Рік війни, правий берег під обстрілами, лівий — в окупації. 366 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Рік війни, правий берег під обстрілами, лівий — в окупації. 366 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Рік війни, правий берег під обстрілами, лівий — в окупації. 366 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Чорнобаївка. Згорілий автобус біля центрального входу до херсонського аеропорту, 9 грудня 2022 р. Фото: Наталя Верлата/Суспільне Херсон

Рік тому колони російської техніки перетнули межу з тимчасово окупованим Кримом і рушили в різні боки по Херсонщині. Область захопили швидко, такій навалі важко було протистояти. Далі — вісім з половиною місяців окупації для правобережної частини Херсонщини і "пекло", яке триває і до сьогодні для лівобережної.

За цей час херсонці показали свою силу, мужність і впевненість, що Херсон повернеться до України, як це і сталось, і віру — вся Херсонщина стане вільною.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Протягом доби російські війська обстріляли райони 25 населених пунктів Херсонщини. Серед них — Качкарівка, Козацьке, Львове, Іванівка, Микільське, Молодіжне, Зеленівка, Антонівка, Білозерка та Дніпровське
  • Вранці 23 лютого військові РФ обстріляли Херсонський район області. Поблизу власного будинку загинув 58-річний чоловік. Також поранена жінка, її ушпиталили. Пошкоджені будинки, автомобілі, газопровід та лінії електропередач. Прокуратура відкрила кримінальне провадження.
  • На Кінбурнській косі Сили оборони знищили РСЗВ, на лівобережжі – пускову установку зенітно-ракетного комплексу С-300. У районі Нової Каховки ліквідували склад боєприпасів, два розвідувальних безпілотники, два моторних човни ДРГ, артилерійський радіолокаційний комплекс, 120-міліметровий міномет та автомобілі окупантів.
  • На Херсонщині правоохоронці задокументували воєнні злочини РФ в аеропорту поблизу Чорнобаївки, який під час окупації захопили росіяни. На території летовища вони розміщували військову техніку, зберігали снаряди і боєприпаси
  • Внаслідок обстрілів військ РФ у Херсоні пошкоджено магістральний трубопровід. Він забезпечував опалення для близько 600 будинків. Фахівці працюють над усуненням ушкодження.
  • До Херсонської обласної дитячої лікарні доставили шприцеві інфузомати, які забезпечують точне дозування ліків при введенні, та монітори для контролю стану пацієнта. Медичне обладнання надали податківці Латвії та України.
  • На Херсонщині облаштували ще одну тимчасову переправу через річку Інгулець, на дорозі Шостакове — Старосілля. Її довжина – 18 метрів, ширина – 4 метри. Міст, який раніше сполучав ці населені пункти, зруйнували військові РФ під час окупації.

"365 днів загального болю": українці вийшли на демонстрацію у Лейпцигу

"365 днів загального болю": українці вийшли на демонстрацію у Лейпцигу. В акції взяли участь жителі Харкова, Херсона, тимчасово окупованої Нової Каховки та інших українських міст.

Рік війни, правий берег під обстрілами, лівий — в окупації. 366 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Демонстрація у Лейпцигу, 24 лютого 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Юлія Давидова

У Херсоні 600 будинків залишились без тепла через обстріл військами РФ

Внаслідок чергового обстрілу військових РФ у Херсоні ввечері 23 лютого було пошкоджена тепломережа. ТЕЦ опалює одні з найбільших житлових районів міста – ХБК та частину Таврійського. Без опалення лишились близько 600 будинків, це майже 40 тисяч людей.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

"Тікали з окупації та від російських обстрілів". На Кіпрі херсонці вийшли на мітинг з нагоди річниці війни

24 лютого у Нікосії, столиці Кіпру, понад 500 людей вийшли на мітинг з нагоди річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Серед них — двадцять жителів Херсонської області, повідомила Суспільному Аліса Тіміні.

Рік війни, правий берег під обстрілами, лівий — в окупації. 366 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Нікосія, Кіпр. Херсонка Аліса разом з донькою прийшла на мітинг з нагоди річниці війни, 24 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон

"Ворог боявся і тікав": Гуменюк про особливості операції по звільненню Херсона

Рік тому російські війська увірвались на територію Херсонської області, за кілька днів її захопили повністю. 1 березня в окупації опинився Херсон. З того часу жителі регіону чекали на звільнення, ширилися чутки про контрнаступ, називалися ймовірні дати. А Сили оборони працювали, планомірно знищуючи сили й техніку ворога на окупованих територіях. Стратегія, яку вибували військові, дозволила звільнили Херсон без руйнувань. Як це відбувалось і що відбувається на лівобережжі зараз, Суспільне розпитало у керівниці Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталії Гуменюк.

Поцілили в будинки та об'єкти критичної інфраструктури. За добу військові РФ обстріляли всі мікрорайони Херсона

Російська армія не припиняє обстріли Херсона. Під вогнем протягом доби були всі мікрорайони міста. Снаряди поцілили в об‘єкти критичної інфраструктури та житлові будинки.

З 8 години на подвір’ї міської лікарні працівники долають наслідки обстрілу.

В окупованій Новій Каховці на Херсонщині військові РФ погрожують виселяти жителів з їх домівок — Генштаб

На Херсонщині у тимчасово окупованій Новій Каховці, російські військові звіряють реєстрацію та документи права власності на житло у місцевих жителів.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

У разі відсутності документів на житло, російські окупанти погрожують виселити протягом тижня, а в ті оселі заселятимуть військових РФ, йдеться у повідомленні.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Погрожував ножем жителям Херсонщини та ґвалтував жінку: військовому РФ оголосили підозру у воєнному злочині

Херсонська обласна прокуратура повідомила про підозру військовослужбовцю 34-ї окремої мотострілецької гірської бригади 49-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ (в/ч № 01485) у порушенні законів та звичаїв війни. Він залякував жителів Бериславського району та гвалтував місцеву жінку. Про це у Telegram повідомив Офіс Генерального прокурора.

В тимчасово окупованій Чаплинці на Херсонщині військові РФ ввели цілодобову комендантську годину

У тимчасово окупованій Чаплинці на Херсонщині з 23 по 25 лютого військові РФ ввели цілодобову комендантську годину.

Про це повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

За даними Генштабу, причиною може бути перекидання військової техніки з ТОТ Крим для укріплення лінії оборони.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18 годину

Протягом доби російські війська обстріляли 27 населених пунктів на правобережжі Херсонщини. Зокрема, Херсон та Берислав, а також Антонівку, Тягинку, Веселе та Дудчани, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Армія РФ обстріляла дитячий садок у Херсоні

Армія РФ обстріляла дитячий садок у Корабельному районі в Херсоні. Внаслідок влучання снаряда виникла пожежа. Загиблих та поранених немає, повідомляє в Telegram Херсонська ОВА.

Рік війни: що відбувалось 24 лютого на Херсонщині й чому область російські окупанти захопили так швидко

24 лютого 2022 року. Жителі Херсонщини прокинулись від вибухів і дізнались про те, що Росія почала повномасштабне вторгнення. Все відбувалось дуже швидко і за кілька годин армія РФ взяла під контроль значну частину області.

Рік війни, правий берег під обстрілами, лівий — в окупації. 366 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон, будівля Херсонської ОДА на площі Свободи, 26 лютого 2022 р. Фото: Суспільне Херсон

Як сталось, що за короткий час російська армія захопила територію у понад 28 тисяч кілометрів квадратних, майже без боїв? Хто розмінував Чонгарський перешийок та чи був він замінований взагалі? Чому при відступі українські війська не підірвали мости в області і цим дали можливість просуватися окупантам далі на правий берег Дніпра? І, врешті решт, хто здав Херсон?

Всі ці запитання Суспільне поставило керівникам області, військовим, громадським активістам, політологам. Учасники і свідки тих подій розповідають, що і чому так сталось 24 лютого.

Очолив окупаційну "ВЦА Каланчацького округу": росіянина підозрюють у посяганні на територіальну цілісність України

Скадовська окружна прокуратура заочно повідомила підозру громадянину РФ у "Посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України". Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура.

Слідчі встановили, що у липні 2022 року росіянин прибув у Скадовський район та очолив окупаційну "адміністрацію Каланчацького округу".

Підозрюваний вказував військовим РФ на патріотично налаштованих громадян та працівників органів влади, на яких окупанти психологічно та фізично тиснули, аби схилити їх до співпраці.

За рік війни на Херсонщині правоохоронці відкрили майже дві тисячі справ про злочини проти основ нацбезпеки

Однією з причин швидкого захоплення Херсонської області російськими окупантами голова облради Олександр Самойленко вважає зраду. Про колаборантів у міській раді розповідає і керівниця міської військової адміністрації Галина Лугова.

З початку повномасштабного вторгнення правоохоронці відкрили майже дві тисячі справ про колаборанство, держзраду та злочинів проти основ нацбезпеки на Херсонщині.

У Хероні погасили поштову марку "ПТН ПНХ"

Сьогодні у Херсоні погасили благодійну поштову марку "ПТН ПНХ", присвячену річниці війни. Її тираж складає 1 500 000 примірників або 250 тисяч маркових аркушів. Частину коштів з продажу марки спрямують на підтримку пошкоджених обстрілами РФ навчальних закладів, повідомляє в Telegram Херсонська ОВА.

Рік війни, правий берег під обстрілами, лівий — в окупації. 366 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон, погашення благодійної поштової марки "ПТН ПНХ" до річниці війни, 24 лютого 2023р. Фото: Херсонська ОВА/Telegram

У Херсоні розгорнули вісім Пунктів Незламності для херсонців, які через обстріли опинились без опалення

Як повідомила ДСНС України у Telegram, херсонські рятувальники протягом ночі розгорнули у місті 8 пунктів з генераторами і тепловими гарматами. У них можуть обігрітись жителі, які залишились без тепла через обстріли армії РФ.

Рік війни: як спротив російським окупантам допоміг вистояти Херсону

З першого дня повномасштабного вторгнення херсонці почали чинити масовий спротив окупації. Це були — мирні мітинги протесту. На площі Свободи із синьо-жовтими прапорами, плакатами та патріотичними гаслами збиралися тисячі людей. Пізніше відкритий спротив став підпільним, як це допомогло вистояти Херсону — у нашому матеріалі.

Російські військові продовжуть мародерити на Херсонщині

На Херсонщині правоохоронці зафіксували чергові випадки мародерства військових РФ, повідомила у Facebook поліція Херсонської області.

У тимчасово окупованій Голій Пристані росіяни викрали автомобіль "Форд Ескорт". А у звільненій Великій Олександрівці під час окупації — автомобіль "ВАЗ-21011".

Працював в окупаційному СІЗО та випустив ув’язнених: на Херсонщині судитимуть колишнього працівника колонії

На Херсонщині за держзраду судитимуть начальника одного з відділів ДУ "Північна виправна колонія № 90", який працював в окупаційному СІЗО та випустив ув’язнених. Про це повідомила у Telegram Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, колаборант очолив "відділ охорони Херсонського слідчого ізолятора" в окупаційній "службі виконання покарань".

Рік війни, правий берег під обстрілами, лівий — в окупації. 366 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Правоохоронці затримують колишнього працівника виправної колонії, лютий 2023 Фото: Херсонська облпрокуратура/Telegram

Чоловік наказав працівникам Херсонського слідчого ізолятора залишити місце несення служби. При цьому за його наказом ключі від камер та службових приміщень залишили у безпосередньому доступі до в'язнів. Це призвело до їх масової втечі.

Бої у Бузковому сквері і на Білозерській площі: невідома історія оборони Херсона

1 березня 2022 року. Близько 10 години тероборонівці отримали наказ сідати в автобуси і висуватись на позиції. Кілька десятків озброєних автоматами, гранатами Ф1 та двома "Мухами" стали у Бузковому сквері на вулиці Нафтовиків та на площі Білозерській. З двох боків на Херсон наступали російські штурмовики на танках і БМП. У нерівному бою загинули, за свідченнями учасників, до 30 тероборонівців. З учасниками бою і родичами загиблих поспілкувались кореспонденти Суспільного.

Рік війни, правий берег під обстрілами, лівий — в окупації. 366 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон, пам'ятний знак загиблим тероборонівцям у Бузковому сквері, 16 лютого 2023 р.Фото: Суспільне Херсон

Микола Цілько – з Благовіщенського. 26 лютого був мобілізований Білозерським військкоматом. З того часу перебував у Херсоні, його підрозділ патрулював вулиці.

"Нас зібрали, і першу, і другу роти, і командир Кузьменко сказав, що місто в оточенні і всі охочі можуть скласти зброю і йти додому. З наших людей ніхто зброю не склав і додому не пішов. 1 березня вже була команда до бою. Ми розділилися. Друга група поїхала до Бузкового парку 45 людей. Перша — до ліцею, це вихід на Білозерку", – розповів Микола Цілько.

Рота, в якій був пан Микола, зайняла позиції на території ліцею Херсонської обласної ради на Полтавській. Оборонці Херсона кажуть, на руках в них були автомати та кілька гранатометів. Проти них – три бронетранспортери й танк. Майор у відставці Костянтин Козак брав участь у бою на Білозерській площі. Говорить, бій тривав з 10-ої до 12-ої години

У Херсоні загасили чотири пожежі, які виникли після російських обстрілів

За минулу добу на території Херсонської громади виникли чотири пожежі внаслідок російських обстрілів. Зокрема, горів приватний будинок в Зеленівці, гараж, газопровід. А вночі рятувальники ліквідували пожежу на території одного з міських ринків, повідомила у Facebook ДСНС Херсонщини.

"Вкривали з усього арсеналу озброєнь". Прикордонники розповіли як війська РФ захоплювали Херсонщину

Прикордонники першими зустріли російських окупантів, які рухались з боку Криму. 24 лютого 2022 року о 4 ранку на КПВВ "Каланчак" засвистіли снайперські кулі. Потім почався артилерійський обстріл, розповіли Суспільному очевидці тих подій військовослужбовці Держприкордонслужби Микола та Іван.

"Приблизно хвилин за 10 почався артобстріл КПВВ та прилеглої території. Всіх цивільних ми вивели звідти, лишились там самі. Зайняли оборону на визначених рубежах", — розповів Микола, який тоді був старшим зміни.

Рік війни, правий берег під обстрілами, лівий — в окупації. 366 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Іван та Микола, прикордонники Херсонського загону. Фото: Суспільне Херсон

Російська авіація вдарила по колоні, що йшла попереду. Підрозділ Івана займався евакуацією поранених.

"Прибули на місце, надали першу медичну допомогу двом тяжкопораненим і відправили на автомобілі. Потім посадили легкопоранених, серед них була жінка з осколковим пораненням і дитина 11 років з переломом руки. Доставили в Олешківську лікарню і далі рухались на Херсон", — пригадав Іван.

Від початку повномасштабного вторгнення прикордонники несуть службу у Херсонській і Миколаївській областях. Після звільнення правобережної частини Херсонщини Іван зміг побачити рідних.

"Мені пощастило, що я родом з Херсонської області і одним з перших потрапив у рідне село у Нововоронцовській громаді. Відчуття не передати словами. Як заново народився: побачив своїх рідних і нарешті заспокоївся, що вони вільні. Батько, який в окупації був 9 місяців, нарешті зміг вільно дихати", — розповів "Момент".

У Херсоні 26 лютого відновлять теплопостачання

З 26 лютого у Херсоні відновлять теплопостачання, яке зникло через порив тепломережі внаслідок російських обстрілів 23 лютого, повідомила у Telegram ОВА.

Зночі російські війська 14 разів обстріляли Херсонську громаду

Військові РФ вночі 24 лютого 14 разів обстріляли Херсонську громаду. Під вогнем були Таврійський мікрорайон, Острів, центр міста, Антонівка, пошкоджені будинки та територія ринку. Загиблих та поранених немає, повідомила в Telegram МВА.

У румунському місті Констанца відбувся мітинг з нагоди роковин війни в Україні

У румунському місті Констанца, біля посольства РФ, відбувся мітинг з нагоди роковин війни в Україні. На заході присутні більше ніж тисяча українців, серед них багато херсонців.

Рік війни, правий берег під обстрілами, лівий — в окупації. 366 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Румунія. Мітинг з нагоди роковин війни в Україні в Констанці Фото: Суспільне Херсон

Захід розпочався з гімну України. Далі учасники вшанували пам’ять про загиблих хвилиною мовчання. Також лунали заклики "Херсон — це Україна", "Донбас — це Україна", розвішували плакати та розклали іграшки з фото загиблих дітей.

Російські війська знову обстріляли Бериславський район

Російська армія протягом доби обстріляла населені пункти чотирьох громад Бериславського району. Зокрема, Михайлівку, Гаврилівку, Осокорівку, Одрадокам'янку, Миколаївку, Тягинку, Львове, повідомив у Telegram керівник РВА Літвінов.

Пошкоджена лінія електропередач, внаслідок чого відсутнє електропостачання у Бериславі. Поранених та загиблих немає.

Російські війська обстріляли лікарню у Херсоні

Як повідомила у Telegram Херсонська ОВА, вночі російські окупанти обстріляли Херсонську міську лікарню. Пошкоджені пологове, приймальне, онкологічне відділення, зруйнована огорожа. Під час атаки військ РФ у закладі перебували медичний персонал та близько 120 пацієнтів. Загиблих та поранених немає.

На Херсонщині від обстрілів російських військ загинула одна людина, троє – поранені

23 лютого армія РФ продовжувала обстрілювати деокуповані населені пункти Херсонщини з різних видів озброєнь. Одна людина загинула, троє — поранені. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

За даними ОВА, упродовж доби російські окупанти вдарили 73 рази по Херсонщині, в тому числі сім — по Херсону.

Російська армія обстріляла понад 30 населених пунктів на Херсонщині

За повідомленням Генерального штабу ЗСУ, впродовж минулої доби російські війська завдали 10 ракетних та 31 авіаудар. З реактивних систем залпового вогню били 40 разів. Внаслідок обстрілів постраждали цивільні об’єкти, в тому числі Херсонської області. Є загиблі та поранені мирні жителі.

Також під артилерійським вогнем військ РФ – понад 30 населених пунктів Херсонщини, зокрема - Михайлівка, Гаврилівка, Берислав, Веселе, Одрадокам’янка, Миколаївка, Кринки, Новотягинка, Херсон та Зимівник.

На початок