Чи загрожує Харківській області зневоднення та дефіцит води

Чи загрожує Харківській області зневоднення та дефіцит води

Чи загрожує Харківській області зневоднення та дефіцит води
. Оскільське водосховище після підриву греблі. 25 жовтня 2022 року. Фото: Марія Солодовнік/Суспільне Харків

Харківщині не загрожує зневоднення через повномасштабну війну, проте на трьох найбільших водосховищах області ситуація "залишається складною".

Таку думку в етері Українського Радіо Харків висловив заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

"Проблема зневоднення наразі не стоїть для Харківщини. Базовими потребами ми забезпечені, але певна кількість проблем, внаслідок військової агресії Росії, внаслідок руйнувань, вона є", — говорить Іванов.

За його словами, Харківщина "в цілому має низьку забезпеченість водними ресурсами".

"Це близько 2% від загальних водних ресурсів України, але, попри військову агресію, а також враховуючи низьку поточну водність річок у Харківській області, вживаються необхідні заходи для забезпечення населення та секторів економіки водними ресурсами протягом всього року", — каже заступник начальника.

Для уникнення дефіциту води на території області в ОВА спільно з регіональним офісом водних ресурсів розробили проєкти оптимальних режимів роботи водних об'єктів для збалансованого водокористування в умовах маловоддя.

"Ситуація залишається складною по трьох найбільших водосховищах області — це Печеніги, Краснопавлівка та Оскіл"

Іванов пояснює: Харків отримає воду з Печеніг та Краснопавлівки. Крім того, на Харківщині є резервні водосховища, потреби в залученні яких нині немає.

"Щодо Печенізького водосховища: так, були пошкодження і певні складнощі в роботі, але рівень води хоч і нижчий на 1,64 м від норми, але ситуація не є критичною. Гідротехнічний комплекс працює і свою функцію забезпечення водою він виконує", — говорить Іванов.

"Схожа ситуація у Краснопавлівці. А от щодо Оскола — там ситуація критична"

"Це одна з найбільших екологічних катастроф нашої країни зафіксована і підтверджена вже екологами, триває розрахунок збитків. В Осколі в водосховищі майже нема води, близько 360 млн кубічних метрів води внаслідок руйнування дамби були вивільнені і зруйнували вщент і гідротехнічну систему й екосектор, нема самої води", — пояснює заступник начальника ОВА.

Чи загрожує Харківській області зневоднення та дефіцит води
Оскільське водосховище після підриву греблі. 25 жовтня 2022 року. Фото: Марія Солодовнік/Суспільне Харків

"Сама конструкція, цей весь комплекс, дамба, перебуває на балансі "Вода Донбасу" і за це відповідає Донецька обласна військова адміністрація, саме за розрахунок збитків та відновлення цієї екосистеми. Оскіл надавав воду невеликій кількості населених пунктів Харківщини, більше саме для Донецької області воно є критично важливим", — додає посадовець.

Зокрема, воду з Осколу отримували на Ізюмщині.

"Але ситуація перекрита наразі Краснопавлівкою та Печенігами, тобто дефіциту там немає, а от для Донецької області це екологічна і соціальна біда, я так сказав би", — каже Іванов.

У Краснопавлівці, за його даними, рівень наповненості водосховища складає 149 млн м³ води — це 36% від повного об'єму в 410 млн м³.

"Там не таке високе зниження води, як у Печенізькому водосховищі. З попереднього водообміну у жовтні 2022 року в результаті забору води для питних потреб об'єм води зменшився на 11 млн м³, але це не є критично", — пояснює він.

Коментуючи слова мера Харкова про потребу в артезіанських свердловинах для міста, Іванов сказав, що "заходи в цьому напрямку будуть проведені протягом 2023 року, за допомогою саме свердловин буде покращена ситуація щодо якості води в місті".

У Харківській ОВА сподіваються, що розв'язати проблему з водою у регіоні також допоможуть іноземні партнери. Євген Іванов каже про те, що артезіанських свердловин може потребувати не лише Харків, а й райони Харківщини, де це буде "критично необхідно".

Що відомо

  • Оскільське водосховище — одне з найпопулярніших місць для відпочивальників та рибалок Харківської області — зневоднене внаслідок повномасштабної війни. Це водосховище є одним з найбільших в Україні з об'ємом 474,3 млн куб. метрів води. Його площа становить 122,6 кв. км, а довжина — 84,6 км. У розпал бойових дій гребля на Осколі була частково підірвана, це підняло рівень води у Сіверському Дінці — водній артерії, яку форсували російські війська. Водночас водосховище, що наповнювало канал, критично обміліло.
  • Про те, що у Харкові розробляють проєкт видобутку води з артезіанських свердловин, у березні на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов. За його словами, завдяки артезіанським свердловинам у місті планують забезпечити "якісною водою" близько 20% населення.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок