Ціни на продукти: експерт розповів, чому здорожчали овочі, а яйця здешевшали

Ціни на продукти: експерт розповів, чому здорожчали овочі, а яйця здешевшали

Ексклюзивно
Ціни на продукти: експерт розповів, чому здорожчали овочі, а яйця здешевшали
. Фото: УНІАН

В Україні здорожчали овочі. Ціни на них варіюються в залежності від місця продажу, розповів в етері телемарафону Суспільне. Спротив перший віцепрезидент Торгово-промислової палати Михайло Непран, коментуючи дані моніторингу AgroTimes. Там повідомили, що за тиждень зросли у ціні капуста та морква.

В Україні упродовж 2022 року борщовий набір здорожчав на 10-20%, зазначив Михайло Непран.

"На заході України борщовий набір найдорожчий — 265 гривень. У Києві провели невелике дослідження у торгових мережах, аби дізнатись, які ціни. У Сільпо борщовий набір вартує 149 гривень, в АТБ на десять гривень менше. У Форі — близько 125 гривень. Ще дешевше. Звісно, що на Бесарабському або Володимирському ринках у Києві борщовий набір взагалі десь 300 гривень вартуватиме. Тобто все залежить від класу магазину, ринку", — прокоментував він.

Ціни на продукти: експерт розповів, чому здорожчали овочі, а яйця здешевшали
Графіка: Суспільне Рівне

За його словами, на ріст цін вплинула війна та інфляція, яка торік становила близько 26%:

"Нікуди ми не ділися від війни, вона теж впливає. Я прогнозую, що інфляція спаде до меж 16-18%. Великих потрясінь не буде, гарантую українцям. Не переживайте, не купуйте багато огірків, помідорів, буряків чи картоплі, бо потім згниють, викинете і ще й втратите гроші. Впливає на ціни також сезонність".

Експерт порекомендував українцям слідкувати за акційними пропозиціями.

"У магазинах роблять знижки близько 10 гривень на буряк, 15 гривень на помідори. Роблять знижку на цибулю. Вже ажіотаж навколо неї потрошку проходить. Впали у ціні і яйця. У магазинах вже продають по 60-61 гривні, на базарі можна купити по 55 гривень, а як з тіткою гарно поторгуватися, то можна купити й за 50 гривень", — сказав Михайло Непран.

Він додав, що здорожчання яєць та м'яса прогнозують ближче до Великодня.

"Буде підвищений попит, тому ціна може трошки вирости. Але це сезон, це не так довго. Зараз вже редиска українська пішла. Перша буде традиційно дорога. Але чим більше її буде на ринку, тим вона буде дешевшати. Потім відкриють теплиці у Калинівці під Києвом і з'являться вже місцеві огірки, помідори. Привезли молоду картоплю. Вона, правда, дорога — 60 гривень за кілограм, але, якщо хтось захоче купити на обід молодої й з кропом зверху, то будь ласка", — зауважив експерт.

За словами Михайла Непрана, на полицях магазинів на 10% збільшилась кількість української продукції.

"Війна дала такий побічний ефект. Насамперед через проблеми з логістикою, яка здорожчала. Скажімо, якщо раніше з Туреччини масово везли огірки, помідори через пароплав і до Одеси, то зараз везуть іншими шляхами. Тепер огірки, помідори, редис, петрушка, салати в основному українські. Якщо до війни було до 70%, то зараз близько 80% — це українська продукція", — пояснив він.

Читайте також

  • У центрі Рівного безкоштовно робитимуть флюорографію і тест на ВІЛ
  • Вимагають конфіскації: на Рівненщині виявили землі, власниками яких є громадяни Росії та Білорусі
  • Шеврон патрульного з Рівного фотографують на Антарктиді з пінгвінами. Чому так сталось

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок