358 день війни: хроніка подій в Херсонській області

358 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
358 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, чоловік прибирає біля пошкодженої обстрілами РФ будівлі ККЗ Ювілейний, 13 лютого 2023р. Фото: Суспільне Херсон

358 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Протягом доби, 15 лютого, армія РФ 17 разів обстріляла Херсон. Під вогнем перебували його передмістя Антонівка та мікрорайони Корабел і Таврійський, одна людина поранена. Снаряди влучили в автовокзал, пошкоджений автобус. Також обстріляли ботанічний сад, завод карданних валів, будинки.
  • Російські війська знову обстріляли лікарню в Бериславі. Поцілили у котельню. Поранений працівник закладу
  • За даними Генштабу, у Новій Каховці російські військові обшукують приватні садиби місцевих жителів та крадуть плавзасоби. Їх окупанти використовують для проведення диверсій та провокацій.
  • В Бериславському районі з початку лютого ексгумували вісім тіл цивільних людей, які загинули внаслідок російських обстрілів. Правоохоронці встановлюють особи загиблих.
  • У Херсоні погасили марку "Воїни світла. Воїни добра", присвячену працівникам критичної інфраструктури. Вона вийшла тиражем 300 тисяч. Це перша марка такого плану, яку випустила Укрпошта — вона має темний колір і світиться у темряві.

Сім місяців у російському полоні перебуває херсонець Сергій Гейдт. Чоловіка обвинувачують у тероризмі

Сергія Гейдта російські військові викрали 19 липня і утримували в катівні в Херсоні. Згодом рідні дізнались, що його відправили до Криму, пізніше – до Москви. Зараз він перебуває у Лефортовській тюрмі, йому інкримінують міжнародний тероризм.

Тепломережі, будинки, магазин, автовокзал та причал: військові РФ вчергове обстріляли Херсон

Російські війська знову обстріляли житлові квартали Херсона. Снаряди влучили в тепломережі, будинки, магазин, автовокзал та причал. Є загибла і поранені.

358 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон, місцева жителька біля пошкодженого російськими снарядами будинку, 16 лютого 2023р. Фото: Суспільне Херсон

Гучно у місті було і вночі. Російський снаряд пошкодив теплові мережі та котельню одного з теплопостачальних підприємств у центрі. Травмованих немає, котли не зруйновані. Мережу оперативно полагодили і теплоносій до десяти житлових будинків вже подали, розповів начальник відділу охорони праці Володимир Апухтін.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18 годину

Протягом доби російські війська обстріляли Херсон, Антонівку, Токарівку та Зміївку, повідомляє у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ.

За даними Генштабу, в тимчасово окупованій Голій Пристані окупаційна влада примушує місцевих жителів переоформляти майно за російським законодавством. Тим, хто відмовиться погрожують депортацією до РФ.

Троє загиблих та семеро поранених внаслідок обстрілів РФ на Херсонщині

За уточненими даними, сьогодні на Херсонщині внаслідок обстрілів військ РФ загинули троє людей, семеро — поранені, повідомив в Telegram перший заступник голови облради Соболевський.

Військові РФ відкрили шлюзи на Каховській ГЕС, рівень води у водосховищі зменшився на два метри: чим це загрожує

Рівень води у Каховському водосховищі зменшився на два метри та став найнижчим за останні 30 років супутникових спостережень. Навіщо російські військові, які тимчасово контролюють Каховську ГЕС, відкрили шлюзи та чим це загрожує Херсонщині і її жителям, дізнавались кореспонденти Суспільного.

На супутникових знімках, які опублікувало Національне громадське радіо США, чітко видно як вода виливається через шлюзи Каховської ГЕС. ЇЇ рівень у Каховському водосховищі впав приблизно на два метри. Не помітити це — неможливо, говорить Новокаховський міський голова Володимир Коваленко.

Те, що відбувається, каже науковець Євген Коржов, вже у найближчому майбутньому може призвести до катастрофічних наслідків для водної екосистеми пониззя Дніпра. Нині оголеними стоять значні площі замулених ґрунтів, які були під водою останні півстоліття.

"Усі водні об’єкти, які зараз знаходяться на поверхні ґрунтів в нинішній час починають перегнивати, розпадатись і незабаром, коли почнеться весняне водопілля, уся ця гниль піде до пониззя Дніпра. Це дуже шкідливий фактор для екологічного стану водного середовища", — говорить старший науковий співробітник кафедри водних біоресурсів та аквакультури ХДАЕУ Коржов.

Якщо зневоднення як таке, на думку науковця, Херсонщині не загрожує, то на якість питної води, це вплине. Екосистема Херсонщини вже зазнала шкоди, уникнути її наслідків неможливо, говорить Євген Коржов.Єдине, що можна зробити, на його думку, щоб вони не стали більшими, якнайскоріше повернути контроль над Каховською ГЕС та відновити її нормальне функціонування.

Так званого "міністра інформаційної політики" Херсонщини підозрюють у колабораційній діяльності — Офіс Генпрокурора

Служба безпеки України оголосила підозру у колабораційній діяльності так званому "міністру інформаційної політики Херсонської області" Євгену Брикову. Повідомлення про підозру опубліковане на сайті Офісу Генерального прокурора.

358 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Медіа центр ІРС Генічеськ

У травні 2022 Євген Бриков добровільно очолив так званий "Департамент інформаційної політики", а згодом – "Міністерство інформаційної політики Херсонської області". На псевдопосаді чоловік виконує організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, спрямовані на затвердження політики окупаційної влади.

Колаборанту загрожує до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади до 15 років, з конфіскацією майна або без неї.

Ремонтував ешелони військової техніки РФ. У Херсоні затримали так званого "керівника техвідділу" залізниці

Під час стабілізаційних заходів у Херсоні, Служба безпеки України затримала екскерівника залізничного цеху, який ремонтував теплотяги та іншу військову техніку РФ, повідомляється в Telegram відомства.

Підозрюваним виявився херсонець, який на початку окупації добровільно обійняв посаду так званого "керівника підрозділу технічного відділу у "державному унітарному підприємстві "Херсонська залізниця". Чоловік відповідав за ремонт теплотягів та іншого рухомого складу російських військових ешелонів, повідомляє СБУ.

Після звільнення Херсона, підозрюваний намагався ховатися від правоохоронців. Його заарештували та оголосили підозру у пособництві РФ.

Херсонський центр крові потребує донорів

Херсонський обласний центр крові потребує донорів. Особлива потреба у крові третьої групи з позитивним та негативним резус-факторами для важкохворих та поранених при обстрілах місцевих жителів.

У тимчасово окупованому Скадовську було чутно вибухи, повідомляють місцеві жителі.

Троє загиблих людей та двоє поранених внаслідок обстрілів — прокуратура

Три людини загинули та щонайменше двоє поранених під час сьогоднішніх обстрілів Херсона та населених пунктів області, повідомила у Telegram обласна прокуратура. За всіма фактами воєнних злочинів російської армії відкрили кримінальні провадження.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Сьогодні у Херсоні внаслідок обстрілу військовими РФ загинула жінка

Сьогодні у Херсоні російський снаряд вбив 70-річну жінку, яка перебувала на вулиці, про це Суспільному повідомив керівник пресофісу ОВА Толоконніков. Поруч у будівлі крамниці внаслідок обстрілів вибите скло з усіх вікон.

Армія РФ обстріляла і приватний сектор у Херсоні. На вулиці тяжко поранений чоловік, його забрала швидка. Також під обстрілами були АТП, склади, річковий порт та мікрорайон Корабел.

Повітряна тривога в Херсонській області.

За добу на Херсонщині поліція відкрила 46 кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів РФ

За минулу добу поліцейські відкрили 46 кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів російських військових на території Херсонщини, повідомила на сторінці у Facebook поліція.

Російські військові обстріляли зранку середмістя Херсона та мікрорайон Корабел

Зранку війська РФ обстріляли середмістя Херсона та мікрорайон Корабел, повідомила у Telegram міська рада. Загиблих та поранених немає. За минулу добу, крім цих районів, під вогнем російських окупантів були Антонівка та Таврійський мікрорайон. Внаслідок обстрілів пошкоджені човни та гаражі для них на вулиці Причальній.

У Зміївці внаслідок російських обстрілів загинуло подружжя

У селі Зміївка Бериславського району внаслідок російських обстрілів загинуло подружжя, повідомила у Telegram Херсонська ОВА. Снаряд влучив в їх будинок на світанку.

Протягом доби військові РФ обстріляли п'ять громад Бериславського району

Російська армія протягом доби обстріляла Бериславську, Новоолександрівську, Новорайську, Тягинську та Милівську територіальні громади, повідомив у Telegram керівник РВА Літвінов. Пошкоджені будівлі закладу освіти, лікарні, магазину, будинки та господарські споруди. Двоє людей поранені.

У Херсоні внаслідок російських обстрілів вночі були пошкоджені теплові мережі та котельня

Вночі 16 лютого російські військові вчергове обстріляли Херсон, були пошкоджені теплові мережі та котельня в центрі міста, повідомила у Telegram міська рада.

358 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Пошкоджені теплові мережі та котельня внаслідок російських обстрілів, 16 лютого 2023 року Фото: Херсонська міськрада/Telegram

Працівники Херсонтеплоенерго станом на 8 годину ранку відновили подачу опалення до десяти житлових будинків, всі абоненти пошкодженої котельні з теплом.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Внаслідок обстрілів Херсонщини армією РФ поранені троє людей

Троє людей поранені внаслідок обстрілів Херсонської області російськими військами 15 лютого. Про це в Telegram повідомила Херсонська ОВА.

За її інформацією, за добу армія РФ 52 рази обстріляла населені пункти Херсонщини з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків та БПЛА. Херсон - 21 раз. Били по житлових кварталах міста, йдеться в повідомленні. Снаряди поцілили у причал та ботанічний сад.

Сили оборони над Херсонщиною збили дві російські ракети типу "Калібр"

В ніч з 15 на 16 лютого Сили протиповітряної оборони збили над Херсонщиною дві ракети типу "Калібр", випущених з акваторії Чорного моря. Про це на сторінці у Facebook повідомляє Оперативне командування "Південь".

Ще шість ракет такого типу збили над Миколаївщиною, йдеться у повідомленні. Також ППО збили дві ракети повітряного базування, спрямовані в центральні регіони.

Війська РФ обстріляли тимчасово окуповану Чаплинку — Генштаб

Генштаб ЗСУ повідомив, що 14 лютого російські окупанти обстріляли територію селища Чаплинка Херсонської області, яку тимчасово контролюють. Про це йдеться у ранковому зведенні 16 лютого.

За інформацією штабу, зробили це з метою звинуватити та дискредитувати Збройні Сили України. За словами свідків, ракети летіли з південного напрямку, з боку тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим, йдеться у повідомленні.

Війська РФ обстріляли Херсон та 10 населених пунктів Херсонщини

За повідомленням Генерального штабу ЗСУ, впродовж 15 лютого російські війська завдали 52 удари з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі, в тому числі Херсонщини. Є загиблі і поранені мирні жителі.

Також били з артилерії по Херсону та по районах 10 населених пунктів області. Під вогнем – Золота Балка, Гаврилівка, Качкарівка, Зміївка, Берислав, Веселе, Львове, Іванівка, Токарівка, Тягинка та Берегове.

На початок