Продукти є, а попит знизився: яка ситуація на продовольчому ринку Херсона

Продукти є, а попит знизився: яка ситуація на продовольчому ринку Херсона

Ексклюзивно
Продукти є, а попит знизився: яка ситуація на продовольчому ринку Херсона
. Херсон. Жінка купляє м'ясо на ринку, 9 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон

У Херсоні на одному з ринків міста на прилавках фрукти, овочі та м’ясо в асортименті. Хоча, за словами продавців, і не в такій кількості як до 24 лютого минулого року. Які ціни чекають на херсонських покупців та що купляють на ринку люди дізнавались кореспонденти Суспільного.

Продавчиня Айше багато років працює на ринку. За яловичину зараз просить від 150 до 200 гривень. Говорить, м’ясо смачне та свіже, бо місцеве, херсонське. Жаліється, покупців замало.

"Взагалі попиту немає, взагалі людей немає. Багато людей виїхали. Хто залишився в місті, той приходить і купує на бульйон, беруть потроху", — каже Айше.

На брак покупців жаліється і Надія. Продавчиня говорить, що зараз люди купують не часто і в малій кількості, на що вистачає грошей.

ціни на ринку
Херсон. Чоловік прийшов на ринок за медом, 9 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон

За словами продавчині Галині Цвик, корейка коштує 400 грн., кров‘янка - 150 грн., балик - 500 грн., м’ясо - 400 грн.

Галина продає копченості. Каже, товарообігу немає. Люди підходять, питають і йдуть далі. Якщо купують, то найдешевше.

"Купують кров’яночку, бо дешевше нічого немає. У людей зараз мало грошей, пенсії немає та роботи. Попит дуже слабкий. Але нічого, у вихідні люди трохи приходять", — розповіла продавчиня Галина.

Продукти є, а попит знизився: яка ситуація на продовольчому ринку Херсона
Херсон. Кров'янка та балик на місцевому ринку, 9 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Така ж ситуація і в овочевих рядах. Є все, але покупців небагато. Овочі та фрукти, які раніше вирощували в Херсоні, зараз завозять з інших областей, тому і ціни відповідні, розказує продавчиня Марина. Вона каже, що яблука по 25 грн, буряк по 30, морква коштує 40, цибуля приблизно 45. Картоплю продають за 20 грн, а капуста за 25 грн.

За продуктами на ринок прийшов херсонець Дмитро. Перевагу надає домашньому, тому скупляється тут, а не в магазині. Каже, що за останній місяць ціни дещо зменшилися, як були до війни.

Продукти є, а попит знизився: яка ситуація на продовольчому ринку Херсона
Херсон. Продавчиня готує овочі на продаж на ринку, 9 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Скупляється на ринку і Ольга Заболоцька. Каже моніторить ціни постійно. На ринку купує лише домашні молочні продукти та яйця, все інше — у магазині. Зараз, розказує Ольга, можна зекономити на крупах, макаронах, олії. Ці продукти надають волонтери.

"Зараз ціни стали більш менш нормальні. Хоча м‘ясо купити неможливо. В Сільпо воно дешевше. Іноді і для собак лапи та шийки купую в магазині. Але те, що домашнє, це молочне воно смачніше. Тому покупаємо тут. Товару небагато зараз. Наразі багато виїхали продавців, які тут раніше працювали. Слава Богу, що хтось ще залишається і є можливість тут скуплятися", — говорить Ольга Заболоцька.

Продукти є, а попит знизився: яка ситуація на продовольчому ринку Херсона
Херсон. Люди вибирають, яке м'ясо купити на ринку, 9 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Завищені ціни на херсонських ринках оправдані, каже економіст Володимир Молчанов. На їх формування впливає декілька економічних факторів. Це доставлення, умови, в яких продаються ці продукти та малий попит на товар.

"Здорожчання існує і з цим нічого не поробиш. Вони складаються на підставі якихось ринкових механізмів, попиту і пропозицій. Якби людей було більше то й ціни були ще більше. Людей просто мало залишилося. З іншого боку це впливає на окрему групу товарів, які не вигідно возити через те, що їх треба возити великими партіями", — говорить Володимир Молчанов.

Єдине, що зараз регулюються це ціни на пальне та за комунальні послуги, говорить економіст Володимир Молчанов.

Що відомо

  • За минулу добу, 8 лютого, російська армія з артилерії, РСЗВ та мінометів обстріляла Херсонщину 39 разів. Три людини загинули, четверо поранених.
  • Військові РФ вчергове обстріляли Херсон. Вибухи у місті лунали вночі та вдень 8 лютого — пошкоджені будинки, вибиті вікна у дитячому садку.
  • На Херсонському напрямку протягом доби російські війська обстріляли Зміївку, Берислав, Шляхове, Львове, Тягинку, Антонівку, Янтарне, Берегове, Велетенське та Херсон.

Читайте також

Військові РФ продовжують обстрілювати Херсон з тимчасово окупованого лівобережжя: пошкоджені дитячий садок та будинки

З початку повномасштабного вторгнення РФ на Херсонщині вщент зруйновані 27 медичних закладів, пошкоджені 77 — ОВА

351 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок