350 день війни: хроніка подій в Херсонській області

350 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
350 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон. Вид з квартири, в яку влучив російський снаряд, 3 лютого 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

350 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Президент Зеленський призначив Олександра Прокудіна головою Херсонської ОДА.
  • За даними Генштабу, за добу російська армія обстріляла 17 населених пунктів Херсонської області. Зокрема, Михайлівку, Гаврилівку, Милове, Зміївку, Новоберислав, Козацьке, Іванівку, Микільське, Антонівку та Херсон.
  • Військові РФ облаштували черговий шпиталь у Каїрському психоневрологічному будинку-інтернаті. На першому поверсі розмістили російських військових, цивільних – перевели на інші.
  • Співробітники Херсонського краєзнавчого музею впізнали частину викраденої російськими окупантами колекції на пропагандистському відео з Генічеська.
  • Жителі Херсона звертаються до поліції із заявами, що тривалий час не можуть вийти на зв'язок зі своїми родичами у Каховському районі. Вони вважають, що їх, ймовірно, примусово депортували до Росії,
  • Фахівці Херсонгазу відремонтували понад 4 000 пошкоджень газової мережі в Бериславському районі. На сьогодні 13 населених пунктів району ще залишаються без газопостачання.

У Херсоні попрощалися з бійцем 56-ої бригади Ігорем Голишевим

Сьогодні у Херсоні попрощалися з бійцем 56-ої бригади Ігорем Голишевим. Він загинув 1 лютого, коли рятував поранених побратимів. На прощанні з військовослужбовцем були кореспонденти Суспільного.

Ігор Голишев захищав Україну ще до повномасштабного вторгнення. Він учасник АТО та ООС. Коли Херсон захопила російська армія — став партизаном, допомагав у волонтерському центрі, розповідає настоятель Свято-Покровського храму Сергій Чудинович. Він знав Ігоря з дитинства.

Після звільнення Херсона Ігор Голишев попросив настоятеля храму евакуювати свою вагітну дівчину та маму до Кропивницького. У грудні став до лав ЗСУ. Мама хлопця розповідає, що він був патріотом з дитинства, завжди прагнув на службу в армію.

У загиблого захисника залишилися мати і дружина Яна, яка днями має народити сина. Хлопчика назвуть на честь батька.

Ювілейний фестиваль військово-патріотичної пісні "Оберіг" Херсонської області цьогоріч провели онлайн

На Херсонщині двадцятий, ювілейний фестиваль військово-патріотичної пісні "Оберіг" цьогоріч відбувся в онлайн форматі. Переможець і володар Гран-прі фестивалю військово-патріотичної пісні "Оберіг" Олександр Цехместрук у фестивалі бере участь шостий рік. Цьогоріч говорить, хотів не просто заспівати, а передати настрій херсонців.

"Було багато питань - або просто записати, заспівати на відео, але ми вирішили, під час обстрілів буквально - на другий день після того, як влучили в будівлю ОВА - ми поїхали знімати під обстрілами, під градами цей відеокліп. Це дуже важливо для мене, бо цей кліп оцінили на володара Гран-прі, і пісня саме передає весь цей час, весь цей жах окупації Херсона, тому що ми весь час були тут, нікуди не виїжджали і не будемо виїжджати", — каже Олександр Цехместрук.

Фестиваль військово-патріотичної пісні "Оберіг", започаткований Палацом молоді та студентів Херсонської обласної ради, цього року ювілейний, двадцятий, розповіла директорка Палацу Олена Звягіна. Його провели онлайн. Адже ведучі, гості, глядачі, члени журі та учасники — у різних містах та країнах.

"Цей фестиваль - він особливий. Він присвячений захисникам і захисницям України всіх поколінь. Тож коли його проводити, як не зараз? Усім, хто боронить нашу країну від російських агресорів ми щиро дякуємо за героїзм, мужність, за те, що живемо й працюємо. Ми всі разом, враховуючи й глядачів, зібрали практично 60 тисяч і продовжуємо збирати кошти, які ми перераховуємо бійцям Окремого кримського штурмового взводу", — говорить директорка Палацу молоді та студентів Херсонської обласної ради.

Під час фестивалю на зв’язок з учасниками вийшли військовослужбовці 214-го полку Окремої штурмової роти, які зараз під Бахмутом на Донеччині. Для найкращого учасника фестивалю бійці передали подарунок - державний прапор зі своєю символікою, підписами та побажаннями.

У Новотроїцькому військові РФ посилили фільтраційні заходи

У Новотроїцькому військові РФ розшукують людей, які працювали в українських державних установах і тих, хто відмовляється співпрацювати з окупантами. Також погрожують фільтрацією жителям, які до березня не отримають російські паспорти, повідомив на сторінці у Facebook Генштаб ЗСУ.

Окупанти щодня обшукують та грабують людей в шести населених пунктах Херсонської області

За даними Генштабу, в Громівці, Чаплинці, Малій Кардашинці, Зеленому, Чулаківці та Нововолодимирівці Херсонської області окупанти щодня обшукують та грабують людей, повідомив на сторінці у Facebook Генштаб ЗСУ.

Військові РФ викрадають побутову техніку, телефони та цінні речі, йдеться у дописі.

Армія РФ обстріляла десять населених пунктів Херсонщини протягом доби

На Херсонському напрямку протягом доби російські війська обстріляли Зміївку, Берислав, Шляхове, Львове, Тягинку, Антонівку, Янтарне, Берегове, Велетенське та Херсон, повідомив на сторінці у Facebook Генштаб ЗСУ.

Військові РФ продовжують обстрілювати Херсон: пошкоджені дитячий садок та будинки

Російські військові не припиняють обстрілювати Херсон. Вибухи у місті лунали вночі та вдень 8 лютого. Внаслідок обстрілів пошкоджені будинки, вибиті вікна у дитячому садку.

Олександр мешкає у центрі Херсона. Говорить, вчора ввечері було гучно. Сьогодні, 8 лютого, обстріл розпочався об 11:30. Він у цей час був в одному з дитячих садків.

В дитячому садку вибуховою хвилею вибило 26 вікон і п'ять дверей, говорить голова пресофісу обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков. Також сьогодні російський снаряд влучив у приватний будинок.

Ситуація в Херсоні на сьогодні залишається напруженою, але контрольованою. Російські військові продовжують обстрілюють місто з тимчасово окупованого лівого берега, розповів пресофіцер тактичної групи "Грім" Дмитро Плетенчук.

На Херсонщині правоохоронці ексгумували тіла чоловіка і хлопчика

У Посад-Покровському правоохоронці ексгумували тіла чоловіка і хлопчика. Вони загинули під час обстрілу російських військ, у Telegram повідомила обласна прокуратура.

350 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. У Посад-Покровському правоохоронці ексгумували тіла чоловіка і хлопчика Фото: Прокуратура Херсонщини/Telegram

Відомо, що чоловік був на вулиці, коли російська армія почала стріляти по населеному пункту. Хлопчик не встиг добігти до погреба під час обстрілу. Дитину поховали на місцевому цвинтарі рідні, а чоловіка — односельці на подвір'ї його будинку, йдеться у повідомленні.

Триває досудове слідство за фактом воєнного злочину, поєднаного з умисним вбивством.

Внаслідок обстрілів Херсона військовими РФ поранені двоє працівників водоканалу

Внаслідок обстрілу армією РФ Херсона 7 лютого поранені двоє працівників Херсонводоканалу, які працювали на об'єкті. Один у важкому стані перебуває реанімації, стан другого задовільний, повідомила у Telegram міська рада.

З листопада 2022 року на підприємстві загинуло двоє працівників, шестеро — отримали поранення.

Армія РФ обстріляла Каховку

Російські війська обстріляли Каховку. Пошкоджена багатоповерхівка біля геріатричного пансіонату та будинок біля навчального комбінату.

Інформація про загиблих та поранених уточнюється, повідомила у Facebook Каховська міська територіальна громада.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом чергових обстрілів Херсонщини

8 лютого російські військові вчергове обстріляли Херсон та приміські населені пункти. Двоє людей загинули, четверо поранені. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством, у Telegram повідомила пресслужба відомства.

Також пошкоджені житлові будинки, лінії електропередач, газопроводи, тепломережа.

З початку війни на Херсонщині зруйновані 27 медзакладів, пошкоджені — 77

З початку повномасштабного вторгнення РФ на Херсонщині вщент зруйновані 27 закладів охорони здоров’я, пошкоджені 77 медичних установ, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

На деокупованій території області зі 163 медзакладів наразі відновили роботу 132 установи, йдеться у дописі.

Попри обстріли у Садовому залишаються жити люди

Так виглядає село Садове на Херсонщині. Його майже щодня обстрілюють російські війська.

350 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Зруйнований будинок в селищі Садове, 8 лютого 2023 Фото: Суспільне Херсон

Три місяці в селі немає електрики і води. Втім тут залишаються жити люди.

350 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Чоловіки набирають воду в колонці у селищі Садове, 8 лютого 2023 Фото: Суспільне Херсон

У Херсоні вчергове лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного

На Херсонщині судитимуть за співпрацю з окупантами ще одну працівницю "виправної колонії №90"

Працівники ДБР завершили досудове розслідування та направили до суду обвинувальний акт стосовно працівниці ДУ "Північна виправна колонія №90". ЇЇ звинувачують у добровільному зайнятті посади в незаконному правоохоронному органі, повідомляє Державне бюро розслідувань у Telegram.

350 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Працівниця "Північної виправної колонії №90" Фото: ДБР/Telegram

За даними слідства, жінка з травня 2022 року "служила" в окупаційному пенітенціарному закладі на посаді так званого "старшого інспектора відділу по контролю за виконанням покарань".

Після звільнення Херсона вона не встигла втекти з міста. Доказів примусу співпраці з окупантами не надала. Наразі колаборантка перебуває під вартою. Їй загрожує позбавлення волі до 15 років.

Внаслідок ранкового обстрілу Херсона чоловік з сином отрмали контузію

Сьогодні зранку війська РФ з артилерії обстріляли Херсон. Снаряд влучив в будинок, чоловік з сином отримали легку контузію, повідомив Суспільному керівник пресофісу ОВА Толоконніков.

Також армія РФ обстріляла дитячий садок у місті, у ньому вибиті всі вікна.

Депортовані херсонці не отримують обіцяного житла та грошової допомоги від РФ

Кремль не виконує обіцянки про надання житла депортованим українцям, повідомив на сайті Центр національного спротиву.

Жителі Херсонщини, які виїхали до Томської області РФ, не отримали ні житла, ні одноразової грошової допомоги у 100 тисяч рублів. Натомість їх змушують отримувати російські паспорти, йдеться у повідомленні.

"Лікарі без кордонів" евакуювали з Херсонщини понад 340 людей

Міжнародна неурядова організація "Лікарі без кордонів" вже провела п'ять евакуацій зі звільненої території Херсонської області. До більш безпечних регіонів України медичним евакуаційним потягом доставили пацієнтів трьох психіатричних та двох геріатричних лікарень. Про це Суспільному повідомила заступниця координатора проєкту "Медичний евакуаційний потяг" Альбіна Жаркова.

350 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Лікарі заносять в евакуаційний потяг з Херсона пацієнтку геріатричної лікарні. Фото: Ехаб Заваті/"Лікарі без кордонів"

"Проєкт "Медичний евакуаційний потяг" працює з 31 березня минулого року. Ми працювали у Донецькій, Харківській областях. Провели 88 евакуацій. Зараз – у Херсоні та Херсонському районі. З трьох психіатричних лікарень евакуювали 269 пацієнтів, і нині вивозимо пацієнтів геріатричних будинків у безпечні регіони. Працюємо у тісній співпраці з Департаментом охорони здоров’я Херсонської області", — розповіла Альбіна Жаркова.

350 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Лікарі влаштовують рані Ярославу в евакуаційному потязі. Фото: Ехаб Заваті/"Лікарі без кордонів"

Багато пацієнтів геріатричної лікарні прикуті до ліжка. Їх перевозять каретами швидкої допомоги організації "Лікарі без кордонів" (MSF) до медичного евакуаційного потягу.

"Загалом медичний потяг MSF перевіз вже понад 340 пацієнтів з цього регіону до більш безпечних міст України. У поїзді, зокрема, є реанімаційне відділення і вагони для пацієнтів середньої тяжкості. Вагони оснащені дефібриляторами, апаратами УЗД та іншою апаратурою. Також під час поїздки пацієнтів супроводжують лікарі та медичні сестри", — повідомила пресслужба "Лікарів без кордонів".

Відновити електропостачання у Антонівці до припиненя обстрілів неможливо

Херсонобленерго у Facebook заявило, що не може відремонтувати електромережі в передмісті Херсона Антонівці. В товаристві пообіцяли узятися до робіт відразу, як припиняться обстріли селища.

"Енергомережі та обладнання мають суттєві пошкодження. Ремонт пошкодженого обладнання (ПЛ-10-0,4 кВ, ТП, та КЛ) буде можливо після припинення обстрілів", йдеться у повідомленні.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного

Чотири рази зранку 8 лютого російські війська обстріляли Херсонську громаду

На ранок 8 лютого війська РФ чотири рази обстріляли територію Херсонської громади, пошкоджені будинки. Загиблих та поранених немає, повідомила у Telegram міськрада.

Сили оборони знищили плавзасоби російських військ та пошкодили два "Гради" на лівобережжі Херсонщини

Сили оборони знищили малі плавзасоби російської армії, якими вони збиралися переправити диверсійні групи на правий берег Дніпра та пошкодили дві установки "Град", повідомила в етері загальнонаціонального марафону керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"Ми знищили сім плавзасобів. Вони різної місткості, бо окупанти забирають їх у місцевих жителів. Ми відпрацювали по скупченню цих засобів, і тепер у росіян не лишилось нічого, крім рятувальних кругів", — сказала Гуменюк.

За її словами, мета російських диверсійно-розвідувальних груп — протидіяти просуванню Сил оборони. Також вони намагаються влаштувати свої спостережні пункти, щоб збирати інформацію про оборонні позиції українських військ. Гуменюк каже, що Сили оборони перешкоджають спробам потрапити на ці острови, щоб окупанти не мали переваги.

Також керівниця пресцентру повідомила, що Сили оборони пошкодили дві установки "Град2, з яких з Олешок російська армія обстрілювала Херсон.

Російські війська обстріляли три громади Бериславського району

Протягом доби російські війська обстріляли населені пункти трьох громад Бериславського району. Зокрема: Зміївку, Новоберислав, Гаврилівку, Золоту Балку, Михайлівку та Тягинку. Про це у Telegram повідомив керівник Бериславської РВА Літвінов.

Загорівся механічний цех машинобудівного заводу, також пошкоджені автомобілі, багатоквартирні будинки та господарські споруди. Поранених та загиблих немає.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного

Війська РФ обстрілюють Херсонщину, дві людини поранені

Протягом доби 7 лютого російські війська з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та БМП 29 разів обстріляли територію Херсонської області. Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Херсон обстріляли 6 разів, пошкоджені житлові будинки. Дві людини поранені.

Російські війська знову обстріляли Комишани, поранені двоє людей

7 лютого російські війська обстріляли передмістя Херсона селище Комишани. Загиблих немає, поранені двоє людей, повідомила в Telegram Херсонська міськрада.

За даними міськради, з 20 листопада російська армія вже 1863 рази обстріляла Херсонську територіальну громаду. За цей час загинуло 76 дорослих та одна дитина, поранені - 211 дорослих та шестеро дітей.

Військові РФ на лівобережжі Херсонщини відбирають авто у людей

У Каїрах Каховського району військові РФ відбирають цивільні автівки у місцевих жителів, повідомив Генеральний штаб.

Російська армія обстріляла 17 населених пунктів на Херсонщині

Впродовж доби 7 лютого російські окупанти обстрілювали з реактивних систем залпового вогню цивільну інфраструктуру Херсонської області. Під вогнем опинились 17 населених пунктів, повідомив Генштаб в оперативній інформації станом на 6 ранку 8 лютого.

Зокрема постраждали — Михайлівка, Гаврилівка, Милове, Зміївка, Новоберислав, Козацьке, Львове, Тягинка, Іванівка, Микільське, Антонівка, Янтарне, Берегове, Велетенське та Херсон.

На початок