Віра в перемогу України становить 95% – опитування

Віра в перемогу України становить 95% – опитування

Віра в перемогу України становить 95% – опитування
. Фото: Artur Widak/Getty Images

Соціологічна група "Рейтинг" провела комплексне дослідження "Як війна змінила мене та країну. Підсумки року". 21 лютого організатори поділились результатами.

Організатори опитування зазначають, що це дослідження мало на меті показати як змінилися у різних сферах погляди, оцінки й життя українців за рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Головна емоція, яку відчувають респонденти, думаючи про Україну – гордість. Внаслідок повномасштабного вторгнення і героїчного спротиву українського народу цей показник виріс більш ніж вдвічі – з 34 до 75%", – йдеться в описі результатів.

Також відзначили, що нині негативні емоції більш виражені, ніж позитивні, тому сум і злість переважають радість і натхнення. А найбільш вираженими залишаються хвилювання та інтерес.

опитування рейтинг емоції
Результати опитування. Фото: "Рейтинг"

Загальноприйняті норми та цінності стали більш визначеними, тому аномійні настрої стан деморалізованостіперестали домінувати: кількість таких людей зменшилась з 72 до 48%.

Відбулися зміни і в національній самоідентифікації: абсолютна більшість опитаних людей ідентифікує себе як громадян України (якщо порівнювати з результатами 2021 року показник зріс з 76 до 94%). Половина ідентифікують себе європейцями (подвійний ріст).

22% українців за рік війни перейшли на частіше використання української мови.

Спогади людей про 24 лютого 2022 року говорять про шок, розгубленість, невизначеність, неготовність. Попри це через рік повномасштабного вторгнення, віра в перемогу становить 95%, хоча ще в січні 2022 року становила 56%. Більшість (63%) вважають, що для перемоги потрібно не менше пів року, або ж і більше часу.

опитування рейтинг настрої людей
Результати опитування. Фото: "Рейтинг"

Також із продовженням війни відбувається подальше погіршення ставлення українців до мешканців Росії та Білорусі.

Щодо можливого примирення з росіянами, то у лютому 2023 кількість тих, хто вважає неможливим примирення, становила майже 60%. Кожен десятий допускає примирення через 10-15 років, чверть – через 20-30 років. У найближчі кілька років – лише 4%.

За результатами дослідження, за рік війни дещо знизилась віра в бога: відсоток тих, хто не сумнівається у його існуванні змінився з 60% на 55%.

Повні результати опитування можна переглянути тут.

опитування рейтинг
Результати опитування. Фото: "Рейтинг"

Опитування проводили серед населення України віком від 18 років і старших в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок.

Для проведення дослідження було здійснено три окремі етапи:

  • Кількісне опитування методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 1000 респондентів.
  • Онлайн опитування методом CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів, на платформі Rating Online серед 600 респондентів.
  • Фокус-групове дослідження з проведенням трьох онлайн фокус-групових дискусій з респондентами з 23 міст і містечок України.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок