В полтавському СІЗО відкрилась платна камера

В полтавському СІЗО відкрилась платна камера

В полтавському СІЗО відкрилась платна камера
. Суспільне Полтава

У Полтаві відкрили першу платну камеру для затриманих. Вона запрацювала у Полтавській установі виконання покарань №23. Місяць оренди кімнати з поліпшеними умовами коштує приблизно 4 тисячі гривень. Її площа – 13 квадратних метрів. Поселитись у камері можуть ті, кому тримання під вартою обрали як запобіжний захід. Тобто до вироку суду.

В платній камері є нові меблі, телевізор, мікрохвильовка та окремий санвузол. Такоє є ґрати на вікні. Оселитися тут може кожен затриманий, але за гроші.

"Її оплатити можна на сайті "Будинок юстиції". Це можуть робити родичі, правозахисники, адвокати, навіть трудові колективи. Будь-хто, хто захоче допомогти ув’язненому і поліпшити умови його утримання", − розповідає заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

Графіка: алгоритм оплати камери
Графіка: алгоритм оплати камери. Суспільне Полтава

Аби орендувати таку кімнату, затриманий має написати заяву керівництву установи. Також – підписати акт про прийняття речей та камери в такому стані, в якому вона є. Далі оплатити оренду і вже після цього – переселятися.

Площа камери – 13 квадратних метрів. У ній затримані можуть жити по двоє.

Графіка: вартість оренди поліпшеної камери з людини
Графіка: вартість оренди поліпшеної камери з людини. Суспільне Полтава

За добу оренди кожен має заплатити по 600 гривень. Якщо винаймати кімнату на тиждень, то по 2 100, а загальна сума за місяць – 3 800 гривень.

Обладнали камеру упродовж місяця за гроші установи виконання покарань.

"Вартість всіх робіт – 43 тисячі гривень. Всі роботи, які проводились по цій кімнаті, ми робили власними силами. У нас в штаті є будівельники, сантехніки і вони отримують зарплату. Не було замовника, все самі робили", − розповідає начальник установи виконання покарань №23 Олексій Домашов.

Іще одну таку кімнату мають відкрити через 2 тижні. За гроші від оренди ремонтуватимуть безкоштовні камери. Вони розміщені у трьох корпусах установи.

Звичайна камера в полтавському СІЗО
Звичайна камера в полтавському СІЗО. Суспільне Полтава

"Надання поліпшених умов для ув’язнених є експериментальним проєктом. Нам він потрібен для того, аби зрозуміти актуальність таких послуг і попит. Експеримент продовжиться до кінця 2021 року. Головне – це зрозуміти: скільки ми зможемо зробити для поліпшення умов в безкоштовних камерах", − каже заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

Адвокатеса Христина Захарова називає платні камери дискримінацією.

"З юридичної точки зору, порушення рівності осіб перед законом є. Це порушує рівність, зокрема за майновою ознакою. Я вважаю, що держава повинна забезпечити для всіх однакові та гідні умови перебування у місцях затримання. Держава намагається вирішити свої побутові питання в цих місцях за рахунок осіб, які там утримуються", − розповідає адвокатеса Христина Захарова.

Платна камера в СІЗО
Платна камера в СІЗО. Суспільне Полтава

Нині в полтавській установі виконання покарань перебуває приблизно 700 людей.

Платна камера в СІЗО
Платна камера в СІЗО. Суспільне Полтава

Нагадаємо, 22 квітня Кабмін запровадив проєкт щодо камер з поліпшеними умовами в слідчих ізоляторах України. Крім Полтави, камери із поліпшеними умовами 10 червня відкрили у Харкові, Сумах та на Луганщині. Раніше вони запрацювали ще у п’яти містах України. Першу таку відкрили 8 травня у Київському СІЗО.

Сюжет

На початок