Катівні на лівобережжі, обстріли Антонівки та призначення коменданта Херсонської області. 363 день війни: хроніка подій

Катівні на лівобережжі, обстріли Антонівки та призначення коменданта Херсонської області. 363 день війни: хроніка подій

Оновлено
Катівні на лівобережжі, обстріли Антонівки та призначення коменданта Херсонської області. 363 день війни: хроніка подій
. Херсон. Діра в даху будинку після влучання російського снаряда, 17 лютого 2023 Фото: Суспільне Херсон

363 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Протягом доби, армія РФ обстріляла Херсон та понад 30 населених пунктів області. Серед них — Зміївка, Берислав, Веселе, Бургунка, Іванівка, Інженерне, Херсон, Білозерка, Дніпровське, Берегове та Велетенське.
  • Російські війська обстріляли Антонівку. Від мінно-вибухових травм загинули чоловік та жінка.
  • Комендантом Херсонської області призначили підполковника Олександра Третяка. До цього він проходив службу у підрозділах спеціального призначення військової служби правопорядку, зокрема, і південного теруправління.
  • За даними Генштабу, у тимчасово окупованих Скадовську та Каланчаку російські військові погрожують жителям конфіскацією майна у разі відмови отримати паспорт РФ. Пенсіонерів залякують залишити без виплат.
  • В адмінбудівлях тимчасово окупованих населених пунктів Херсонщини російські окупанти облаштовують катівні, щоб утримувати там людей, які мають проукраїнську позицію і яких підозрюють у співпраці із Силами оборони, заявила в етері загальнонаціонального марафону керівниця пресцентру Сил оборони півдня Гуменюк.
  • На Херсонщині судитимуть жителя Білозерської ТГ, якого обвинувачують у державній зраді. 44-річний чоловік під час окупації співпрацював з військовими РФ та повідомляв їм, де проживають патріотичні односельці. Підозрюваного затримали.
  • У державній зраді підозрюють депутатку Білозерської ради, яка очолила окупаційну адміністрацію селища та колишнього поліцейського. Жінка примушувала освітян та підприємців працювати за законами РФ. Колаборант-поліцейський "здає" патріотично налаштованих громадян. Обом загрожує позбавлення волі на 15 років або довічно
  • На Херсонщині повністю відновили пошкоджений обстрілами підземний газопровід. Він подає газ до кількох населених пунктів Білозерського напрямку.

На лівобережжі Херсонщини російські військові розшукують солдатів-дезертирів — Гуменюк

Про це в етері загальнонаціонального марафону повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, морально-психологічний стан російських військ на лівобережжі Херсонщини нагадує їх стан, коли вони очікували потужний контрнаступ української армії на правому березі.

"Сили оборони продовжують тримати під вогневим контролем логістичні шляхи військ РФ, за якими вони розраховували підтягувати резерви. Зараз ці резерви тримаються на віддаленні і не можуть дістатись тих місць, де вони потрібні. Також для них ускладнена ротація, задля якої вони перекидають підрозділи", — говорить Гуменюк.

Як говорить Наталія Гуменюк, новомобілізованими солдатами армія РФ намагається посилити східний напрямок. А тих, кого треба відновити після боїв, залишають на півдні. І це також суттєво впливає на їх морально-психологічний стан.

Вже відомо про 20 поранених внаслідок обстрілів Херсона військами РФ

Кількість поранених внаслідок сьогоднішніх обстрілів Херсона зросла до 20 людей. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону повідомив перший заступник голови облради Соболевський.

Окупація, виїзд, нове життя. Херсонець написав книгу, а гроші від тиражу відправить на допомогу ЗСУ

"Нотатки боягуза” або “Роби щось\іди до біса”, — так називається автобіографічна книга херсонця Дмитра Чабанова. Прибуток від тиражу хлопець планує відправити до українських благодійних фондів, що допомагають захисникам України.

Катівні на лівобережжі, обстріли Антонівки та призначення коменданта Херсонської області. 363 день війни: хроніка подій
Херсонець Дмитро Чабанов, автор книги про війну, 21 лютого 2023р. Фото: Дмитро Чабанов

"Назва книги складається з двох частин: “Нотатки боягуза” і “Роби щось або йди до біса”. Перша фраза має сенс такий, що всі ми по-своєму боягузи, бо чогось боїмося. Друга частина — “Роби щось, або йди до біса”. Це безпосередньо про те, щоб ми робили щось, аби тримати себе на плаву, відчувати свою потрібність", — розповів хлопець.

П'ятеро загиблих, 16 поранених, пожежа в будинку: армія РФ з "Градів" обстріляла Херсон

21 лютого вдень російські війська з "Градів" обстріляли Херсон. Снаряди потрапили у житлові будинки, магазин та зупинку громадського транспорту. Загинули п'ятеро, 16 — поранених.

Якщо сімейний лікар виїхав з Херсона, чи потрібно підписувати декларацію з новим

В одній з поліклінік Херсона кількість лікарів зменшилася втричі. Але тут надають такі ж послуги, як і до повномасштабного вторгнення. Якщо сімейний лікар виїхав, можна укласти декларацію з іншим фахівцем. Чи користуються херсонці цією послугою, дізнавались кореспонденти Суспільного.

У селах Херсонщини відновили електропостачання, які залишились без світла через обстріли РФ

На Херсонщині відновили електропостачання у Кізомисі, Велетенському, Гончарному та Зимівнику, які були знеструмлені після обстрілів військових РФ, повідомляється в Telegram ОВА.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18 годину

На Херсонському напрямку протягом доби військові РФ з артилерії обстріляли Херсон та його передмістя, а також райони 14 населених пунктів. Зокрема, Милового, Томариного, Шляхового, Берислава, Миколаївки, Веселого, Антонівки та Велетенського, повідомляє у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ.

За даними Генштабу, з 20 лютого у Чаплинському районі військові РФ проводять масові облави в покинутих будинках та дачах. Це пов'язано з високим рівнем дезертирства в їх військах.

Херсонський центр служби крові потребує донорів

Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп. Особлива потреба у першій позитивній та третій з позитивним та негативним резус-факторами. Кров здавати з 8 до 12 години.

Армія РФ обстріляла село Томарине Бериславської громади. Загиблих та поранених немає

Вночі російські війська обстріляли село Томарине Бериславської громади. Снаряди пошкодили будинки, будівлю сільради та магазин. Загиблих та поранених немає, повідомив у Telegram голова РВА Літвінов.

Внаслідок обстрілу Херсона виникла пожежа у багатоповерхівці. Загинула жінка

Внаслідок обстрілів Херсона виникла пожежа в багатоповерхівці. Російський снаряд впав на балкон четвертого поверху. Рятувальники ліквідували пожежу протягом години. В сусідній квартирі під завалами знайшли загиблу жінку. Про це повідомила Суспільному прессекретарка ГУ ДСНС області Оксана Ульянова

Серед поранених внаслідок обстрілів у Херсоні – дитина

За інформацією Херсонської МВА, сьогодні російські окупанти 17 разів обстріляли територію громади. Армія РФ атакувала Киндійку, Зеленівку, Антонівку, Таврійський та Корабельний райони міста.

У Херсоні снаряди поцілили у Площу Свободи, зупинку громадського транспорту, комунальне підприємство. Пошкоджені будинки та автомобілі. Відомо про п’ятьох загиблих, 16 – поранених, серед них – 16-річна дитина. У неї – мінно-вибухова травма, осколкові поранення обличчя та ніг.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного

У Херсоні з'являться додаткові мобільні укриття — голова ОВА

21 лютого 2023 року під час брифінгу голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін заявив, що мобільні укриття будуть доставлені до Херсона вже наступного тижня. Далі їх завозитимуть постійно.

"Безпека і оборона – першочергові завдання для мене. Міська влада з якихось причин не допрацьовує у цьому напрямку. Я беру на себе відповідальність долучити їх до цього процесу. Думаю, ми вже побачимо деякі укриття наступного тижня, а далі плануємо постійно їх завозити. Цю проблему знаю, розбираюсь", — сказав Прокудін.

