Дев'ятикласниця з Херсонщини посіла І місце у ІІІ етапі ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

Дев'ятикласниця з Херсонщини посіла І місце у ІІІ етапі ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

Дев'ятикласниця з Херсонщини посіла І місце у ІІІ етапі ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика
. Учениця 9 класу Новоолександрівського ліцею Новоолександрівської сільради Вікторія Лисенко Фото: Оксана Швиденко/Facebook

Учениця дев'ятого класу Новоолександрівського ліцею Херсонської області Вікторія Лисенко посіла перше місце у третьому етапі ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Про це Суспільному повідомила директорка навчального закладу, вчителька української мови Оксана Швиденко.

За словами Оксани Швиденко, вони разом з Вікторією щороку готувались до конкурсу. Дівчина вже посідала призові місця на районному рівні, а минулий рік приніс для неї третій результат в області.

"Цьогорічний конкурс був особливий не лише для вчителів, а й для дітей. Важко було налаштувати Вікторію, яка разом з батьками прожила більше пів року в окупованому селі, але навіть тоді вона продовжувала навчатися дистанційно", — каже Оксана Швиденко.

Наразі Вікторія з мамою виїхали у Дніпропетровську область, вона навчається онлайн. Перше місце у третьому етапі конкурсі дівчина здобула 15 лютого. Усі родина дуже підтримала ліцеїстку, каже Оксана Швиденко.

"Її мати — вчителька української мови та літератури, з перших днів плела сітки, збирала допомогу для фронту, брат — студент військового вишу, майбутній офіцер, бабуся допомагала солдатам-визволителям. Серце наповнене болем і гордістю за батька, який з перших днів у ЗСУ, на передовій отримав тяжке поранення", — говорить вчителька Оксана Швиденко.

За словами директорки Новоолександрівського ліцею, Вікторія, як і більшість дітей Херсонщини, зазнала душевних травм через війну, але по-справжньому зрозуміла ціну свободи й незалежності.

"Лише велика любов до України дає сил не стати перед ворогом на коліна, йти вперед, навчатися попри все і жити мрією про повернення додому", — каже вчителька Оксана Швиденко.

Що відомо

  • Канадський меценат українського походження Петро Яцик започаткував Міжнародний конкурс у 2000 році. Метою конкурсу є забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя, сприяння утвердженню її статусу як державної, піднесення престижу української мови серед молоді.
  • Для учнів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти конкурс проходить у чотири етапи: шкільний, районний/міській, обласний, підсумковий. Студенти беруть участь у трьох етапах: у закладі вищої освіти, в обласному та підсумковому етапах.
  • Конкурс проводиться щорічно з 9 листопада до 20 травня.

Читайте також

Вчителька з Херсона популяризує історію України в Польщі

У Бузковому сквері у Херсоні на честь загиблих бійців встановлять монумент

Підтримують один одного та мріють про перемогу. Родина з Херсона пережила окупацію та залишається в місті попри обстріли

Сили оборони знищили моторний човен армії РФ, обстріли Херсонщини. 361 день війни: хроніка подій

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок