АЕС в Україні переводять на американське паливо замість російського. Експерт пояснив, чому це важливо

АЕС в Україні переводять на американське паливо замість російського. Експерт пояснив, чому це важливо

АЕС в Україні переводять на американське паливо замість російського. Експерт пояснив, чому це важливо
. РАЕС/Фото: Суспільне

Сім енергоблоків українських АЕС повністю переведені на паливо американського виробництва. Про це повідомила пресслужба Енергоатому. З 2024 року таким паливом мають забезпечувати всі 15 енергоблоків вітчизняних АЕС. Завдяки цьому атомна енергетика України набуде остаточної незалежності від Росії.

Експерт Європейського інформаційно-аналітичного центру з ядерної енергетики Володимир Кочмарський в етері Суспільне. Спротив пояснив, наскільки можлива повна паливна незалежність України.

Диверсифікація ядерного палива в Україні почалася приблизно у 2005-2006 роках. Тоді ж на одному з блоків Запорізької атомної станції вперше використали паливні збірки американської компанії Westinghouse. Вони дорожчі на 15-20% за російські, але й мають більшу теплову та енергетичну потужність. До того ж їх можна довше експлуатувати.

“На момент агресії всі інші станції, окрім ЗАЕС, працювали на російському паливі. Значить, на ньому вони працюють і досі. Ми зробили запас атомного російського палива на півтора-два роки і за цей час будемо спокійно переходити на паливо Westinghouse”, — розповів він.

За інформацією експерта, до 24 лютого 2022 року на Запорізькій станції працювало на паливі чотири енергоблоки й це була одна з причин, чому росіяни хотіли захопити цей стратегічний об'єкт:

"По-перше, вона найбільша в Європі, шість тисяч мегаватів енергетична потужність. А, по-друге, там використовувалась американська технологія і росіяни, як конкуренти Westinghouse, хотіли з цією технологією познайомитись, мати можливість її "пощупати", подивитися, як вона побудована, режим експлуатації. Це попало все в руки росіян і вони отримали від цього задоволення технологічне".

У пресслужбі Енергоатому також повідомили, що вони спільно з Westinghouse працюють над створенням "внутрішнього" виробництва ядерного палива.

“За договором між Westinghouse та Енергоатомом, Україна буде брати участь у розробці та створенні лише елементів ядерного палива, а не повного продукту. Це буде складати 10-20% від загального об’єму робіт. Звичайно, це дасть Україні певну незалежність і трохи здешевить ядерне паливо”, — пояснив Володимир Кочмарський.

Щодо користі для України від змін, то експерт бачить її не тільки у стратегічному плані, а й економічному.

"З кожного реактора ми кожен рік вивантажували приблизно 20 тонн відпрацьованого ядерного палива, а якщо взяти всі реактори, які працювали в Україні, то це 270 тонн. Це ядерне паливо передавалося в Росію, ми платили за це приблизно 50 мільйонів доларів. Росія це паливо переробляла, забирала всі корисні елементи, такі як плутоній і уран 235, а потім продукт переробки віддавала назад Україні на повне збереження. Таким чином, отримуючи від Росії паливо по старій радянській схемі, ми фактично фінансували ядерне озброєння Росії. Тепер Україна не буде передавати нікому відпрацьоване ядерне паливо, а буде зберігати", — зазначив Володимир Кочмарський.

Читайте також

  • Як добровольці на Рівненщині долучаються до Гвардії наступу у складі Нацгвардії. Пояснює військовий
  • У громаді на Рівненщині три роки доплачуватимуть за народження дітей
  • "Шахраї просять не телефонувати їм": що не можна робити на шопінгу в інтернеті — поради рівненського кіберполіцейського

Авторка: Єва Коритна

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок