Тиск на командира "Купола" через інтерв'ю "The Washington Post": побратим військового прокоментував ситуацію

Тиск на командира "Купола" через інтерв'ю "The Washington Post": побратим військового прокоментував ситуацію

Ексклюзивно
Тиск на командира "Купола" через інтерв'ю "The Washington Post": побратим військового прокоментував ситуацію
. Командир Анатолій Козел, позивний "Купол", фото з фейсбук-сторінки Олександра Погребинського

Про всі проблеми, які були означені командиром "Куполом" в інтерв’ю "The Washington Post" знають абсолютно всі військовослужбовці, і дії командування в цьому випадку не є правильними.

Про це у коментарі Суспільному сказав побратим "Купола" (Анатолія Козела), військовослужбовець 46-ї десантно-штурмової бригади Володимир Шевченко.

"Чи мав він це робити? (давати інтерв'ю — ред.) Я думаю, що мав би. Тому, що зараз не йде питання на часі чи не на часі, йде питання про виживання нашого народу, нашої країни. І немає іншого й кращого часу ніж зараз, щоб вирішувати ці проблеми", — зазначив він.

Шевченко назвав командира "Купола" "сміливою людиною, яка не побоялася озвучити ці проблеми", вирішивши які можна буде зменшити кількість жертв у тисячі разів.

Читайте також: Командир "Купол" заявив про тиск з боку командування та пониження в посаді через інтерв'ю "The Washington Post"

Військовий також пояснив, що офіційна позиція командування десантно-штурмових військ полягає у тому, що не було попереджено командира "Купола" безпосереднього, і не було взято дозволу на це інтерв’ю. Однак за його словами, це не карається зняттям ефективного комбата з його посади.

"Таким чином був покараний не він, був покараний цілий батальйон, який був йому підпорядкований, покарана наша бригада. Боєздатність цього батальйону на зараз буде зменшена і буде зменшена суттєво. Я певен, що за ним підуть і інші фахівці з його батальйону, які зараз працювали з ним, і вони не залишаться, я просто знаю це спілкуючись з друзями з 3-го батальйону", — додав Шевченко.

Від коментарів Суспільному в пресслужбі 46-ї бригади та в управління зв'язків з громадськістю збройних сил відмовилися, зазначивши що лише командування Десантно-штурмових військ може пояснити ситуацію.

Речник командування Валентин Шевченко також відмовився надати коментар Суспільному, зазначивши, що позиція була озвучена виданню "Українська правда". За його словами Анатолій "Купол" не мав дозволу на спілкування з журналістами. А озвучені військовим втрати є "завищеними". За фактом поширення недостовірної інформації проведено службову перевірку.

Що відомо про тиск на військового Анатолія Козела ("Купола")

Командир Анатолій Козел (позивний "Купол") напередодні повідомив про тиск з боку командувача Десантно-штурмових військ, генерал-майора Максима Миргородського та заступника Головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Євгена Мойсюка.Конфлікт з керівництвом почався після того, як "Купол" дав інтерв'ю американському виданню "The Washington Post".

За словами військового вже є наказ на його переміщення на посаду заступника командира батальйону навчального центру. У зв'язку з цим "Купол" написав рапорт на звільнення з військової служби.

"Пан Миргородський викликав мене на бесіду в суботу, сказав "ну якщо ти такий розумний, даєш інтерв'ю, то ти підеш на пониження в навчальний центр", — додав він.

Що сказав в інтерв'ю "The Washington Post" командир "Купол"

13 березня видання The Washington Post написало, що Сили оборони України втратили на полі бою багатьох найдосвідченіших бійців. Натомість недосвідченість новобранців і брак зброї нібито зменшують оптимізм та ставлять під сумнів готовність України до весняного контрнаступу.

Тоді одним зі співрозмовників видання був саме Анатолій Козел.

"Найцінніше на війні — це бойовий досвід. Солдат, який пережив пів року бою, і солдат, який прийшов з полігону — це два різних солдати. Це небо і земля. А солдатів з бойовим досвідом всього одиниці. На жаль, всі вони вже мертві або поранені", — сказав "Купол" американським журналістам.

На початок