Скасувати підозру у держзраді: що відомо про справу відносно голови Козачої Лопані на Харківщині

Скасувати підозру у держзраді: що відомо про справу відносно голови Козачої Лопані на Харківщині

Скасувати підозру у держзраді: що відомо про справу відносно голови Козачої Лопані на Харківщині
. Староста Козачої Лопані Людмила Вакуленко у деокупованому селищі з українським прапором, вересень 2022. Фото: Дергачівська міська рада

Голову деокупованої Козачої Лопані Людмилу Вакуленко хочуть звільнити від кримінальної відповідальності.

Про це під час брифінгу 24 лютого заявив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

"Що стосується голови селища Козача Лопань. За результатами досудового розслідування зараз прокурором планується направити до суду клопотання в порядку ч. 3 ст. 111 ККУЗвільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання для звільнення даної особи від кримінальної відповідальності", — сказав Фільчаков.

Що відомо

  • Російські окупанти захопили прикордонну Козачу Лопань у перші дні повномасштабного вторгнення. У травні старості Козачолопанського старостинського округу Людмилі Вакуленко заочно оголосили підозру у державній зраді за сприяння діям РФ на тимчасово окупованій території. Ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада) передбачає 15 років або довічне ув'язнення.
  • У повідомленні прокуратури йшлося: "За даними слідства, староста Козачолопанського старостинського округу Дергачівської територіальної громади перейшла на бік ворога. Вона проводить роботу з налагодження поставок так званої гуманітарної допомоги з РФ та висвітлює це в російських ЗМІ. Крім того, жінка вербує з числа місцевого населення осіб, які зможуть працювати в інтересах агресора".
  • У вересні Збройні сили України почали контрнаступ на Харківщині, звільняючи населені пункти області від окупантів. 11 вересня голова Дергачівської громади Вячеслав Задоренко повідомив, що Козача Лопань — під контролем ЗСУ. Прапор України у звільненій громаді вивісила староста селища Людмила Вакуленко, заочно підозрювана у державній зраді.

Читайте також

"Суперечлива інформація": слідчі можуть скасувати підозру у держзраді старості Козачій Лопані

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок