Композитор номер один для путінської Росії: біля стін консерваторії вимагають перейменування закладу

Композитор номер один для путінської Росії: біля стін консерваторії вимагають перейменування закладу

Ексклюзивно
Композитор номер один для путінської Росії: біля стін консерваторії вимагають перейменування закладу
Мирна акція протесту біля стін музичної академії імені Петра Чайковського у Києва 16 березня, 2023 року. Фото: Анна Сергієць / Суспільне

Біля стін музичної академії імені Петра Чайковського у Києві відбулася мирна акція протесту із закликом перейменування закладу. Учасники просять прибрати з назви консерваторії імʼя російського композитора. Як повідомила кореспондентка Суспільного, з плакатами до ВНЗ вийшли студенти, колишні працівники та випускники.

Олена Корчова пропрацювала в академії 22 роки професоркою кафедри світової музики. Вона звільнилася в знак протесту через те, що адміністрація та певна частина колективу не бажає прибирати імʼя російського композитора з назви навчального закладу.

"Вкрай необхідно відмовитися від імені Чайковського в назві закладу, тому що це композитор номер один для путінської Росії, це бренд російського культурного миру, це предмет пропаганди. Я нічого не маю проти творчості композитора, який справедливо визначається як один зі світових геніїв, але ми виступаємо проти брендування його імені провідного закладу України", — розповіла колишня викладачка.

Вона додала, що з викладацького складу звільнилося ще двоє — композиторка Алла Загайкевич та диригент Володимир Сіренко.

Композитор номер один для путінської Росії: біля стін консерваторії вимагають перейменування закладу
Фото: Анна Сергієць / Суспільне

Серед учасників мирної акції протесту є студенти та випускники консерваторії. Вони закликають до перейменування не тільки керівництво музичної академії, але й представників влади.

"Мені дуже болить щодо ситуації, яка склалася навколо академії. Не може бути в центрі столиці незалежної України музичної академії, яка має імʼя російського композитора. Є факти, що він (Петро Чайковський — ред.) на чверть є українцем, але національне походження не робить людину представником культури тої, чи іншої країни. Сам композитор усвідомлював себе представником російської імперської культури", —  розповів випускник консерваторії Богдан Демʼяненко.

Як розповів аспірант академії Володимир Середюк, до акції протесту були зустрічі керівництва зі студенством, щодо обговорення цього питання.

"Були зустрічі з керівництвом. Це були аспіранти, делегати, які представляли студенство та захищали цю думку, аби зняти з назви закладу імʼя Чайковського", — розповів Володимир.

Композитор номер один для путінської Росії: біля стін консерваторії вимагають перейменування закладу
Володимир Середюк із плакатом. Фото: Анна Сергієць / Суспільне

Позиція керівництва академії з приводу перейменування

Дискусії щодо перейменування тривають вже рік. Як пояснює проректор з навчальної роботи Віктор Бондарчук, це питання зумовлено декількома чинниками та факторами. І один з них — війна. Питання було винесене для прийняття рішення конференції трудового колективу, але воно не набрало більшості голосів і було відхилене.

"На сьогодні складено план заходів шодо цього питання. Ми надіслали офіційний запит до різних інституцій для того, щоб отримати відповідну оцінку цієї ситуації. Коли будуть отримані всі відповіді, коли буде сформована обʼєктивна думка, то ці результати будуть донесені до студенства та колективу. Знову за процедурою має зібратися конференція та прийняти рішення щодо перейменування", — повідомив Бондарчук.

Що відомо про перейменування музичної академії

У червні відбулось робоче засідання Вченої ради НМАУ ім. П. І. Чайковського, де серед питань розглянули зміну назви академії. Не дивлячись на неоднозначне ставлення, шляхом голосування одностайно було вирішено залишити стару назву.

Тоді у Мінкульті та у Держагентстві з питань мистецтв відреагували щодо прохання керівництва закладу не змінювати назву, зауваживши, що рішення вченої ради є перевищенням повноважень як колегіального органу управління та порушенням процедурних норм, визначених законодавством. І вони запропонували винести це питання на публічне обговорення.

26 грудня знову відбулися збори трудового колективу, на яких не змогли вирішити, чи прибирати з назви консерваторії ім'я російського композитора.

Читайте також

Київ увійшов до рейтингу 30 столиць світу за якістю повітря

Скільки мільйонів витратила влада Києва на облаштування "пунктів незламності" в місті

На початок