Сумський ексдепутат Юрій Братушка програв справу у Європейському суді з прав людини — Ірина Кушнір

Сумський ексдепутат Юрій Братушка програв справу у Європейському суді з прав людини — Ірина Кушнір

Доповнено

Колишній депутат Сумської міської ради Юрій Братушка програв справу проти України у Європейському суді з прав людини. Справа стосувалася земельної ділянки, виділеної йому у 2008 році, повідомила Ірина Кушнір, співзасновниця ГО "Український інститут з прав людини".

"У справі №67790/13 заявник був депутатом Сумської місцевої ради. Він був призначений до постійної земельної комісії і певний період часу навіть очолював цю комісію... Рада приймає рішення про виділення йому та його тітці Н. дві земельні ділянки для будівництва в Сумах", — йдеться у дописі Ірини Кушнір.

За її інформацією, у 2011 році право заявника на земельну ділянку припинили через те, що її виділили з порушенням генерального плану міста. Юрій Братушка звернувся до Європейського суду зі скаргою, що у нього забрали земельну ділянку без надання компенсації.

"ЄСПЛ погодився, що забрання земельної ділянки становить втручання у право заявника на вільне володіння майном. При цьому зауважив, що заявник, будучи членом та головою земельної комісії, не міг не знати про процедуру та вимоги надання земельних ділянок, не міг не передбачати, що в майбутньому може виникнути питання про повернення виділеної землі. Відтак заявник не виявився в позиції несення надмірного тягаря. Скарга визнана неприйнятною", — зазначила Кушнір.

Нагадаємо, у Сумському райсуді у 2014 році розглядалася справа щодо хабарництва. Тоді Юрія Братушку зобов'язали, зокрема, виплатити майже 240 тис. грн підприємцю та ще тис. грн моральної компенсації. Апеляційний суд Сумської області того ж року скасував вирок та повернув справу на розгляд у першу інстанцію.

"Вирок Сумського районного суду Сумської області від 07 серпня 2014 року в частині визнання винним та засудження ОСОБА_6 за ч. 2 ст. 368 КК УкраїниОдержання хабаря у значному розмірі — карається штрафом від семисот п'ятдесяти до однієї тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років., вирішення цивільного позову та стягнення судових витрат скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд в той же суд в іншому складі".

У 2018-му прокурор заявив клопотання про повернення кримінальної справи на додаткове розслідування.

Що відомо

  • У 2022 році Європейський суд з прав людини прийняв рішення, згідно з яким Україна мала протягом трьох місяців сплати 10 000, 800 та 3 750 євро Н. Братушці. Справа стосувалася права на земельну ділянку у Сумах, яке визнали недійсним у 2013 році.

Читайте також

  • "Виплачувала незаконні премії". Керівницю коледжу у Сумах відсторонили з посади

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок