Роковини удару "Калібром" по будівлі поліції у Харкові. Спогади Володимира Тимошка

Роковини удару "Калібром" по будівлі поліції у Харкові. Спогади Володимира Тимошка

Ексклюзивно
Роковини удару "Калібром" по будівлі поліції у Харкові. Спогади Володимира Тимошка
. Володимир Тимошко. Колаж: Юлія Лодяна/Суспільне Харків

2 березня 2022 року у квартал, де розміщуються правоохоронці Харківщини, було кілька влучань. Один з російських "Калібрів" ударив у будівлю економічного факультету Каразінського університету, наступний — у ГУНП у Харківській області, де на той момент перебувало керівництво області. Під час удару по будівлі управління поліції загинули 10 людей.

Начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко під час удару РФ 2 березня перебував у будівлі. Він показав Суспільне Харків, як управління виглядає нині та що лишилося від його кабінету. Далі — пряма мова.

Дві ракети

Зранку 2 березня ми були тут, бо в ніч на 2 березня всі перебували в цьому приміщенні.

Приблизно о 8:13 було перше влучання. Ми перебували в кабінеті, проводили нараду. В цей час начальники районних відділень поліції доповідали кожен по обстановці, яка в нього була на території. Це був робочий порядок.

Вибух пролунав за спиною, ракета влучила у приміщення факультету Каразінського університету й зачепила дах.

2 березня 2022, Харків
Харків, березень 2022 року. Фото: ДСНС Харківщини

Після того, як вибухнула перша ракета, вилетіло скло на вікнах і вибуховою хвилею нас розкидало по кабінету. Ми були готові до цього, схопили автомати, бо розуміли, що зараз буде другий удар, як за день до цього був по будівлі обладміністрації.

поліція харків 2022 2 березня
Суспільне Харків/Павло Дорогой

Ми одразу всі почали спускати до підвалу. Максимальна кількість людей встигла потрапити до підвалу. Ми пройшли 10 метрів по підвалу, й в цей час вибухнула друга ракета. Вона прямо потрапила в будинок поліції.

Пряме влучання — 950 кг в тротиловому еквіваленті

Одразу обвалилося з горішнього поверху до першого й частково в місці влучання обвалився підвал.

Втрати

На жаль, ми мали втрати: загинули 10 людей, з них три — працівники поліції, а також цивільні й працівники служби спецзв’язку.

Два працівники “Східу”, офіцери. Один працівник Вовчанського відділу поліції Федір Тахтаджиєв. Дуже тяжка для мене ситуація, бо 24 лютого, він прийшов до будівлі ГУНП, сказав, що захоплена будівля Вовчанського відділу поліції, я хочу обороняти свою землю, дайте мені автомат. Я буду нести свою службу тут, він прийшов до мене особисто.

Загиблий під час удару поліцейський з Вовчанська Федір Тахтаджиєв. Фото надане співрозмовником
Загиблий під час удару поліцейський з Вовчанська Федір Тахтаджиєв. Фото надане співрозмовником

17 працівників поліції були поранені. Після влучання другої ракети нас засипали в підвалі, виходи були завалені, масово почала поступати гаряча вода.

Десь через годину нас відкопали, ми почали займатися пораненими, евакуйовували. Довгий час під завалами лишалися наші працівники, яких завалило.

Майже одразу спалахнула пожежа, ми забрали максимально зброю, автомати, боєкомплекти. Частина з боєкомплектів детонувала.

Ми чотири дні не могли дістати тіла побратимів через детонацію

Нас з Синєгубовим ще й дверима металевими завалило. Їх підняли, я знайшов телефон і набрав Ігоря Клименка (міністр внутрішніх справ — ред.), повідомив, що в нас два влучання, і я не розумію по втратах. Ми завалені, організовуємо евакуацію.

Емоцій "а, прилетіло", вже точно не було. Всі були до цього готові: прилетіло — так прилетіло. Які емоції, коли вже на той час розносили Північну Салтівку, вже розбили обладміністрацію, були влучання по місту, це вже стала робоча атмосфера.

Хто міг бути навідником

Ми не виключали вуличних боїв, ми не виключали, що в місті можуть бути ДРГ, а також агенти росіян. Їх до війни заслали в міста для диверсій та відшукання штабів, і те, що в ГУНП 2 березня залетіли дві ракети "Калібр", ми впевнені, що це була наводка одного з членів такої групи, який передав координати місцеперебування керівництва області на той час.

З 24 лютого в цьому приміщенні також перебував начальник військової адміністрації Олег Синєгубов, були офіцери держспецзв’язку. Тут фактично працював штаб поліції, а це близько 5 тисяч працівників по області. Тут також був і штаб Харківської військової адміністрації до моменту влучання.

Чому поліція залишалася у будівлі управління

Ми розуміли, що це потенційна ціль, і ми декілька днів розглядали питання виїхати в інше приміщення. Чому не виїхали? У нас так менталітет людей: якщо в ГУНП немає нікого, значить поліція вийшла, значить покинула приміщення. Тому якби я вийшов з приміщення поліції, це було б розцінено в місті, що якщо Тимошко вийшов, значить поліції немає.

Читайте також

Синєгубов вперше розказав про конфлікт з Дудіним: що в ОДА відбувалося на початку вторгнення РФ

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок