривала до серпня місяця.

– Взагалі сегмент, у якому ви працюєте, наскільки був заповнений до 24 лютого 2022 року, і чи заповнена ця ніша зараз? Яким був попит на надання електромонтажних послуг і яким він є зараз?

– В нашому сегменті електромонтажних робіт і до 24 лютого 2022 року, і зараз велика конкуренція. В цьому напрямку нічого не змінилося.

"Пів року не було роботи". Підприємець з Дніпропетровщини розповів, як отримав мінігрант на відновлення бізнесу
Суспільне Дніпро

– Коли вирішили взяти участь у програмі “Єробота”? Як дізналися про цю програму?

– Цей бізнес ми ведемо разом із дружиною. Я займаюся роботою на об’єктах, а вона веде бухгалтерію. І це її зацікавила дана програма. Я не дуже вірив в успішність отримання гранту, якщо чесно. Тоді сказав дружині, що якщо в тебе є бажання, то, будь ласка, займайся, подавайся. Ми з нею написали бізнес-план і заповнили заявку, і подали це все на портал “Дія”. З першого разу нам все вдалося.

– Скільки коштів на відновлення бізнесу ви отримали?

– Це мінігрант, по якому ми отримали 250 тисяч на відновлення свого бізнесу. В мене грант був розрахований на закупівлю обладнання та матеріалів: камери, датчики, кабелі тощо. За три місяці я мав ці кошти використати. Все придбав і зараз, як раз, ми і працюємо з тими матеріалами, які ми придбали за кошти гранту.

– Яку роль в цьому зіграв центр зайнятості?

– Я проходив співбесіду із представниками Дніпропетровського центру зайнятості. Вона відбулася онлайн через два тижні після того, як ми з дружиною подали заявку через Дію. Я їм розповідав куди, на що, для яких цілей мені потрібні ці кошти. І, як я розумію, саме спеціалісти центру зайнятості ухвалювали рішення, чи видавати мені цей грант. Після співбесіди ще десь за два тижні мені повідомили, що я отримаю кошти.

– Як ви звітуєте про використання отриманих коштів?

– Кожного місяця і тоді, і зараз я звітую не за самі кошти, а про те, чи працюють в мене хлопці. Бо основною умовою надання цього гранту за програмою “єРобота” було те, що я маю працевлаштувати двох працівників. Тому і маю постійно звітувати, що ці два робітники в мене працюють. Відповідно я виплачую зарплату, сплачую податки. Насправді цей грант – тимчасовий. Він мені видавався на три роки. І я повертаю його, коли сплачую податок. Основна задача цього гранту – підтримка та створення робочих місць.

"Пів року не було роботи". Підприємець з Дніпропетровщини розповів, як отримав мінігрант на відновлення бізнесу
Суспільне Дніпро

– Наскільки збільшилася вартість матеріалів, які потрібні вам для роботи, за рік повномасштабного вторгнення?

– Вартість матеріалів прив’язана до курсу долара. приблизно у два рази піднялася вартість матеріалів, з якими ми працюємо. Кабель, наприклад, виготовляється в Одесі, камери та датчики з-за кордону купляємо. Централі для охоронної сигналізації “Лунь” виготовлялися в Харкові до вторгнення, зараз вони перенесли виробництво.

– Як залишатися конкурентним та таким, що має попит, на ринку електромонтажних послуг на Дніпропетровщині?

– Людина, яка любить свою роботу, виконує її якісно, завжди матиме роботу. Основний канал передачі інформації – це "сарафанне радіо": мої клієнти рекомендують мене один одному. І таким чином я отримую роботу, замовлення.

Що відомо

  • З липня 2022 року Уряд запровадив проєкт єРобота, за яким можна отримати від держави безповоротну грантову допомогу для започаткування чи розвитку бізнесу.
  • Проєкт єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, висадження саду та виноградарства, тепличного господарства тощо.
  • Подати заявку на отримання гранту можуть як підприємці, так і люди, які не мають досвіду ведення бізнесу.
  • Наразі прийом заявок на всі напрямки програми єРобота триває. Подача заявки здійснюється через Портал Дія.

Читайте також

На Дніпропетровщині переселенка з Харкова, переможниця проєкту "єРобота", налагодила виробництво дитячого одягу

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок