"Ми були за 2 км від обстрілів". Як волонтери "Магурки-Трінар" допомагають бійцям на фронті

"Ми були за 2 км від обстрілів". Як волонтери "Магурки-Трінар" допомагають бійцям на фронті

"Ми були за 2 км від обстрілів". Як волонтери "Магурки-Трінар" допомагають бійцям на фронті
. Фото: Юрій Бойчук

Волонтери громадської організації "Магурка-Трінар" з Івано-Франківська збирають і возять допомогу українським воїнам на передову та в госпіталі. Разом із ними у прифронтові зони їздять священники — проводять для охочих бійців богослужіння і звершують таїнство сповіді. Нещодавно волонтери повернулися з-під Бахмута, куди привозили форми, ліки, окопні свічки, маскувальні сітки й продукти.

Про ярмарки біля церков, на яких збирають гроші, поїздки на фронт і те, яка допомога зараз потрібна військовим на передовій найбільше, Суспільному розповів один з трьох співзасновників організації Юрій Бойчук.

Волонтери "Магурки-Трінар" співпрацюють з підприємцями, які допомагають забезпечити українських воїнів продуктами, засобами гігієни та спецтехнікою. Але основні гроші до фонду залучають через співпрацю з храмами Прикарпаття.

Для цього волонтери організовують ярмарки біля церков. Перший благодійний ярмарок провели з отцем Михайлом Віхтем при храмі Зіслання Святого Духа на вулиці Коновальця у Франківську. За гроші придбали Volkswagen Т4 і передали на передову.

Волонтери "Магурка-Трінар" повернулися з поїздки до українських воїнів на Бахмутському напрямку
Фото: Юрій Бойчук

З кожної поїздки ми привозимо підписаний бійцями прапор бригади

"Тоді я подумав, чому б нам не долучити до збору грошей підприємців, які мають сувенірну продукцію, посуд — те, що роблять у Косові, Кутах. Я поїхав туди, привіз половину буса. На Коновальця, поблизу церкви Зіслання Святого Духа, організували ярмарок. Цього разу збирали гроші на генератори", — каже Юрій Бойчук.

Волонтери "Магурка-Трінар" повернулися з поїздки до українських воїнів на Бахмутському напрямку
Юрій Бойчук каже, що з кожної поїздки він привозить підписаний бійцями прапор. Фото: Юрій Бойчук

Кожен може підійти, взяти товар, але заплатити, скільки може: хтось — 5 грн, хтось — 500.

Згодом засновники фонду почали варити буржуйки для ЗСУ. Робили це в Косові, Городенці й Рогатині. Зараз, говорить Юрій Бойчук, потреб у буржуйках на фронті нема.

Волонтери "Магурки-Трінар" передали захисникам рації Motorola 4800, комплекти військового одягу, розкладачки, спальні мішки.

"З кожної поїздки ми привозимо підписаний бійцями прапор бригади. У мене зараз є близько 15 таких прапорів", — розповідає волонтер.

Поранені захисники добре забезпечені в прифронтових госпіталях

Під час крайньої поїздки під Бахмут волонтери привезли бійцям форми, ліки, окопні свічки, маскувальні сітки й продукти.

Допомогу військовим збирали й везли разом із парохом храму Богоявлення Господнього у Франківську отцем Зеновієм Слоїком. Волонтерами на прифронтових територіях опікувалися місцеві греко-католицькі священники.

Волонтери "Магурка-Трінар" повернулися з поїздки до українських воїнів на Бахмутському напрямку
Фото: Юрій Бойчук

"Ми ночували у декана. Священники, які зараз проводять богослужіння у Краматорську, вчилися в Івано-Франківську. Під Бахмутом розвантажили допомогу нашим хлопцям і поїхали в шпиталі — Мирноград, Краматорськ. Щодня служили по три служби Божі. Так чотири дні — у різних медустановах. У Краматорську є три госпіталі. Там з лікарні на Пасічній працюють хірург та медсестри", — розповідає Юрій Бойчук.

Чоловік каже, що наші поранені бійці добре забезпечені в прифронтових госпіталях.

"Кожен звідси намагається поїхати до них. В госпіталі Мирнограда склади забиті до стелі ящиками з продуктами. Ми теж привезли харчі, а ще — малюнки дітей з Прикарпаття", — каже волонтер.

Ми були від обстрілів за два кілометри

У крайній поїздці на Бахмутський напрямок волонтери "Магурка-Трінар" мали можливість поспілкуватися з місцевими людьми. Юрій Бойчук розповідає, що у селах місцеві добре ставляться до волонтерів, намагаються розмовляти українською.

"Знаки під Бахмутом усі замальовані. Якщо не знаєш місцевості, можна до мо***лів виїхати. Ми були у наших захисників за два кілометри від обстрілів. Вони нас борщем пригощали. Наші священники правили там службу Божу. Хто хотів, сповідався. Потім пообідали разом", — ділиться спогадами волонтер.

Чоловік каже: у прифронтових населених пунктах є електроенергія. Воду подають на дві години раз у три дні.

Волонтери "Магурка-Трінар" повернулися з поїздки до українських воїнів на Бахмутському напрямку
Фото: Юрій Бойчук

"Дороги дуже гарні. Набагато кращі, ніж у Франківську. У селах — такий асфальт, як у нас на головних вулицях у місті. Погані дороги починаються хіба за пів кілометра до місцевості, де ведуться бої", — розповідає Юрій Бойчук.

А ще волонтер додає: "Там, де з’являються наші військові, одразу піднімають ціни. Наприклад, пачка цигарок у них коштує 120 грн, якщо у Франківську — 30 грн. Шаурма коштує 150 грн, кава — 35 грн".

Планують їздити щотижня на передову

За словами Юрія Бойчука, на передовій бійці зараз відчувають потребу у військовому одязі.

"Просять штанів, бо вони у болоті фактично воюють. Просять генератори, взуття, шкарпетки теплі. Веземо іноді навіть не військове взуття, але обираємо колір "під берці", — говорить Юрій Бойчук.

Також є потреба у маскувальних сітках, автомобілях, спецтехніці.

Волонтери "Магурки-Трінар" планують їздити щотижня на передову до українських військовослужбовців.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок