Загиблі на зупинці у Херсоні, обстріли Чорнобаївки та Томиної балки. 364 день війни: хроніка подій

Загиблі на зупинці у Херсоні, обстріли Чорнобаївки та Томиної балки. 364 день війни: хроніка подій

Оновлено
Загиблі на зупинці у Херсоні, обстріли Чорнобаївки та Томиної балки. 364 день війни: хроніка подій
. Херссон, зупинка громадського транспорту після обстрілів російських військ, 21 лютого 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

364 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На Херсонському напрямку протягом доби військові РФ з артилерії обстріляли Херсон та його передмістя, а також райони 14 населених пунктів. Зокрема, Милового, Томариного, Шляхового, Берислава, Миколаївки, Веселого, Антонівки та Велетенського
  • Російські війська з "Градів" обстріляли Херсон. Снаряди потрапили у житлові будинки, магазин та зупинку громадського транспорту. Загинули п'ятеро людей, 20 — поранених.
  • 21 лютого російська армія 17 разів обстріляла Херсон. Під обстріли потрапили Кіндійка, Зеленівка, Антонівка, Суворовський та Корабельний райони. Унаслідок обстрілів пошкоджені будинки та автомобілі
  • За даними Генштабу, у Чаплинському районі військові РФ проводять обшуки в покинутих будинках та дачах. Це пов'язано з високим рівнем дезертирства в їх військах.
  • В одному з селищ поблизу Херсона правоохоронці затримали чоловіка, який надавав військовим РФ дані про учасників руху опору та допомагав їх затримувати. Також у підозрюваного виявили арсенал російської зброї. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.
  • На Херсонщині правоохоронці заочно повідомили про підозру командиру Росгвардії. За його наказом російські військові затримували, били та катували електрострумом жителів Іванівської громади.
  • У Давидовому Броді поліцейські виявили поховання 58-річного чоловіка, який загинув у березні минулого року від обстрілів військ РФ. Односельці поховали його на подвір’ї.
  • У Херсоні з 1 березня відновлять роботу три місцеві суди. Раніше поновити роботу судів планували 1 лютого, але через обстріли змінили дату
  • На Херсонщині відновили електропостачання у Кізомисі, Велетенському, Гончарному та Зимівнику, які були знеструмлені після обстрілів військових РФ.

Понад пів року у полоні російських військових перебуває херсонець Сергій Ковальський

Херсонця Сергія Ковальського російські військові викрали влітку. Спочатку хлопця тримали у херсонській катівні, потім — перевезли до Криму, зараз його утримують в Лефортовській тюрмі в Москві. Історію Сергія розповіла Суспільному його мама.

Ірина, мати 32 річного херсонця Сергія Ковальського, каже, що він почав писати вірші у десять років, крім того, завжди гарно малював, закінчив військовий ліцей імені Богуна в Києві, добре знає історію України та світу. Останнім часом в Каховському районі займався фермерством. у 2015-2016 роках був учасником АТО. Російські військові забрали її сина 2 серпня.

"Після цього сина кілька разів привозили додому під різними приводами - то паспорт потрібен, перевіряли телефони й старшої доньки та дружини. Перевіряли ноутбук. Кілька разів. Привозили вони його дуже побитим, я не бачила свого сина, бо ми з невісткою жили окремо. Але невістка говорить, що на ньому живого місця не було", — каже мати.

6 жовтня Сергія і ще вісім хлопців відправили до Криму, говорить Ірина, а згодом і до Лефортово. Їм інкримінують міжнародний тероризм. Зі справою сина жінці дозволили ознайомитися тоді, коли він перебував у Криму.

За фактом викрадення Сергія Ковальського триває досудове розслідування, повідомили в херсонській обласній прокуратурі. Юристка Олена Іпатенко радить родичам полонених Російською Федерацією громадян зібрати якомога більше інформації про обставини злочину. З цією інформацією потрібно звернутися до відповідних органів державної влади.

Вибухи у Херсоні не припиняються — російські військові цілять по різних районах міста

Після масованого обстрілу з Градів вчора вдень, російські військові продовжують атакувати Херсон. Загалом минулої доби Херсонщину російські військові атакували 51 раз, Херсон - 4. Це були масовані обстріли з РСЗВ, з дуже щільним вогнем, говорить керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

"Кожен обстріл був близько 20 снарядів, прилетіло на житлові квартали, це і зупинки і медзаклади, і гаражні кооперативи. Були загоряння в багатоквартирних будинках, дуже щільний обстріл від агресора", повідомив Толоконніков.

Лише під час денного обстрілу Херсона вчора загинули п'ятеро та поранені 22 людини. За словами Толоконнікова, 11 із них у лікарнях міста у важкому стані.

"Пацієнти у реанімації, 6 у дуже важкому стані, серед них є людина яка втратила руку", розповів керівник пресофісу.

На Херсонщині відновили електропостачання у Миролюбівці

На Херсонщині відновили електропостачання у Миролюбівці Нововоронцовської громади. Електрику подали до 49 абонентів, повідомила у Telegram ОВА.

Армія РФ обстріляла три населені пункти Херсонщини протягом доби

На Херсонському напрямку протягом доби російські військові з артилерії обстріляли Новотягинку, Антонівку та Чорнобаївку, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

Херсонська волонтерка двічі на тиждень возить допомогу для жителів Антонівки

Волонтерка Тетяна Ахтеменко після звільнення Херсона під постійними обстрілами допомагає жителям Антонівки. Вона їздить туди двічі на тиждень, тому що люди залишились без можливості купувати продукти.

Тетяна Ахтеменко в Антонівці з самого ранку починає годувати собак та котів.

"Хочемо подякувати усім небайдужим людям, які нам допомагають, які нам передають кошти, бо їх дуже багато, треба чимось годувати. Варимо каші, купляємо корм. Так починаємо наш ранок", — каже Тетяна.

Загиблі на зупинці у Херсоні, обстріли Чорнобаївки та Томиної балки. 364 день війни: хроніка подій
Антонівка. Жителі разом з волонтеркою Тетяною Ахтеменко йдуть по вулиці, 22 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон

В Антонівці нині не працює жоден магазин, говорить місцевий житель Олександр. Все через постійні обстріли селища.

Фінансово допомагають херсонцям, і зокрема антонівцям, жителі Одеси, Києва та інших міст, розповідає Тетяна. Саме вони перераховують гроші. Багато серед благодійників її знайомих та рідних.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині на три дні запроваджують додаткові заходи безпеки

На Херсонщині з 23 по 25 лютого у зв’язку з можливою ескалацією воєнних дій з боку російських окупантів впроваджуються додаткові заходи безпеки. Про це в Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Всі підприємства та установи переводять на дистанційну форму роботи. Виключення — об'єкти критичної інфраструктури.Також обмежують видачу гуманітарної допомоги та грошових виплат у відділеннях "Укрпошти", йдеться у повідомленні.

Водночас правоохоронці посилено патрулюватимуть місця можливого скупчення людей і цілодобово працюватимуть пункти незламності.

На Херсонщині армія РФ обстріляла Новотягинку: дві людини загинули

На Херсонщині, 22 лютого, російські військові обстріляли з артилерії село Новотягинку. Дві людини загинули, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

Снаряди влучили в будинки. Їх уламки вбили 81-річну жінку та 68-річного чоловіка.

На території Калинівської ТГ завершили облаштування тимчасової переправи через річку Інгулець

На Херсонщині завершили облаштування тимчасового мосту через річку Інгулець, який сполучає селище Калинівське та село Краснолюбецьк, повідомила у Telegram ОВА.

Капітально відремонтований два роки тому міст, який обʼєднує населені пункти з центром Калинівської громади, зруйнували російські окупанти у травні 2022 року.

Загиблі на зупинці у Херсоні, обстріли Чорнобаївки та Томиної балки. 364 день війни: хроніка подій
Херсонщина. Завершили облаштування тимчасової переправи через річку Інгулець у Калинівській громаді Фото: Херсонська ОВА/Telegram

Тимчасовий міст, довжиною 37 метрів, почали облаштовувати на початку січня, і 21 лютого роботи завершили. Основний міст планують почати реконструювати цьогоріч.

На Херсонщині СБУ затримала ще чотирьох колаборантів, які організовували псевдореферендум

На звільненій території Херсонської області Служба безпеки затримала чотирьох колаборантів, які організовували псевдореферендуми, йдеться в повідомленні СБУ в Telegram.

Вони у супроводі російських окупантів обходили домівки і змушували громадян України голосувати за приєднання до РФ. У разі відмови – погрожували катівнями. Після звільнення колаборанти намагались "загубитись", проте правоохоронці їх викрили та затримали.

Кількість постраждалих від обстрілів на зупинці 21 лютого збільшилася до 22 людей

Учора у Херсоні внаслідок обстрілу російських військ постраждали 22 людини. 11 з них у важкому стані, четверо перебувають у реанімації.

Серед них є чоловік, який втратив ногу, та 16-річна дитина. Обстріл був раптовим, люди не встигли заховатись у підземному переході, розташованому біля зупинки, повідомив Суспільному голова пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

Ще у двох селах Дарʼївської громади відновили електропостачання

У селах Інгулівка та Лиманець Дарʼївської громади на Херсонщині відновили електропостачання, повідомила в Telegram Херсонська ОВА.

Загалом світло мають 736 абонентів: 609 – Лиманець та 127 – Інгулівка.

Наразі на звільненій Херсонщині відновлене електроживлення у 102 із 228 населених пунктів.

У Херсоні на чотири дні припинять видавти допомогу людям

З 23 по 26 лютого на території Херсонської громади всі центри видачі гуманітарної допомоги не працюватимуть. Також призупиняють виплати Червоного Хреста через відділення Укрпошти та видачу їжі Central Kitchen, повідомила у Telegram міськрада.

У Нововоронцовці на Херсонщині припинили водопостачання через низький рівень води у Дніпрі

У Нововоронцовці на Херсонщині припинене водопостачання на невизначений термін, повідомила у Facebook Нововоронцовська СВА.

Через критичний рівень падіння води у Дніпрі, у тій свердловині, з якої подається водопостачання на селище, зникла вода повністю, йдеться у повідомленні.

У Генічеську та Новій Каховці активісти руху спротиву продовжуть чинити опір російським окупантам

Попри тиск, переслідування та репресії учасники руху громадянського опору продовжують працювати на тимчасово окупованих територіях Херсонщини. У Новій Каховці та Генічеську з’явились символи спротиву, патріотичні графіті та листівки, повідомила у Telegram Жовта стрічка.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Понад 500 бронежилетів отримали волонтери та комунальники у Херсоні

У Херсоні понад пів тисячі бронежилетів надали працівникам комунальних підприємств, органів місцевого самоврядування та волонтерам, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

Допомога надійшла від американської організації "Ukrainian Rises", благодійного фонду "ДАР" за сприяння ГО "Регіональний Центр Сталого Розвитку".

Російські військові обстріляли чотири громади Бериславського району

Російські окупанти протягом доби обстріляли Бериславську, Новоолександрівську, Милівську та Тягинську громади, повідомив у Telegram керівник РВА Володимир Літвінов.

Пошкоджені приміщення сільського клубу, фельдшерсько-акушерського пункту, житлові будинки та господарські. Загиблих та поранених немає.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Станом на сьогодні у Херсонській області постраждали 89 дітей

За даними ювенальних прокурорів, станом на ранок 22 лютого 2023 року внаслідок повномасштабного вторгнення Росії у Херсонській області постраждали 89 дітей, повідомив в Telegram Офіс Генерального прокурора.

Всього в Україні через збройну агресію РФ загинула 461 дитина, понад 926 – поранені. Дані не остаточні. Триває робота зі встановлення на тимчасово окупованих та звільнених територіях, у місцях ведення бойових дій.

Внаслідок обстрілів російською армією Херсонщини загинули п'ятеро людей, 21 - поранена

За інформацією голови Херсонської ОВА, за минулу добу, 21 лютого, російські війська 51 раз обстріляли територію області, 4 рази били по Херсону. Про це повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

Внаслідок обстрілів загинули 5 жителів Херсонщини, 21 людина поранена, в тому числі одна дитина.

На лівобережжі Херсонщини окупанти погрожують з березня депортувати всіх, хто не отримає паспорт РФ

Російські окупанти на тимчасово захопленій ними території Херсонщини погрожують з початку березня депортувати всіх, хто не отримає паспорт РФ. Про це повідомив Генштаб в оперативній інформації станом на ранок 22 лютого.

За даними штабу, жителів окупованої території російській військові примушують брати російські паспорти. Також війська РФ разом з окупаційною поліцією посилили перевірки на блокпостах на наявність паспорта РФ і погрожують виселенням громадянам, які його не отримають до березня, йдеться в повідомленні.

Армія РФ впродовж доби обстріляла 18 населених пунктів Херсонщини

Впродовж доби російські війська били з реактивних систем залпового вогню по Херсону. Є загиблі і поранені. Про це повідомляє Генштаб в оперативній інформації станом на 6 ранку 22 лютого.

Також з артилерії обстріляли райони 18 населених пунктів Херсонщини. Серед них — Михайлівка, Дудчани, Милове, Томарине, Шляхове, Берислав, Миколаївка, Козацьке, Веселе, Антонівка та Велетенське.

На початок