У Херсоні попередньо 5 людей загинули, 16 — поранені

П'ятеро людей загинули на зупинці, 11 людей поранені, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

Ще двоє людей поранені в автопарку, поранена жінка у власній квартирі та два чоловіки — один в авто поблизу площі Свободи, другий — під час обстрілів будівлі "Херсонобленерго".

На деокупованій частині Херсонщини піротехніки розміновують інфраструктурні об’єкти, згодом — решту територій

Автошляхи, лінії електропередач та інші комунікації: зведений піротехнічний загін знешкоджує вибухонебезпечні предмети на об’єктах інфраструктури звільненої частини Херсонської області. Лише після їхнього розмінування піротехніки зможуть братися до огляду сільськогосподарських угідь. Про це Суспільному повідомив керівник групи управління розмінування Херсонської області Олександр Дворецький.

За його словами, під час роботи на об’єктах життєзабезпечення піротехніки відпрацьовують заявки місцевого населення з розмінування у межах населеного пункту. У Бериславському районі 70% залишеної російськими окупантами вибухівки – це інженерні боєприпаси. Їхнє знешкодження потребує багато часу та вмінь.

"Більшість вибухонебезпечних предметів, а саме інженерні боєприпаси, зроблені так, що вони не вилучаються за своїми характеристиками, а потребують знешкодження на місці. І це займає досить великий час і досить великий обсяг роботи", – сказав керівник групи управління розмінування Херсонщини.

За словами Олександра Дворецького, розмінуванням територій поза межами населених пунктів піротехніки займуться після відновлення роботи комунікацій.

Кількість загиблих у Херсоні може збільшитися

Серед поранених на зупинці у Херсоні є важкі, тому кількість загиблих може збільшитись, повідомив на брифінгу голова ОВА Прокудін.

Також російські війська обстріляли сьогодні Чорнобаївку та Томину Балку. Є постраждалі.

Здавав інформацію про патріотів, брав участь в облавах на них: на Херсонщині СБУ затримала місцевого жителя

На звільненій частині Херсонщини правоохоронці затримали місцевого жителя, який надавав російським військовим персональні дані про українських патріотів в одному із селищ поблизу Херсона.

Про це йдеться у Telegram Служби безпеки України.

У повідомленні сказано, що чоловік особисто брав участь у складі каральних загонів РФ, які проводили облави і незаконні затримання українських громадян.

Командиру Росгвардії, який причетний до затримування та катування жителів Херсонщини, повідомили про підозру

На Херсонщині прокурори заочно повідомили про підозру російському військовому у відданні наказу про жорстоке поводження з цивільним населенням та вчиненні інших порушень законів та звичаїв війни.

Катівні на лівобережжі, обстріли Антонівки та призначення коменданта Херсонської області. 363 день війни: хроніка подій
Командир Росгвардії Фото: Херсонська обласна прокуратура

За даними слідства, командир 15-го окремого загону спецпризначення "Вятич" федеральної служби військ нацгвардії РФ незаконно затримував і катував жителів Іванівської громади.

За його вказівкою у травні 2022 року, військові РФ затримали члена сім’ї голови селищної ради та помістили до захопленого приміщення відділу поліції. Там вони протягом декількох годин вибивали з чоловіка інформацію, після чого відпустили. Також, аби схилити старосту до співпраці російські окупанти били його та катували електрострумом.

Російські війська обстріляли Херсон з "Градів" — Прокудін

Херсон обстріляли з "Градів" опівдні. Під обстріли потрапили Суворовський та Корабельний райони. Снаряди влучили в будинки, лікарні, дитсадок, об'єкти критичної інфраструктури. По місту — пожежі, повідомив в загальнонаціональному марафоні голова ОВА Прокудін.

На Херсонщині затримали чоловіка, який здавав учасників руху опору та брав участь у їх катуванні

Служба безпеки викрила і затримала зрадника, який надавав російським окупантам персональні дані учасників руху опору в одному з селищ поблизу Херсона. А згодом – брав участь в облавах каральних загонів РФ. Йому загрожує від 15 років до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

Внаслідок обстрілів РФ у Херсоні 6 загиблих та 12 поранених

За даними ОК "Південь", окрім загиблих відомо і про 12 поранених. Також в багатоквартирних будинках внаслідок прямого влучання палає кілька квартир.

Попередньо 6 людей загинули у Херсоні

Відомо про щонайменше шестеро загиблих внаслідок обстрілу російськими військами зупинки громадського транспорту у Херсоні, повідомив Суспільному пресофіцер комендатури оборони Херсона Дмитро Плетенчук.

Російські військові обстріляли зупинку в Херсоні

Російські війська вдарили по зупинці громадського транспорту у Херсоні. Є загиблі і поранені, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Також влучили у магазин та дві багатоповерхівки.

Херсон російські війська обстрілюють з градів

Херсон обстрілюють російські війська. Імовірно Град. Близько 20 вибухів, повідомив керівник ОВА Прокудін.

У Херсоні відновлять роботу три місцеві суди

У Херсоні з 1 березня відновлять роботу три місцеві суди. Раніше поновити роботу судів планували 1 лютого, але через обстріли змінили дату, повідомила у Telegram ОВА.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Микільському на Херсонщині відновили газопостачання

Сьогодні на Херсонщині у Микільському Дарʼївської громади відновили газопостачання. Газопровід був пошкоджений внаслідок російських обстрілів, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

У Високопіллі на Херсонщині знайшли останки двох чоловіків, які загинули від російської агресії

Поліція встановлює обставини смерті двох чоловіків у Високопіллі. Їхні останки знайшли комунальники у траншеї під час проведення робіт.

Встановлено, що смерть була насильницькою і, ймовірно, вони стали жертвами російської агресії.

На Херсонщині виявили поховання ще одного загиблого від обстрілів РФ

У Давидовому Броді поліцейські виявили поховання 58-річного чоловіка, який загинув у березні минулого року від обстрілів військ РФ. Односельці поховали його на подвір’ї.

Внаслідок обстрілів відсудсутнє світло у чотирьох населених пунктах області

Вчора і сьогодні вночі російські окупанти обстріляли енергетичну інфраструктуру Херсонщини. В Кізомисі, Велетенському та Гончарному відсутнє електропостачання. Загалом без світла залишаються 804 абоненти, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

Через нічний обстріл електропостачання зникло у селищі Зимівник.

Російські війська обстрілюють Херсонську громаду

З ночі військові РФ обстрілюють Херсонську громаду. Зокрема — Антонівку, Зеленівку, мікрорайони Острів і Таврійський, повідомила міськрада.

Російські війська обстріляли три громади Бериславського району

Російська армія протягом доби обстріляла населені пункти Бериславської, Новоолександрівської та Тягинської територіальних громад. Зокрема, Зміївку, Томарине, Михайлівку, Гаврилівку, Золоту Балку, Ольгівку, Львове та Одрадокам'янку, повідомив у Telegram керівник РВА Літвінов.

Пошкоджені приміщення сільської ради, магазину, житлові будинки та господарські споруди жителів. Поранених та загиблих немає.

Внаслідок обстрілів Херсонщини загинули дві людини

Протягом доби російські окупанти з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків, БПЛА 58 разів обстріляли Херсонщину, повідомив в Telegram керівник ОВА Прокудін. Також по області завдали ракетного удару.

Херсон обстріляли 6 разів. Пошкоджені житлові будинки, загинули дві людини.

Армія РФ завдала шість ракетних та 28 авіаційних ударів , зокрема і по Херсонщині

20 лютого російські окупанти завдали 6 ракетних та 28 авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі, в тому числі й Херсонщини. Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 21 лютого.

Війська РФ 86 разів били з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок цього знищені та пошкоджені житлові будинки, школи й магазини, є загиблі та поранені, йдеться в повідомленні.

Також за даними штабу, від артилерійського вогню російської армії потерпали понад 35 населених пунктів області. Серед них – Золота Балка, Дудчани, Качкарівка, Берислав, Козацьке, Миколаївка, Антонівка, Херсон, Дніпровське, Берегове та Велетенське.

На початок