310 день війни: хроніка подій в Херсонській області

310 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
310 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон. Пошкоджена росіянами лікарня 28 грудня 2022. Photo by DIMITAR DILKOFF/AFP via Getty Images

310 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон повернувся під контроль України. У звільнених населених пунктах Херсонської області тривають стабілізаційні заходи, їх ускладнюють постійні обстріли російських військ. На лівобережжі Херсонщини лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Протягом доби російські війська обстріляли понад 35 населених пунктів на Херсонському та Запорізькому напрямках. Зокрема, Зміївку, Антонівку, Зеленівку, Дніпровське та Велетенське Херсонської області.
  • Російська армія знову обстріляла Херсон. Снаряди влучили в обласний кардіодиспансер. У будівлі зруйновано покрівлю, вікна та фасад одного з корпусів. Постраждали охоронець та працівник котельні
  • Від моменту деокупації Херсона вдалося евакуювати понад 500 людей похилого віку та маломобільних жителів, в тому числі 300 пацієнтів психоневрологічного будинку-інтернату.
  • Після деокупації частини Херсонської області правоохоронці на блокпостах затримали 28 колаборантів-втікачів та людей, які мали причетність до збройних формувань Російської Федерації.
  • За фактом державної зради будуть судити трьох експоліцейських з Каховського району. Під час окупації, чоловіки разом з військовими РФ та представниками ОМОН несли службу на так званих "блокпостах" та проводили "фільтраційні заходи".
  • У лісосмузі Бериславського району правоохоронці виявили тіло чоловіка зі слідами насильницької смерті, вбитого під час окупації
  • У Херсоні відновив роботу стаціонарний сервісний центр МВС. Тут можна зареєструвати чи перереєструвати авто, відновити свідоцтво про реєстрацію транспорту та обміняти чи відновити посвідчення водія.
  • Бериславська центральна районна лікарня отримала дизельний генератор на 110 кВт для забезпечення безперебійної роботи закладу. Його доставили за підтримки посольства Ізраїлю.

Без масових гулянь та у сподіванні на тишу: з якими настроями херсонці готуються зустріти Новий рік

У Херсоні люди зустрічатимуть Новий рік без масових гулянь та у сподіванні на тишу. З якими настроями місцеві та військові готуються до святкування дізнавались кореспонденти Суспільного.

Під російськими обстрілами та переважно без святкового настрою — така атмосфера нині у Херсоні. Христина Франич розповідає, її діти зараз в окупації на лівому березі, тому на свято жінка не налаштована. Говорить єдине справжнє свято буде — день перемоги України.

З прапором на БТРі. Поліцейський з Херсона, який став відомим завдяки відео, про події березня та роботу в окупації

Чоловік з прапором на російському БТРі. Це вже згодом дізнались його ім'я. А тоді, у березні, він став символом свободи й протесту херсонців проти окупації. Владислав Пастухов — поліцейський з Херсона, який залишився в окупованому місті та разом з усіма виходив на мирні протести. Про події березня 2022-го, переховування від російських окупантів, виїзд на підконтрольну територію та чим займався після — Владислав розповів Суспільному.

У Херсоні жителів мікрорайону Острів забезпечать водопостачанням — ОВА

31 грудня у Херсоні в мікрорайоні Острів на дві години буде забезпечене централізоване водопостачання за допомогою генератора, повідомила ОВА у Telegram.

Для потреб жителів мікрорайону запустять генератор, який надали партнери з Ізраїлю. Його використовуватимуть, щоб забезпечити централізоване водопостачання на Острові.

У мікрорайоні пробний запуск водопостачання забезпечать з 10:00 до 12:00. Про подальший графік людей повідомлять пізніше.

Війська РФ обстріляли цивільну інфраструктуру Качкарівки та Херсона

На Херсонському напрямку військові РФ з реактивних систем залпового вогню обстріляли цивільну інфраструктуру Качкарівки та Херсона, повідомив Генштаб ЗСУ.

В мікрорайоні Острів 31 грудня дві години буде водопостачання

В мікрорайоні Острів 31 грудня на дві години з 10.00 буде забезпечене централізоване водопостачання за допомогою генераторів, повідомляє Херсонська міськрада.

У Херсоні вчергове чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині затримали чергового "працівника" окупаційного СІЗО

На Херсонщині затримали так званого "охоронника окупаційного "Слідчого ізолятора № 1". Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

На посаді підозрюваний активно виконував вказівки окупантів. Йому обрали запобіжний захід – тримання під вартою без альтернативи внесення застави. Досудове розслідування триває.

У Херсоні провели першочергові роботи по відновленню будівлі краєзнавчого музею

Працівники комунальної аварійно-рятувальної служби провели першочергові роботи у будівлі Херсонського краєзнавчого музею, яка була пошкоджена через обстріли військами РФ, повідомляє Херсонська ОВА.

У тимчасово окупованій Каховці призупинили випікати хліб до 1 січня

У тимчасово окупованій Каховці призупинили випікати хліб до 1 січня. Одна з приватних пекарень не працює через пошкодження після обстрілів, в інших пекарнях — технічні проблеми, повідомив Суспільному міський голова Немерець.

На Херсонщині ексгумували тіло 56-річної жительки Правдиного, яку у вересні розстріляли військові РФ

На Херсонщині ексгумували тіло 56-річної жительки Правдиного, яку розстріляли на подвір'ї будинку військові РФ під час окупації села. За даним фактом відкрили кримінальне провадження, повідомила прокуратура у Telegram.

За даними слідства, у вересні 2022 року військові РФ, які окупували с. Правдине на Херсонщині, заїхали важкою технікою на подвір’я місцевої жительки. Коли жінка висловила своє невдоволення, військовослужбовці її розстріляли на власному подвір’ї з автоматичної зброї.

Триває досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, що поєднано з умисним вбивством.

Судитимуть так званого "заступника голови ВЦА Каховського району" за колабораціонізм

На Херсонщині за колабораційну діяльність судитимуть так званого "заступника голови військово-цивільної адміністрації Каховського району", повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

310 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Так званий "заступник голови"окупаційної адміністрації Каховського району Фото: Херсонська обласна прокуратура/Telegram

За даними слідства, колаборант добровільно обійняв посаду "заступника голови" окупаційної адміністрації, "керував" закладами освіти, культури, охорони здоров’я.

Наразі обвинуваченого оголосили у розшук. Йому загрожує до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років з можливою конфіскацією майна.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Повітряна тривога в Херсонській області.

В Архангельському військові РФ викрали майже 4 тисячі тонн врожаю пшениці та 406 тонн ріпаку

Під час окупації армією РФ Архангельського військові зі складів викрали майже 4 тисячі тонн врожаю пшениці 2020 року та 406 тонн ріпаку, повідомила поліція Херсонської області у Facebook.

Поліція відкрила 34 кримінальні 34 провадження за фактами воєнних злочинів російських військових на Херсонщині

За інформацією поліції, внаслідок російських обстрілів пошкоджені приватні та багатоквартирні будинки, СТО, магазини та підприємства, у кардіологічному диспансері побиті вікна, двері і покрівля.

За минулу добу поліція відкрила 34 кримінальні провадження за фактами воєнних злочинів російських військових на Херсонщині.

73 вибухонебезпечних предмети знешкодили піротехніки Херсонщини

За минулу добу піротехніки ДСНС Херсонщини знешкодили 73 вибухонебезпечних предмети, повідомляє ГУ ДСНС України у Херсонській області.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

"Кадровичка" окупаційної "исправительной колонии" з Херсона добровільно прийшла до суду

Оголошена в розшук очільниця "отдела кадров" окупаційної "исправительной колонии" з Херсона сама прийшла "з повинною" до суду. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Колаборантка агітувала місцевих жителів приєднатися до лав каральної установи росіян. За це обіцяла роботу в окупаційному органі та лояльність російських окупантів.

Війська РФ знову обсріляли Бериславський район

За добу війська РФ обстріляли шість населених пунктів Бериславської, Нововоронцовської, Новоолександрівської та Милівської територіальних громад. Відомо, внаслідок обстрілів, 28 грудня загинула людина, повідомляє керівник Бериславської РВА Літвінов.

Повітряна тривога в Херсонській області.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Війська РФ 81 раз обстріляли територію Херсонщини, поранена одна людина

Протягом доби з артилерії, РСЗВ та мінометів російські окупанти 81 раз обстріляли територію Херсонщини, Херсон — 27 разів, повідомляє Херсонська ОВА.

Поцілили у магазин, обʼєкти критичної інфраструктури, промислові підприємства, приватні та багатоквартирні будинки, поранена одна людина,

Російська армія протягом доби обстрілювала п'ять населених пунктів на Херсонщині

29 грудня на Херсонському напрямку піл вогневий вплив російської армії потрапили Берислав, Козацьке, Іванівка, Чорнобаївка і Станіслав.

По це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 30 грудня.

Оперативно-тактична та армійська авіація РФ діяла у районі села Новосілка Бериславського району — Генштаб ЗСУ.

На початок