Руйнування росіянами шлюзів Каховської ГЕС. 70% населених пунктів можуть залишитися без питної води — Шмигаль

Руйнування росіянами шлюзів Каховської ГЕС. 70% населених пунктів можуть залишитися без питної води — Шмигаль

Руйнування росіянами шлюзів Каховської ГЕС. 70% населених пунктів можуть залишитися без питної води — Шмигаль
. Російські військові патрулюють територію біля Каховської ГЕС. Херсонська область перебуває під окупацією росіян з перших днів повномасштабного вторгнення, 20 травня 2022, фото: AP

Через часткове руйнування та умисне відкриття росіянами шлюзів Каховської ГЕС на тимчасово окупованій Херсонщині, 70% населених пунктів, які отримують воду саме з Дніпра, можуть залишитися без доступу до питної води.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час чергового засідання уряду.

За його словами тепер росіяни намагаються позбавити українців доступу до водопостачання. Після часткового руйнування та зумисного відкриття росіянами шлюзів Каховської ГЕС, Україна щодня втрачає тисячі кубометрів води.

Ще більшою є атомна загроза, сказав прем'єр-міністр.

Зниження рівня води у сховищі може призвести до неналежного функціонування систем охолодження Запорізької АЕС.

"Думаю, нікому не треба пояснювати, чим це загрожує Україні, Європі та світу загалом. Україна закликає всіма доступними засобами тиснути на Росію, аби вона закрила шлюзи та відновила гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС. Або ж дозволила це зробити українським фахівцям. В іншому випадку ми зітнемося з екологічною катастрофою, що матиме незліченні деструктивні наслідки для всього континенту", — додав Шмигаль.

Що відомо

  • 11 листопада 2022 року російські військові підірвали дорогу над дамбою Каховської ГЕС. Вибух не пошкодив шлюзи, лише автошлях. Як виявилось, російські війська навмисно відкрили додаткові шлюзи.
  • Внаслідок обстрілів військових РФ у нижній ділянці біля шлюзу Каховської ГЕС масово загинула риба. Прокуратура відкрила кримінальне провадження.
  • На захопленій російськими військовими Каховській греблі скидають великі об’єми води, яка затоплює Нову Каховку. Під загрозою – навколишні села і Херсон.

Читайте також

Через відкриті військовими РФ шлюзи на Каховській ГЕС у людей в колодязях пропала вода

На Херсонщині в дніпровських плавнях рівень води впав майже на два метри: чим це загрожує

356 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок