У Рівному презентували десятий том видання "Реабілітовані історією. Рівненщина"

У Рівному презентували десятий том видання "Реабілітовані історією. Рівненщина"

У Рівному презентували десятий том видання "Реабілітовані історією. Рівненщина"
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному 15 березня відбулася презентація ювілейного десятого тому видання "Реабілітовані історією. Рівненщина". У книзі розповідається про більше ніж 2 050 репресованих людей за період з 1918-го до 1980-х років.

Презентація книги відбулася у Рівненській обласній бібліотеці. У книзі зібрані анотовані біографічні довідки про більш ніж дві тисячі жителів Рівненщини, які зазнали політичних репресій з боку радянського тоталітарного режиму.

У 2018-му році вчителька з Ярославицької громади, Дубенського району Людмила Чухрій з'ясувала: рідний дядько її чоловіка разом з 19-ма земляками у 1940-му році був заарештований радянською владою за зв'язок з Українською повстанською армією.

Читайте також: Поляки в УПА, репресії проти ромів і розсекречені справи: про що нова книга "Реабілітовані історією. Рівненська область"

Частину заарештованих ув'язнили, частину розстріляли. Щоб дізнатися правду, Людмилі Чухрій вивчила матеріали кримінальної справи, яку знайшла в архівах Рівненської СБУ. Каже, робила це, аби виконати останню волю мами репресованого Володимира Чухрія, яка померла, так і не дізнавшись, що саме трапилося з її дитиною.

"Це стало таким поштовхом, реакцією на материнські сльози, на те материнське страждання, яке вона пережила, адже з чотирьох її дітей у живих залишився лише один син Степан. А двоє дочок Галина і Лідія, а також син Володимир були репресовані енкаведистською машиною", — розповідає родичка репресованого Людмила Чухрій.

У Рівному презентували 10-ий том видання "Реабілітовані історією"
Фото: Суспільне Рівне

Керівник науково-редакційної групи видання, історик Андрій Жив'юк розповідає, до книги увійшли дані про жителів Рівненщини, які були репресовані з 1918-го по кінець 1980-х років і не згадані у попередніх томах. Зокрема, тут є невідома раніше інформація про репресії радянської влади проти ромського населення.

"Репресії, які здійснювали органи ГБ тут на Рівненщині проти ромів в 1940-1941 роках. Зокрема, проти верхівки. Це барони, королі їхні, які сюди перебазувалися з території Центральної Польщі. Коли почалася війна, вони шукали тут захисту, але натрапили тут на органи держбезпеки радянські, які їх репресували. Про це у томі десятому є стаття", — говорить Андрій Жив'юк.

У десяти книгах "Реабілітовані історією. Рівненська область" опубліковані довідки про майже про 26 тисяч репресованих жителів Рівненщини та інших регіонів. За словами Андрія Жив'юка, наразі триває робота над одинадцятим томом.

Читайте також

  • Ціни на продукти: експерт розповів, чому здорожчали овочі, а яйця здешевшали
  • У центрі Рівного безкоштовно робитимуть флюорографію і тест на ВІЛ
  • Вимагають конфіскації: на Рівненщині виявили землі, власниками яких є громадяни Росії та Білорусі
  • Шеврон патрульного з Рівного фотографують на Антарктиді з пінгвінами. Чому так сталось

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок