Захистив дисертацію українською і донатить на ЗСУ: історія 30-річного китайця

Захистив дисертацію українською і донатить на ЗСУ: історія 30-річного китайця

Захистив дисертацію українською і донатить на ЗСУ: історія 30-річного китайця
. Суспільне Львів

30-річний випускник аспірантури, китаєць Ше Сяньнін захистив дисертацію українською мовою. Таким чином він отримав ступінь доктора філософії у Львівській політехніці. Чоловік каже, що з-поміж багатьох країн обрав Україну, адже тут добре готують інженерів-механіків. Про те, як науковець опанував українську мову та плани на майбутнє, Ше Сяньнін розповів Суспільному.

До Львова Ше Сяньнін приїхав шість років тому, після завершення бакалаврату в університеті провінції Хенань. Спочатку його зарахували на підготовче відділення Львівської політехніки, де він вивчав українську мову. Потім вступив до магістратури, на прикладну механіку, а після її завершення — до аспірантури. Каже, вивчити українську було нелегко.

"Ця мова для мене дуже складна, але є такі слова і звуки, що я не знаю, що можу не знати. Наприклад, "л" кажу замість "р". Говорю "лобота" – це неправильно. Викладач допомагав, у мене також є друзі і вони допомагали, у мене є підручник. Я сам читаю і вивчаю", — каже Ше Сяньнін.

Ше Сяньнін спілкується з викладачем
Ше Сяньнін спілкується з викладачем. Суспільне Львів

Ще до карантину чоловік встиг побувати в різних містах України. Коли почалася повномасштабна війна, то батьки щодня наполягали, аби Ше Сяньнін повертався додому.

"Спочатку я теж хвилювався, але потім побачив, що друзі і професори, вони всі продовжують жити тут. Тоді я думаю, це не так тяжко. Не так хвилююся. Думаю, вони дали мені сили далі тут вчитись", — каже випускник аспірантури.

На початку війни чоловік вирішив залишитися в Україні
На початку війни чоловік вирішив залишитися в Україні. Суспільне Львів

Нещодавно у Львівській політехніці він захистив кандидатську дисертацію українською.

"Я думаю, це корисно не тільки в промисловості і теж в медицині, думаю, це цікаво. Медицина — для всіх це важливо і я хочу робити такі машини з титанових сплавів", — каже Ше Сяньнін.

Також Ше Сяньнін від початку повномасштабної війни донатить на ЗСУ. Він каже, що наразі працюватиме у Львівській політехніці, однак залишатися тут надовго наміру не має. Хоче повернутися на батьківщину і працювати там викладачем.

Читайте також

День рідної мови: історії іноземців, які вивчають українську в Львові

Проєкт "СпівРозмова". У Львові навчають української мови, співаючи

На початок