Троє загиблих людей та п'ятеро поранених внаслідок російських обстрілів Бургунки. 361 день війни: хроніка подій

Троє загиблих людей та п'ятеро поранених внаслідок російських обстрілів Бургунки. 361 день війни: хроніка подій

Оновлено
Троє загиблих людей та п'ятеро поранених внаслідок російських обстрілів Бургунки. 361 день війни: хроніка подій
. Херсон. Російські снаряди влучили в будинок, 16 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон

361 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Сили оборони знищили моторний човен разом із військовими РФ. Це сталося при спробі російської ДРГ висадитись на один з островів в дельті Дніпра.
  • Впродовж 17 лютого російська армія з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків та БПЛА 65 разів обстріляла Херсонщину, Херсон — 13 разів. Снаряди влучили у приватні та багатоквартирні будинки, будівлю вищого навчального закладу. Одна людина загинула, троє — поранені.
  • На Херсонському напрямку війська РФ з артилерії обстріляли передмістя та Херсон. Також райони понад 20 населених пунктів, зокрема: Берислав, Козацьке, Веселе, Антонівка, Велетенське та Берегове — Генштаб ЗСУ.
  • Прокуратора підозрює у державній зраді експоліцейського з Херсонщини. Він добровільно пішов служити у псевдоправоохоронний орган Олешок, відшукував і здавав спецслужбам РФ патріотично налаштованих громадян.
  • За даними Генштабу, російські окупанти обстрілюють медичні заклади, житлові будинки та заклади освіти тимчасово окупованих населених пунктів лівобережжя Херсонщини. Роблять це, щоб дискредитувати ЗСУ серед цивільного населення та сформувати негативне ставлення до України.
  • Поліція розпочала службове розслідування смертельної аварії за участі поліцейської, яка сталась 14 лютого у Херсоні.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Херсонський центр служби крові потребує донорів

Херсонський центр служби крові потребує донорів. Особлива потреба у донорах третьої групи з позитивним та негативним резус-факторами для важкохворих та поранених при обстрілах місцевих жителів.

Житель Нововоскресенського отримав поранення, коли намагався розібрати нерозірваний снаряд

На Херсонщині, у селі Нововоскресенське місцевий житель намагався розібрати нерозірваний боєприпас. Снаряд вибухнув в руках. Чоловіку відірвало кінцівку, він знаходиться у лікарні в тяжкому стані, повідомляє в Telegram Херсонська ОВА.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18 годину

За даними Генштабу, минулої доби, до лікарні у тимчасово окупованому Каланчаку привезли понад 50 поранених та загиблих військових РФ.

За добу російські війська обстріляли Херсон, Антонівку, Бургунку та Тягинку. Є загиблі та поранені, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

Через обстріли РФ Бериславського району пошкоджені лінії електропередач

Через обстріли військами РФ пошкоджені лінії електропередач у селі Новоберислав та частково у Бериславі. Фахівці розпочнуть їх ремонтувати зранку 20 лютого, повідомив у Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

До Тягинської громади доставили генератори, ліхтарі та павербанки

До Тягинської громади привезли чотири генератори. Їх розподілять між селами Львове, Одрадокам'янка, Ольгівка та Вірівка. Також жителям Миколаївки та Одрадокам'янки роздали 54 ліхтарі, а у Пункти Незламності передали 50 павербанків.

Допомогу надали Угорська екуменічна служба допомоги, відокремлений підрозділ УЕСД в Україні та громадські організації, повідомляє в Telegram Херсонська ОВА.

Розміновують території та ведуть розвідку. Як українські військові тримають позиції на правобережжі Херсонщини

Воїни Одеської окремої бригади ТрО вже не один місяць тримають позиції на правому березі Херсонщини. Щодня вони працюють над розмінуванням територій, ведуть розвідку та допомагають місцевим жителям, йдеться на сторінці у Facebook Міністерства оборони України.

Повідомляється, що розвідники допомагають саперам квадрокоптерами шукати техніку у полях, мінні загородження, щоб вони розуміли напрямок, у якому рухатись.

Узбіччя та лісосмуги завалені російськими мінами, а вздовж дороги українські захисники спостерігають рідкісні зразки озброєння до звичайних танків та БМП.

"Прийшла війна. Наше господарство опинилося на лінії фронту": історія родини фермерів з Херсонщини

Олена та Василь десять років тому переїхали за кілька кілометрів від Білозерки, де господарювали на власній фермі. До початку війни, Олена поїхала працювати за кордон, Василь залишався на господарстві.

Троє загиблих людей та п'ятеро поранених внаслідок російських обстрілів Бургунки. 361 день війни: хроніка подій
Херсонщина, розбита техніка РФ. Фото надав анонімно фермер з Херсонщини

Після повномасштабного вторгнення РФ та окупації Херсонщини, чоловік допомагав українським військовим — збирав інформацію про скупчення російських військ. Своєю історією, родина поділилась з Суспільним.

Херсон та німецьке місто Бонн стануть побратимами

Вперше ідея побратимства Херсона та німецького міста Бонн виникла напередодні 24 серпня. Тоді депутат міської ради Михайло Лінецький і голова обласної ради Олександр Самойленко спілкувалися з мером Бонна Катею Дьорнер і запросили її до Херсона, як тільки місто буде звільнене.

Про це Суспільному розповіла волонтерка Тетяна Лінецька.

Троє загибоих, пятеро поранених. Прокуратура відкрила провадження за фактами острілів Бериславського району

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактами обстрілів військами РФ Бериславського району, внаслідок яких загинули місцеві жителі.

Станом на ранок російська армія шість разів обстріляла Херсонську громаду

Станом на ранок 19 лютого російська армія шість разів обстріляла Херсонську громаду, повідомила у Telegram міська рада.

Військові РФ атакували мікрорайон Корабел та смт. Антонівку. Внаслідок обстрілів пошкоджені будинки, газо- та водопровід.

Троє загиблих людей та п'ятеро поранених внаслідок російських обстрілів Бургунки. 361 день війни: хроніка подій
Херсон. Наслідки обстрілів в одному з будинків міста Фото: Херсонська міськрада/Telegram

Загиблих та поранених немає, йдеться у дописі.

Внаслідок обстрілів Бургунки Бериславського району загинули троє людей

19 лютого російська армія з артилерії обстріляла село Бургунку Бериславського району. Троє людей загинули, поранені четверо, серед них двоє дітей, повідомив Суспільному керівник пресофісу Херсонської ОВА Толоконніков.

За словами Толоконнікова, обстрілювати Бургунку почали з 10 ранку. Російський снаряд влучив в подвірʼя місцевих жителів. В будинку перебувала родина – загинули троє людей – батько, мати та дядько. Поранені четверо – бабуся, дорослий чоловік, 10-річна дівчинка та 8-річний хлопчик.

Усіх поранених шпиталізували, лікарі надають їм необхідну допомогу.

У Бериславському районі внаслідок обстрілів поранений 8-річний хлопчик

Внаслідок російських обстрілів сьогодні у селі Бургунка Бериславського району поранений 8-річний хлопчик, повідомив у Telegram голова Херсонської ОВА Прокудін. Дитину доставили до лікарні.

За добу армія РФ обстріляла п'ять громад Бериславського району

Російська армія протягом доби обстріляла Бериславську, Нововоронцовську, Новоолександрівську, Новорайську та Тягинську територіальні громади. Пошкоджені житлові будинки та господарські споруди, у Telegram повідомив керівник РВА Літвінов.

Дев'ятикласниця з Херсонщини посіла І місце у ІІІ етапі ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

Учениця дев'ятого класу Новоолександрівського ліцею Херсонської області Вікторія Лисенко посіла перше місце у третьому етапі ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Про це Суспільному повідомила директорка навчального закладу, вчителька української мови Оксана Швиденко.

За словами Оксани Швиденко, вони разом з Вікторією щороку готувались до конкурсу. Дівчина вже посідала призові місця на районному рівні, а минулий рік приніс для неї третій результат в області.

"Цьогорічний конкурс був особливий не лише для вчителів, а й для дітей. Важко було налаштувати Вікторію, яка разом з батьками прожила більше пів року в окупованому селі, але навіть тоді вона продовжувала навчатися дистанційно", — каже Оксана Швиденко.

Сили оборони знищили моторний човен армії РФ, обстріли Херсонщини. 361 день війни: хроніка подій
Учениця 9 класу Новоолександрівського ліцею Новоолександрівської сільради Вікторія Лисенко Фото: Оксана Швиденко/Facebook

Наразі Вікторія з мамою виїхали у Дніпропетровську область, вона навчається онлайн. Перше місце у третьому етапі конкурсі дівчина здобула 15 лютого. Усі родина дуже підтримала ліцеїстку, каже Оксана Швиденко.

"Її мати — вчителька української мови та літератури, з перших днів плела сітки, збирала допомогу для фронту, брат — студент військового вишу, майбутній офіцер, бабуся допомагала солдатам-визволителям. Серце наповнене болем і гордістю за батька, який з перших днів у ЗСУ, на передовій отримав тяжке поранення", — говорить вчителька Оксана Швиденко.

За словами директорки Новоолександрівського ліцею, Вікторія, як і більшість дітей Херсонщини, зазнала душевних травм через війну, але по-справжньому зрозуміла ціну свободи й незалежності.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Армія РФ протягом доби 55 разів обстріляла Херсонщину: двоє людей поранені

Протягом доби 18 лютого російські війська 55 разів обстріляли територію Херсонської області, повідомила в Telegram Херсонська ОВА.

Гатили з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків та БПЛА. Внаслідок обстрілів дві людини поранені.

Херсон російська армія обстріляла 9 разів, у місті пошкоджені житлові будинки, йдеться у повідомленні.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Армія РФ на Херсонщині обороняється та тероризують людей обстрілами — Гуменюк

На Херсонщині російські військові передислоковуються, обороняються та посилюють контрбатарейну боротьбу. Обстрілюючи населені пункти області, окупанти тероризують мирних людей. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону заявила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, армія РФ обстрілює населені пункти Херсонщини, для того, щоб тероризувати мирних людей.

"Обстрілів Херсонщини за кількістю стало більше, але вони не такі результативні. Вони б'ють по об‘єктах житлових, соціальної інфраструктури, тобто, росіяни не зосереджені на боротьбі проти Сил оборони. Це класичний тероризм проти людей, напруження серед місцевого населення", — розповіла Наталія Гуменюк.

Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня говорить, Сили оборони результативно працюють по транспортно-логістичним шляхам, внаслідок чого, окупанти не можуть повноцінно використовувати дороги. Тому вилучають у людей все, що бачать, зокрема човни та автомобілі.

"Військові РФ обороняються, тероризують людей під тимчасовою окупацією на лівому березі, крадуть плавзасоби та автотранспорт, бо не мають підтягування тих ресурсів, на які розраховували самі", — каже Гуменюк.

Армія РФ протягом доби обстріляла Херсон та райони 27 населених пунктів

За добу, 18 лютого, на Херсонському напрямку російські військові обстріляли Херсон, а також райони ще 27 населених пунктів області. Зокрема — Берислава, Козацького, Понятівки, Садового, Веселого, Антонівки, Велетенського та Берегового, повідомив на сторінці у Facebook Генштаб ЗСУ.

На початок