Отримав 200 тисяч гривень на власний бізнес: студент у Чернівцях планує відкрити шиномонтаж

Отримав 200 тисяч гривень на власний бізнес: студент у Чернівцях планує відкрити шиномонтаж

Отримав 200 тисяч гривень на власний бізнес: студент у Чернівцях планує відкрити шиномонтаж
. На фото Володимир Резнік. Джерело: Василь Салига/Суспільне Чернівці

21-річний студент Володимир Резнік планує відкрити шиномонтаж. Хлопець виграв грант за державною програмою на суму 200 тисяч гривень. За ці гроші купив обладнання, матеріали та створив сайт. Зараз вчиться працювати з технікою. Чому вирішив податися на програму та чи важко отримати гроші на відкриття бізнесу — розповів Суспільному.

Ідея відкрити шиномонтаж була випадковою

Володимир навчається на четвертому курсі університету на IT-фахівця. Каже, що така робота доволі нудна та не підходить його темпераменту, бо любить активність. Ідея відкрити шиномонтаж спала на думку випадково.

"Рік тому мені потрібно було замінити колеса автомобіля. На одному з чернівецьких автосервісів мені це зробили погано – пошкодили гайки. Я почав для себе дізнаватися, чому так сталося. Почав розбиратися у тому, як працює шиномонтаж та яке там обладнання", – розповідає Володимир.

Через два місяці хлопець побачив інформацію про державну програму "єРобота" у телеграмі та зацікавився умовами.

"Програма видалася цікавою, бо, виходить, що держава дає мені гроші, які я згодом виплачую з податками. Це вигідно, бо якщо мій друг захоче відкрити схожу справу, то він мусить десь знайти ці гроші – попросити або взяти в кредит, а потім їх повертати. Я ж, працюючи офіційно як ФОП, за три роки повертаю ці кошти", – каже Володимир.

Володимир вирішив спробувати. Втім каже, що з першої спроби отримати грант не вийшло, бо неправильно вказав номер паспорта. Заявку прийняли з другої спроби.

"Взагалі доволі страшно, але коли, як не зараз? Передивляючись багато роликів крутих бізнесменів розумію, що перший бізнес – найцікавіше. Ти відповідаєш за все: за маркетинг, фінанси, наймання працівників".

Як податися на програму

За словами Володимира, отримати грант просто, бо загалом не потрібно збирати документи. Спершу заявку на грант подають через застосунок "Дія": вказують свої ініціали, який буде бізнес, групу ФОПа. Також потрібно заповнити бізнес-план.

"Бізнес-план можна зробити за день, якщо сісти й розібратися у ньому. Потрібно прописати, який бізнес обрали, його переваги та недоліки, а також, чим ви кращі за конкурентів", – розповідає Володимир.

Також потрібно розрахувати орієнтовні прибутки та податки на 36 місяців. Так орган, який перевірятиме заявку, побачить, чи зможе людина за три роки повернути суму гранту.

"Комуналку та податки розрахувати легко. Я обрав другу групу ФОПа й маю фіксований єдиний податок на себе та кожного працівника. Наприклад, сім тисяч гривень на місяць. Але оцінити реальний прибуток компанії, а тим паче шиномонтажу, важко, бо це сезонний бізнес. Я не можу знати, чи буде у мене навесні великий обсяг роботи, а влітку простій".

За словами Володимира, деякі цифри довелося вигадувати. Втім, коли виграв грант та почав запускати справу, зрозумів, що ці цифри – реальні.

"Я їздив іншими сервісами, дізнавався про обсяг роботи та потенційні прибутки. Була додаткова мотивація показати кращі показники, щоб відповідати цифрам, які вказав", – каже хлопець.

До місяця заявку з "Дії" та бізнес-план перевіряє Ощадбанк. Якщо схвалює, то інформацію передають в центр зайнятості. Спочатку фахівці міського центру проводять співбесіду.

"Опитували по бізнес-плану та цифрах, які я написав. Я також вказав, що хочу зробити сайт, то питали про його переваги та чому ним зручно буде користуватися. Це більше як неформальна співбесіда, щоб перевірити, чи розбираюся я в обраній сфері", – каже Володимир.

Про результати співбесіди повідомляють за декілька днів. Таке ж опитування потрібно пройти в обласному центрі зайнятості. Від них Володимир очікував відповіді до трьох тижнів.

Про недоліки програми

За словами Володимира, одним з недоліків є термін опрацювання заявки. У бізнес-плані хлопець розрахував витрати на закупівлю обладнання та матеріалів проте, гроші отримав через пів місяця.

"200 тисяч гривень мені вистачило на базовий набір. Але за цей час обладнання здорожчало. Довелося брати гірше обладнання та економити. Також на початку було важко знайти детальну інформацію про програму або людей, які б грамотно проконсультували. Але це нормально, бо програма діє перший рік", – каже Володимир.

За державною програмою Володимир зобов'язаний купувати матеріали в офіційних магазинах та підприємців. Також має створити два робочих місця.

"Мені це підходить, бо в сезон шиномонтажник працює щоденно. Тобто я наймаю двох людей, які працюють як їм зручно – два через два, в середньому 15 днів", – розповідає Володимир.

Шиномонтаж обладнали у гаражному приміщенні. Разом з батьками та друзями Володимир зробив там ремонт. Наприкінці лютого планують відкриття.

Що відомо

  • З 1 лютого 2023 року стартувала подача документів на мікрогранти в межах урядової програми єРобота. Можна отримати гроші на старт або розвиток бізнесу від 50 до 250 тис. грн. Прийматимуть документи з 1 по 12 лютого через портал «Дія». Всього у 2023 році передбачено 20 хвиль. Про це повідомили Суспільному в Чернівецькому обласному центрі зайнятості.
  • Уряд запровадив три програми грантового фінансування бізнесу та аграрної сфери в Україні. Загалом на три програми проєкту "єРобота" держава виділить 16 млрд грн.

Читайте також

"Вийдемо на міжнародний ринок". Як на Буковині працюють підприємства, які виграли грант на розвиток бізнесу

Програма "єРобота". Уряд виплатить буковинцям понад 8 мільйонів гривень на створення власного бізнесу

На початок