Аналіз наслідків війни: інтерв'ю з заступницею директора Інституту ім. Бокаріуса

Аналіз наслідків війни: інтерв'ю з заступницею директора Інституту ім. Бокаріуса

Аналіз наслідків війни: інтерв'ю з заступницею директора Інституту ім. Бокаріуса
. Елла Сімакової-Єфремян. Фото: Суспільне Харків

У Харкові застосовують 3D-сканування як спосіб експертизи зруйнованих обстрілами, ракетними ударами й авіабомбардуваннями будинків.

Як працює таке сканування, а також як роблять ДНК-експертизи для ідентифікації тіл загиблих та науковий експеримент для військових хірургів — інтерв'ю Елли Сімакової-Єфремян, заступниці з наукової роботи директора Інституту судових експертиз ім. Бокаріуса.

Найбільше експертиз, які пов'язані з війною

Яких експертиз найбільше, які з'явилися під час війни, яких, можливо, ви ніколи не робили до цього?

Це, в першу чергу, стосується величезної кількості експертиз, коли необхідно встановити розмір збитків, завданих власникам майна в результаті артилерійських обстрілів бомбардувань. Найбільше тих, що пов'язаний саме з викликами війни.

Крім того, у нас з'явився також і новий вид досліджень — це молекулярна генетична експертиза. Гинуть люди, місця масових поховань — це всім відомі факти, і треба ідентифікувати особу, бо тіло зазнало вже змін.

Були такі плани й було фінансування з державного бюджету для того, щоб збудувати стаціонарну ДНК-лабораторію, однак війна наші плани порушила. Планували будувати окремо приміщення, бо до лабораторії дуже серйозні вимоги: це і відповідні витяжні, й інші системи. Це не можна у загальну каналізацію під'єднувати, бо такий закритий цикл молекулярно-генетична там молекула якась якщо потрапить, може змінити результати дослідження. Тому стерильність і закритість цих приміщень є одним з основних принципів для того, щоб ця лабораторія працювала на високому науковому рівні.

Французька сторона передала на безоплатній основі мобільну лабораторію: фургон, який спороджений новітніми приладами, обладнанням. Там закритий цикл: експерт зайшов у лабораторію, до тих пір, поки він не закінчить весь цикл досліджень, він не виходить з цієї лабораторії. Якщо необхідно відібрати зразки, то організуються біля автомобіля пункт відбору.

А хто зараз найбільший замовник експертиз? це приватні особи чи органи правопорядку?

Слідчі органи. Є така тенденція, коли зменшилася кількість судових експертиз на замовлення учасників справи. Вони мають право за законом самостійно звернутися за проведенням експертизи.

Приміром, одна людина позивається до іншої, що та їй пошкодила автомобіль. І треба зробити експертизу товарознавчу, оцінити ці пошкодження. Ви про такі говорите експертизи?

І про такі. Документів багато досліджуються: спосіб їх виготовлення, чи вносилися зміни у той чи інший документ або шляхом підчистки, травлення або електронний монтаж.

Як відбувається експертиза пошкоджених будинків

Ви говорили про експертизу наслідків руйнацій, пошкоджень будинків від обстрілів. Чи ви можете встановити втрати, чи ви можете назвати, чим було завдано цю шкоду? Звідки це прилетіло, що це прилетіло?

Якщо ми говоримо про руйнацію якоїсь будівлі від потрапляння, наприклад, авіабомби, то механізм самого руйнування і наявність залишків того снаряда, який викликав ці руйнування — це прерогатива вибухотехніків наших.

В комплексі з експертами будівельно-технічної лабораторії вони на підставі того, що встановлюється причинний зв'язок, що саме так руйнування було здійснено і від якого саме снаряда, далі будівельник уже працює за своєю частиною дослідження і встановлення розміру шкоди, яка була завдана власнику майна, і таким чином у комплексі надається повний об'єктивний висновок.

Це означає, що ви називаєте ту суму, яку втратила людина? Це залежить, від того, який район, який поверх, який ремонт був?

Безумовно. Є певні коефіцієнти, вони впливають на результати дослідження.

Як приватна особа, я не є фігурантом жодної справи, я можу звернутися за таку експертизою?

Ви можете звернутися, і проведуть такі дослідження. Обґрунтування: мені потрібно для того, щоб стало джерелом доказів, наприклад, у цивільній справі про відшкодування шкоди. Це для людини краще, коли вона визначиться, як потім буде використовувати цей висновок.

Це дорого і довго?

Це не будуть сотні гривень, бо експерт працює, має певні етапи. Експертиза може коштувати 3, 5, 7, 10 тисяч гривень тощо.

Чи є терміни, коли людина має звернутися?

По-перше, складаються відповідні акти, і ми просимо, щоб цей акт про пошкодження має бути в обов'язковому порядку. Але звертаються люди, коли прийшов вже певний час, і, безумовно, результати експертизи будуть з урахуванням певних умов. Наприклад, коли пройшов вже сезон снігу й дощові, і звернулася людина влітку, бо не могла раніше. Людина хоче відбудувати своє житло, і треба хоч якийсь висновок, який би об'єктивно підтверджував, які руйнування.

Дослідження для військових хірургів

Ви можете відрізнити, який снаряд і звідки прилетів?

Безумовно. Це основне завдання вибухотехнічної експертизи. І такої кількості, і такого широкого діапазону тих озброєнь, які використовує ворог, раніше ми, безумовно, не досліджували.

Хоча була велика кількість озброєнь, коли ми з Донецької, Луганської областей проводили й раніше дослідження, але такої кількості не було, і таких різновидів також.

Нещодавно до нас приїздили воєнні хірурги. Вони хотіли організувати таке комплексне наукове дослідження, щоб наші балісти й вибухотехніки допомогли їм встановити механізм, як впливає на внутрішні тканини людини. Вони не знають, чого очікувати від того чи іншого боєприпасу, яким чином він поводитиме в організмі людини. Як вони перепони подолають, кістки й таке інше.

Оце дуже для них цікаво, і такий експеримент ми можемо провести на штучних матеріалах як етап дослідження. Цей експеримент допоможе їм визначитися з тим, щоб підвищити ефективність лікування поранених. Взагалі всі наукові розробки нашого центру вони прикладні.

3D-сканер — це колосальна точність

Є технологія 3D-сканер, який ви використовуєте для експертизи. Наскільки це унікальна технологія? Як часто ви його застосовуєте? Розкажіть про саму цю експертизу.

Принцип такий: виїжджають, там є такий промінь лазера, який відбивається від оптичної системи цього 3D-сканера. Він пошарово проходить по об'єкту і повертається в іншу оптичну систему. Це все потім в лабораторних умовах дозволяє створити таку 3D-модель з урахуванням тих пошкоджень до міліметра.

Це така колосальна точність

Це високоточне обладнання скорочує строк, допомагає зробити точну модель, прив'язати її до місця конкретного.

На яких об'єктах ви його застосовуєте?

Це може бути об'єкт критичної інфраструктури, будинок комунальної власності й таке інше. Дуже-дуже багато об'єктів.

Обласну адміністрацію зможе він зробити?

Я думаю, що так.

Саме це сканування — це доволі довгий процес?

Дев'ятиповерховий будинок. наприклад: виїхали, за дві години завершили сканування. А після цього ми починаємо працювати вже в лабораторних умовах. Створюють цю 3D-модель, і після цього вже експерт розраховує шкоду, яка завдана власнику.

Читайте також

"Хаотичні обстріли мінометами, артилерією, С-300". Як живе прикордонна Вовчанська громада

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок