"Навички рятують життя". Історія військової інструкторки, яка в Чернівцях готує бійців до війни

"Навички рятують життя". Історія військової інструкторки, яка в Чернівцях готує бійців до війни

"Навички рятують життя". Історія військової інструкторки, яка в Чернівцях готує бійців до війни
Військова інструкторка Луміна Цісар. Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівцях військова інструкторка Луміна Цісар тренує нацгвардійців. Вчить, як поводитись зі зброєю та проводить фізичну підготовку. Розповідає, що навички рятують життя на війні — військові, яких навчала, телефонують їй з фронту й діляться, як у скрутних ситуаціях допомагали знання з навчань.

Луміна служить в армії пʼять років, за цей час працювала у підрозділі з конвоювання, солдатом-санітаром та мала у підпорядкуванні сотню військових. Розповідає, що з 18 років мріяла бути військовою. Зараз їй 27.

"Я почала служити вже в той час, коли була війна, 2018 рік, і розуміла, що в іншому місці просто втрачаю час. Я знала, що буду служити, бачила себе у військовій формі. Тому була впевнена, що вийде. Можливо, не сьогодні, через пів року чи рік, але це станеться", — розповідає Луміна.

Військова служила в Хмельницькому, Вінницькій області та Харкові, а нині — у Чернівцях. Інструктором з бойової підготовки стала після того, як отримала відзнаку на змаганнях зі стрільби. Після цього їй запропонували перевестися в підрозділ оперативного призначення, де вона починала солдатом-санітаром, і поступово стала головним сержантом.

"Відмовляли в службі сім разів". Історія інструкторки з Нацгвардії, яка в Чернівцях готує бійців до війни
Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівцях Луміна навчає військових фізичної та вогневої підготовки. Серед учнів як досвідчені військові, так і ті, хто ніколи не тримав зброю в руках. Незалежно від досвіду, бойовій підготовці навчають заново.

"Якось мені телефонували хлопці, яких я навчала. Кажуть: "Пам’ятаєте, ви нас діставали на заняттях постійно ось цим і ми там скреготіли? Я це запам’ятав, бо робив 20 разів. І в скрутній ситуації я зробив це так, як має бути. Скоріше за все, це допомогло не отримати травму". Тому я стараюсь максимально навчити", — розповідає військова.

Луміна розповідає, що завдання як для чоловіків, так і жінок фактично не відрізняються.

"За весь час служби в Нацгвардії я бачила різних жінок, які несуть службу. Навіть кулеметницю, можете собі уявити? Не кожен чоловік може володіти кулеметом. Але є в нас і такі жінки", — говорить військова.

Надалі Луміна планує перевестися на посаду мовного інструктора, щоб навчати військових англійської мови.

"У нас зараз дуже багато іноземної техніки та зброї. Також ми використовуємо методи ведення бою за стандартами НАТО. Для швидшого вивчення і розуміння потрібно знати англійську мову, саме військового спрямування", — каже військова.

Читайте також

"Противник переважав нас вшестеро — солдати не склали зброю". Яким був рік війни для Героя України з Буковини Мамавка

"Плакала, коли він їхав на фронт". Як громада на Буковині майже рік живе без голови, який воює у гарячих точках

"До тіла ніби приліпили пластилін". Військовий з Чернівців втратив ногу на війні та заново вчиться ходити на протезі

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок